Afbeelding
Tima Miroshnichenko via Pexels
Tima Miroshnichenko via Pexels
Ben je bezig met het schrijven van een boek en loop je vast? Of merk je dat je in je drukke leven niet genoeg tijd overhoudt om goed gefocust aan je manuscript te werken? Dan is het misschien tijd om een schrijfvakantie te overwegen! Op welke manier helpt zo’n schrijfvakantie je vooruit?
Een grote drempel voor veel mensen om te schrijven is het gebrek aan tijd. Je werk of studie kost bakken met tijd, er ligt een berg was op je te wachten als je thuiskomt en je vrienden en familie willen je ook graag zien. Al helemaal als je dan ook nog eens met een lastige scène bezig bent, tja, dan is een wasje draaien ineens héél erg belangrijk… Op een schrijfvakantie heb je geen verplichtingen. Het enige wat je hoeft te doen is dagen achtereen bezig te zijn met je verhaal.
Oké, naast het schrijven draait een schrijfvakantie natuurlijk ook om gezelligheid. Als je met een georganiseerde reis meegaat, ben je daar samen met gelijkgestemden en een docent of coach. Tal van mensen met wie je in de avond kan eten en verhalen kan uitwisselen. Een groot onderdeel van zo’n vakantie is dan ook vaak feedback vragen en geven. En die feedback zal je manuscript ongetwijfeld beter maken! Vergeet niet dat een netwerk enorm belangrijk is voor je schrijverscarrière, en zo maak je al een eerste stap.
De meeste schrijfvakanties hebben een prachtige bestemming. Een oud klooster in België, of een schattig huis onder de heerlijke Spaanse zon. Of je nou ver weg gaat of dichter bij huis blijft, een nieuwe omgeving doet je schrijfinspiratie vaak goed. Je moet af en toe je creatieve brein kunnen opladen, wat vaak moeilijk is in je alledaagse leven. Dan moet je het meestal doen met een middagwandeling om weer op te laden. Op een schrijfvakantie ligt die inspiratie makkelijker voor het oprapen!
In het komende nummer van Schrijven Magazine delen we een overzicht van de leukste schrijfvakanties van ervaren coaches voor komende lente en zomer.
Dit nummer niet missen? Meld je dan aan en ontvang het magazine in de brievenbus!
Veel schrijfvakanties hebben ook een programma. Soms zijn er in de ochtend specifieke lessen rondom een thema voordat je aan het schrijven gaat. Of de coach gaat zelfs één-op-één aan de slag met jou en de problemen die je hebt met je manuscript. Een grote bron aan kennis. Let dus ook goed op de inhoud met het uitkiezen van je schrijfvakantie. Ga bij jezelf te rade: wat heb ik nou echt nodig op dit moment in mijn proces?
Een van de beste manieren om een betere schrijver te worden, is door veel schrijfmeters te maken. Nou, dat ga je zeker doen tijdens een schrijfvakantie. Het is dan ook goed om te kijken naar welk punt in je proces je bent. Als je nog in het plotproces van je manuscript zit, dan zal niet elke schrijfvakantie geschikt zijn voor je. Liever wil je gaan als je bezig bent met je eerste versie, dan kan je lekker doorknallen!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!