Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Als schrijver wil je natuurlijk niets liever dan dat je lezer je verhaal uitleest, het liefst in één ruk. En geef toe: de beste boeken zijn de boeken die je niet meer weg kunt leggen. Maar hoe zorg je ervoor dat je de aandacht van je lezer vasthoudt?
Vooral bij het schrijven van mysteries of thrillers wil je dat je lezer zich afvraagt wat er gebeurt. Wat bij een verhaal van ieder genre helpt, is een beetje mysterie om de lezer op het puntje van zijn/haar stoel te houden. Vaak zijn de lezers niet eens per se geïnteresseerd in wat er na de ontknoping gebeurt, maar naar wat er gebeurd is voor ze in het verhaal kwamen. Je moet bij je lezers vragen oproepen als: waarom heeft hij/zij dit gedaan, waarom liegt hij/zij hierover? Dan wil de lezer het boek pas wegleggen als ze precies weten wat er gebeurt is.
Niks is zo frustrerend als een hoofdpersoon die aan het eind van een hoofdstuk in een gevaarlijke situatie zit. Toch is dit één van de manieren om je lezer geïnteresseerd te houden. In dat geval wil de lezer namelijk verder lezen, omdat ze dan moeten weten of de hoofdpersoon de situatie wel overleefd . Een beetje gevaar in je verhalen gooien kan dus geen kwaad, want het houd je lezer op het puntje van zijn/haar stoel. Ook is het dan een mooi moment om tijdsdruk in je verhaal te verwerken, omdat de spanning dan nog hoger oploopt naarmate de hoofdpersoon de deadline nadert.
Er is niks mis met hele serieuze personages, maar een vleugje humor tussendoor kan het verhaal wel flink opfrissen. Het is als lezer dan ook wel fijn als het boek niet alleen maar ellende in zich heeft, maar af en toe ook een hoogtepuntje waar er toch kleine dingetjes goed gaan. Wissel dus de serieuze momenten af met luchtige situaties waar gelachen wordt en waar grapjes gemaakt worden. Op die manier is de lezer niet alleen ge- entertaint door de spanning, maar ook door de humor.
Een van de manieren om de aandacht van lezers vast te houden, is door ze dingen te beloven. Als er bijvoorbeeld een romantisch momentje is geweest tussen de twee hoofdpersonen, maar ze moeten verder met hun queeste, zeggen ze tegen elkaar: ‘Laten we het hier later nog over hebben’. De lezer wil dan natuurlijk doorlezen totdat de hoofdpersonen het er eindelijk nog eens over gaan hebben. Op deze manier beloof je de lezer dat er nog iets spannends en interessants aankomt, waardoor ze willen doorlezen tot dit gebeurt. Maak het nog spannender door dit ‘moment’ steeds verder uit te stellen (misschien zelfs wel tot aan het einde van het boek).
Bron: Writersdigest.com
Bron foto: Pixabay
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.