5 schrijflessen voor perfectionistische fictieschrijvers

Veel schrijvers zijn perfectionisten en dat is lastig want: er zijn geen regels die leiden naar een perfect boek. “There are three rules for writing. Unfortunately, no one knows what they are,” aldus auteur William Somerset Maugham. Voor de perfectionisten onder ons delen we toch 5 lessen die je – hopelijk – op weg kunnen helpen.


1. Er zijn een eindeloos aantal manieren om het schrijfproces aan te pakken

Er is geen gouden aanpak die voor iedereen werkt. Wel veel manieren om eens uit te proberen, waardoor je erachter komt wat voor jou werkt. Misschien werk je goed op deadlines en schrijf je de beste verhalen onder druk. Of kom je erachter dat je het vreselijk vindt, en totaal dichtklapt. Je houdt van vooruitplannen of komt er liever gaandeweg achter wat er in je verhaal gebeurt. Of toch een middenweg? Niets is goed of fout. Het is fijn om iets nieuws te proberen bij elk schrijfproject om te zien waar jij goed op reageert. 

2. Alle schrijvers lopen hier tegenaan

Wanneer je allerlei tips en tricks probeert van andere schrijvers, zal je de meeste ook weer van tafel vegen. Zij kunnen erbij zweren, maar het is niet erg als het voor jou niet werkt. Diezelfde schrijver zal niet direct deze perfecte aanpak hebben gevonden. Het maakt niet uit hoeveel bloed, zweet en tranen het kost, zolang het boek goed is, ziet niemand de vlekken op je kleding. 

3. Anderen kunnen overdrijven, vertrouw op jezelf

Misschien zegt een andere schrijver dat het verhaal perfect uit hun hersenpan op het papier rolde, maar de kans is dat hij of zij overdrijft. Als jij het beste resultaat hebt als je binnen twee weken wat op papier zet en daarna een jaar aan het herschrijven bent, dan is dat prima toch? Het gaat erom dat je jezelf als schrijver kent en vooral op jezelf vertrouwt. 

4. Je mag zeuren over het schrijfproces

De hoeveelheid gezeur tijdens het schrijfproces heeft geen invloed op het eindresultaat (tenminste, zolang je niet het bijltje erbij neer gooit). Dus zeur en klaag tegen medeschrijvers, vervloek het boek als je vast zit en blijf schrijven. 

5. Je kan alles aan het verhaal oplossen

Alles, behalve een lege pagina. 


Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

JA GRAAG    GEEF CADEAU

Bron: Writers Digest