Afbeelding

een rode pen voor een leeg notitieblok

Kelly Sikkema, Unsplash

5 redenen waarom het een goed idee is om gebruik te maken van Proeflezen op Schrijven Online

Ambieer jij om ooit uitgegeven te worden? Of wil je gewoon het schrijven wat beter in de vingers krijgen? Maak dan gebruik van het Proeflezen op de website van Schrijven Online! Dit segment is te vinden onder ‘Community’. En het klopt wat men zegt: er is een dorp nodig om een kind groot te brengen, maar dit geldt ook voor het schrijven van boeken. Alleen is immers maar alleen.

1. Je krijgt uiteindelijk een beter verhaal

Het helpt vaak om nog een paar ogen te hebben die jouw verhaal grondig doornemen. Omdat jij zo vaak en zoveel bezig bent met jouw tekst, is het makkelijk om over dingen heen te lezen. Iemand anders, die jouw stuk voor de eerste keer leest, heeft dit niet.

2. Je leert feedback geven

Je ontvangt niet alleen feedback, maar je leert zelf ook feedback geven. Omgaan met het krijgen van feedback en het geven van feedback is een manier om je taalgevoel te ontwikkelen. Daarnaast kan je het geven van feedback inzetten in andere aspecten van je leven.

3. Je krijgt inspiratie

Er zijn verschillende verhalen te vinden op Proeflezen, die op verschillende manieren zijn geschreven. Wellicht inspireert het jou om ook een keer een gedicht te schrijven, of zelfs een ander genre in te duiken met jouw volgende verhaal.

4. Je vindt een community

Je community is belangrijk. Proeflezen kan een eerste stap zijn om de mensen te vinden die jou (onder)steunen. Nadat jij deze mensen hebt gevonden, kunnen jullie samen – indien gewenst – een schrijversgroep vormen. Op de site is er ook een plek om schrijversgroepen te zoeken onder het tab ‘Forum’, waar deze groepen samengesteld kunnen worden.

5. Het is leuk!

Het is hartstikke leuk om proef te lezen! Van gedichten tot levensverhalen en novelles: er is voor ieder wat wils! Dus, wanneer begin jij met proeflezen?