Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#498 Koffietijd

Willem schuifelt rustig, maar resoluut naar het raam van zijn seniorenwoning. Zijn botten kraken bij elke stap en de kop koffie in zijn hand trilt onophoudend. Het lukt hem vandaag de kop zonder te knoeien op het mahoniehouten tafeltje bij het raam te zetten. Niet dat dat er wat toe doet, want op zijn vloerbedekking loopt al jaren een koffiespoor van het keukenblokje aan de andere kant van de kamer, naar het tafeltje bij het raam. In het begin zat hij nog iedere keer driftig op zijn knieën te boenen met een spons groene zeep, maar toen hij op een dag niet meer overeind kwam en uren op de vloer lag te wachten op de thuishulp (die direct duidelijk maakte dat ze niet was aangenomen om vlekken uit zijn tapijt te boenen), is hij er maar mee gestopt.

Met een diepe zucht die brommend door zijn hele lichaam echoot, laat hij zich zakken op de fauteuil bij het raam. De oude stoel zucht mee en blaast een wolkje stof uit die uitgelicht door de ochtendzon rustig op het tafeltje neerdwarrelt. Buiten klinkt het geluid van een dichtslaande voordeur. Willem leunt naar voren en schuift de vitrage iets opzij. Voldoende om alles goed te kunnen zien en niet ver genoeg dat hij gezien wordt. Hij pakt het notitieblokje en het potlood die geduldig op hem liggen te wachten van het tafeltje en kijkt naar buiten. Niet veel later schuifelt een oude dame met rollator langs zijn huis.

Hij kijkt op de koekoeksklok die aan de vergeelde muur hangt, opent het boekje en noteert:

’10:31, Ida gaat naar de supermarkt. Stipt op tijd vandaag.’

Willem gaat iets verzitten en stoot zijn been tegen de radiator onder het raam. Zijn gezicht vertrekt en hij wrijft over zijn pijnlijke knie. De stoel zou eigenlijk een stukje naar achteren moeten, maar op deze manier hoeft hij niet te ver naar voren te leunen om het gordijn open te schuiven en kan hij alles wat zich buiten afspeelt goed zien. Hij pakt de kop koffie en neemt een slok. Ida is inmiddels uit het zicht verdwenen. Hij bladert terug in zijn boekje. Het is nog even wachten tot meneer de Vries op pad gaat. Hij legt zijn hoofd tegen de rugleuning, sluit zijn ogen en laat de zon langzaam op zijn gezicht vallen. Het wordt een prima dag vandaag.

 

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Mooi weergegeven, Wesley, de dagelijkse sleur van de ouderling en de sporen die ze achterlaat op het tapijt.

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Wesley,

Heel mooi! Ik word er droevig van. Je begint met een oudere die is afgesnauwd door de thuiszorg en dan ga je verder met het gegeven dat hij zijn hele dag achter het raam doorbrengt. Dat hij het dan een prima dag vindt, omdat de zon op zijn gezicht schijnt, is fijn. Maar als dat het ene verschil is tussen de ene dag en de andere... En de manier waarop hij in zijn stoel blijf zitten zoals hij zit...

Het doet me vermoeden dat Willem nog veel meer uit zijn leven had kunnen en willen halen als hij die ene keer niet gevallen was. 

Heel mooi gevonden, goed gedaan! 

Groet, 

Nadine

 

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Wesley, het leest inderdaad heel schrijnend. Wellicht voor meer mensen realiteit dan we ons realiseren. Mooi hoe je de man laat genieten van de zon op zijn gezicht.