Afbeelding
Pixabay
Pixabay
Niks is erger dan een fout tegenkomen in je boek zodra het al gepubliceerd is. Gelukkig ben je niet de enige. Zelfs in hele bekende boeken staan er soms grote fouten en dan hebben we het niet over spel- of taalfouten. We zullen een paar voorbeelden geven, zodat je die fouten in ieder geval kunt voorkomen.
Dit is een heel vroeg voorbeeld van een gevonden fout in een bekend boek. Defoe was namelijk een schrijver in de 18e eeuw. Dit boek is het dagboek van Robinson Crusoe, die op een onbewoond eiland belandt na een schipbreuk. Niet lang nadat hij op de kant is, trekt hij zijn kleren uit en springt hij in het water om nog het één en ander te redden. Alleen zodra hij de spullen heeft, stopt hij ze in zijn zakken om ermee terug te gaan. Huh wacht? Hij had toch zijn kleding uitgetrokken? Precies. De fout verpest het verhaal gelukkig niet, maar je wil zoiets toch liever voorkomen. Zorg dus altijd dat je controleert dat wat je schrijft consistent is met wat je ervoor geschreven hebt. Je ziet het in films ook vaak: op het ene moment hebben ze een tas in hun handen en het volgende moment niet meer.
De fout die in dit boek gemaakt is, gaat buiten een gewoon continuïteitsprobleem. We denken dat het een fout is, maar we kunnen dit niet met volledige zekerheid zeggen. Hoe Heinlein en anderen hier over heen hebben gelezen, blijft een raadsel. Het ene moment heet de hoofdpersoon Agnes en het volgende moment heet ze Alice. En het is niet dat dit per ongeluk één keer gebeurt. De naam verandert meerdere keren, bij verschillende gebeurtenissen. De kans dat dit expres is gedaan, is heel klein. Als je een beetje een goede proeflezer of redacteur hebt, mag je toch hopen dat ze zo’n fout er wel uithalen.
Er zijn ook best wel wat boeken waarin de dingen gewoon niet logisch zijn. Bijvoorbeeld in dit boek van Ramond Chandler zit een scène waarin een chauffeur vermoord wordt. Het is een lekkere detective en er worden dus veel details gegeven over deze moord. Het enige probleem is dat deze moord de rest van het boek nooit meer genoemd wordt en onopgelost blijft. De schrijver zelf zei ooit als reactie op de vraag wie de chauffeur vermoord heeft: “Damned if I know!”.
Of wat dacht je van Dracula die de moeilijke weg neemt en niemand vermoord, terwijl dit al zijn problemen op zou lossen en hij totaal niet vies is van moorden. Dit soort dingen gaan vragen oproepen bij je lezers ook al is het misschien niet direct een fout. Kijk hier dus ook voor uit. Niet alles wat jij logisch vindt, vinden je lezers ook logisch. Luister daarom altijd goed naar proeflezers.
Bron: Barnes and Noble
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!