Afbeelding

Cover editie 2 van 2022

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 8 april in de brievenbus! 
Voortaan geen nummer meer missen? Neem een abonnement!

Ja, graag       Geef cadeau

Dit nummer is vanaf 12 april verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.
 

Lisa Weeda over familieverhaal schrijven

Door Ricardo Jupijn

Zeven jaar is Lisa Weeda bezig geweest om haar gruwelijke en liefdevolle familieverhaal op papier te krijgen. In haar debuutroman Aleksandra vertelt ze met het verhaal van haar Oekraïense oma de geschiedenis van haar familie en het verstrikte land. Een fabelachtig boek dat Weeda de titel ‘literair talent van 2022’ van de Volkskrant opleverde. In het interview met Schrijven Magazine vertelt ze openhartig over de struikelblokken en het moment waarop er fictie in het verhaal kwam. 

Aan de slag met poëzietips van Ellen Deckwitz

Door Ellen Deckwitz

Dichter en columnist Ellen Deckwitz schreef voor de Schrijfbibliotheek het boek: Zo word je een geweldige dichter. Een rijk boek boordevol advies en tips, een absolute must have voor iedere aspirant-dichter. In het komende nummer van Schrijven Magazine delen we enkele van haar praktische ‘Aan de slag’ -kaders. 

De anatomie van songwriting

Door Peter van Vleuten, Songwriterschool 

Songwriting: kunst of ambacht? En wat zijn de overeenkomsten en verschillen met poëzie of proza? De benadering van het vak van liedjesschrijver biedt veel aanknopingspunten voor boekenschrijvers, makers van korte verhalen en dichters. In drieënhalve minuut ambachtelijk je punt maken, het is een kunst op zich. Voor wie liedjes wil schrijven, maar eigenlijk voor iedereen die met woorden een wereld wil scheppen. Met én zonder muziek. Peter van Vleuten neemt je mee in de inzichten en analyses die hij leerde van Professor Pat Pattison (Berklee College of Music in Boston) in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Masterclass proza schrijven

Door Kathy Mathys

George Saunders, schrijver van korte verhalen en één roman (Lincoln in de bardo, waarvoor hij de Man Booker Prize won) geeft al meer dan twintig jaar les aan aanstormend schrijftalent. Hij doet dat door met zijn studenten de 19de-eeuwse Russen te analyseren. In zijn nieuwe boek Een duik in een vijver in de regen. Waarin vier Russische schrijvers een masterclass geven over schrijven, lezen en het leven, geeft Saunders aan de hand van zijn favoriete verhalen een inspirerende masterclass in proza schrijven. Kathy Mathys heeft een aantal highlights uit zijn boek voor je geselecteerd.

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 8 april in de brievenbus! Voortaan geen nummer meer missen? Neem een abonnement!

Ja, graag       Geef cadeau

Dit nummer is vanaf 12 april verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

5 clichés in feelgoodboeken en hoe je ze voorkomt

Door Lianne Reijntjes

Feelgoodromans staan al jaren op één in het meest uitgeleende genre bij bibliotheken, denk aan de bestsellers van Lucinda Riley. Ondanks de populariteit van het genre is het niet geliefd bij critici. Vaak wordt het als een ‘voorspelbaar en clichématig vrouwenboek’ bestempeld. Maar wat zijn nou die clichés? En hoe zorg je ervoor dat je net een klein beetje originaliteit geeft aan jouw feelgoodverhaal? Lianne Reijntjes, zelf feelgood-schrijfster legt het uit.

Wanneer gebruik je een witregel?

Door Kathy Mathys

Beginnende prozaschrijvers leveren vaak grote lappen tekst aan met niet één witregel erin. Wanneer ze dan tijdens de les of workshop voorlezen, merken ze dat de tekst niet vlot loopt. Bovendien hebben de andere deelnemers moeite om te volgen. Door witregels te plaatsen leest de tekst soepeler en rustiger. Waar en wanneer plaats je dan een witregel in prozateksten? Kathy Mathys zet het voor jou op een rijtje.

Verhaal versus plot 

Door Kathy Mathys

De termen 'plot' en 'verhaal' worden onterecht dikwijls door elkaar gebruikt. Toch is er een betekenisverschil. Wil jij weten wat dat verschil is en leren hoe je je verhaalidee handen en voeten kan geven? De minicursus met handige opdrachten vind je in het komende nummer van Schrijven Magazine. 

Literaire Non-fictie 

Door Linda Huijsmans

Wat is de overeenkomst tussen Sonny Boy en het levensverhaal van jouw grootmoeder? Of De Graanrepubliek en de geschiedenis van jouw dorp? Het zijn allemaal non-fictieverhalen, echt gebeurde verhalen. Maar om het etiket ‘literaire non-fictie’ te verdienen is meer nodig. Literaire non-fictie maakt gebruik van narratieve technieken. Technieken die een romanschrijver ook tot zijn beschikking heeft om een meeslepend verhaal te vertellen. Linda Huijsmans legt uit welke eisen literaire non-fictie stelt. 

Schrijftips van Gilles van der Loo 

Gilles van der Loo heeft een voorkeur voor werelden die verdwijnen en voor het magisch-realisme. Behalve fictie schreef hij restaurant recensies en reportages voor het Parool. Daarnaast geeft hij les in fictieschrijven. Zo schreef hij zijn debuutroman Het laatste kind op een melancholisch live album van Eric Vloeimans en Florian Weber. Dat paste precies bij de locatie waar het boek zich afspeelt en hij hoefde het maar aan te zetten of hij zat er weer. Benieuwd naar zijn andere schrijftips? 

Iduna Paalman over de poëtische vertelstem

Haar poëziedebuut De grom uit de hond halen werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020. Half mei verschijnt haar tweede dichtbundel, Bewijs van bewaring. Daarin verwerkte ze verhalen van historische vrouwen die onzichtbaarder zijn gebleven dan ze hadden moeten zijn. Paalman: “Ik heb erg moeten zoeken naar de vertelstem. Als je een gedicht schrijft, wie spreekt er dan? Verhalen die niet de mijne zijn, nagelaten brieven en dagboeken van vrouwen die niet meer bestaan, mocht ik daar zomaar iets mee doen?” 

Naomi Grant over Spoken word 

In het interview met Schrijven Magazine vertelt Naomi Grant (voorheen Veldwijk) o.a. over de betekenis in het gedicht Geachte meneer Veldwijk dat ze opdroeg op Keti Koti (Surinaamse feestdag ter viering van de afschaffing van de slavernij). Na de afschaffing van de slavernij kregen de tot slaaf gemaakten vaak de naam van de slavenhouder of van de plantage waarop ze hadden gewerkt. In de slavenregisters vond ze toevallig een slavenhandelaar met haar eigen naam. Daarna vulde ze de droge feiten aan met een beetje fantasie. Lees het hele interview in het komende nummer. 
 

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks 8 april in de brievenbus! Voortaan geen nummer meer missen? Neem een abonnement!

Ja, graag       Geef cadeau

Dit nummer is vanaf 12 april verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.