Nummer 5 van 2022

Afbeelding

Cover 5 2022

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 7 oktober in de brievenbus! 

Nooit meer een nummer missen?

JA GRAAG    GEEF CADEAU

Welk selfpublishingplatform past bij jou?

Door Rosanne Wormgoor

Tegenwoordig is het enorm populair om je boek zelf uit te geven via een self-publishing platform. Fijn voor als je graag zelf de touwtjes in handen hebt of je boek niet lekker in het fonds van eentraditionele uitgeverij past. Er is enorm veel keuze: je hebt een heel scala aan self-publishingplatforms. In het komende nummer helpen wij je met het maken van een weloverwogen keuze!

Je bent in het midden van je verhaal: en nu?

Door Peter de Rijk

Je bent al halverwege je verhaal, een hele prestatie op zich. Maar kost het je nu moeite om het af te ronden? Dan kun je je afvragen of dat ook in jouw verhaal doorklinkt. Of denk je jouw roman werkelijk goed in de steigers te hebben gezet en dat er werkelijk niets aan veranderd hoeft te worden. Dan is het tijd om vol op de rem te trappen, je staat op een tweesprong die allebei richting veel gemaakte schrijversfouten leiden. Redacteur Peter de Rijk behoedt je voor het maken van deze schrijversfouten in het komende nummer van Schrijven Magazine.

Denken en doen: wanneer begin je met schrijven?

Door Vincent Merjenberg

Hoe lang denk je na over wat je gaat schrijven? En wanneer begin je daadwerkelijk te typen? 
Vincent Merjenberg ging op zoek naar antwoorden op die vragen en ontdekte zijn eigen paradox. In het komende nummer van Schrijven Magazine heeft hij weinig kant-en-klare antwoorden, maar vooral vragen aan jou, zodat jij weet wanneer jij klaar bent om te beginnen met schrijven.

Haiku als dichtvorm: van traditioneel tot modern

Door Juliette Huisman

Dichten kent veel verschillende vormen. Haiku, een dichtstijl die zijn oorsprong vindt in Japan, is een van de populairste en is al vele jaren geliefd over de hele wereld. Deze klassieke dichtvorm kent net zoveel regels als uitzonderingen en is zowel traditioneel als modern. Juliette Huisman legt in het komende nummer de regels uit en geeft tips zodat je zelf ook prachtige traditionele of moderne haiku’s kan schrijven.

Experimenteer met taal, toon en perspectief

Door Claire Polders 

Het zeer korte verhaal is een genre dat zich goed leent voor experimenten. Werkt iets uiteindelijk toch niet? De kans is groot dat je tijdens het proces toch iets over je personages of plot hebt geleerd wat het herschreven eindresultaat sterker maakt. In het komende nummer van Schrijven Magazine belicht Claire Polders vijf manieren om op een goede manier de aandacht te trekken met taal, toon en perspectief. 

Trends in uitgeven in eigen beheer

Door Maarten Dessing

De papierprijzen zijn zó de pan uitgerezen dat de dienstverlenende bedrijven voor zelfpublicerende auteurs dit jaar allemaal hun tarieven moesten verhogen. Toch blijft het ze voor de wind gaan. Ook nu de coronapiek voorbij is, wagen nog steeds een groeiend aantal schrijvers de stap naar het in eigen beheer uitgeven van hun boek. Voor de consument werd het gewoner om boeken online te kopen. Erg gunstig voor auteurs die niet snel in de boekhandel liggen. Lees alles over de trends en ontwikkelingen op gebied van uitgeven in eigen beheer in het komende nummer van Schrijven Magazine.

 

Hoe kies je namen voor je personages?

Door Rob Steijger en Marlene Lunteren

Arya of Anya, Bran of Bronn? De Game of Thrones-boeken van George R.R. Martin staan bomvol met namen, en sommige lijken verdraaid veel op elkaar. Volgens redacteur Rob Steijger is het geheim van een goede naam: variatie! 
Schrijfster Mensje van Keulen ziet een goede naam zelfs als een mascotte die haar op weg helpt. “De juiste namen laten mijn verhaal groeien. Vrienden van de maan gaat over de vampiers Landolino en zijn mooie moeder Luzabel. Luza betekent vuur, bel betekent mooi. Landolino is muzikaal en wil gedichten schrijven, je hoort het al in zijn naam.” 

5 selfpubbers geven tips om je te helpen met jouw uitgeefavontuur

Je boek in eigen beheer uitgeven is een hele klus. Juist daarom is het fijn om ervaringen en tips mee te krijgen van andere selfpubbers. Lily Monori van Dijken gaf onlangs succesvol haar eigen autobiografie Het verborgen meisje in eigen beheer uit, nadat ze eerder een dichtbundel bij een uitgever publiceerde. “Ik vind het belangrijk dat mijn verhaal op mijn manier de wereld in gaat en niet met bemoeienissen van een uitgever waarbij het alleen maar om de verkoopcijfers draait.”

Hoe een contentplatform je boek kan versterken

Door Brigitte Ars

Reisboekenauteur Brigitte Ars wilde niets liever dan een boek te schrijven over haar zoektocht als herintredend avonturier, maar die droom spatte uit elkaar. Ze besloot een inspiratieplatform te starten, waar duizenden medeavonturiers haar verhalen gingen volgen. Dankzij dit platform kwam haar grote droom voor het boek toch uit! Hoe je zo’n platform opzet, vertelt Ars in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Drie cruciale vragen voor flashbacks

Hoofdredacteur Frank Noë ziet dat veel schrijvers overbodige flashbacks gebruiken, voornamelijk om de lezer van informatie te voorzien. Meestal is dat helemaal niet nodig. Voordat je een flashback schrijft, moet je jezelf drie vragen stellen. Welke dat zijn, deelt Noë in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Hoe schrijf je een geslaagde flashback? 

Door Kathy Mathys

Als je dan besluit dat je een flashback nodig hebt, dan komt nog de vraag: hoe doe je dat? Schrijfster en literair journaliste Kathy Mathys deelt tips! 

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 7 oktober in de brievenbus! 

Nooit meer een nummer missen? 

JA GRAAG    GEEF CADEAU