Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#488 Papa gaat voorgoed weg

 

Zijn lange tijd dof staande ogen lijken weer iets van glans terug te krijgen. Speels schuift hij heen en weer met de bureaustoel. Op het scherm de wervelende tekst; zijn aftakelingscircus, alle ellende die we als gezin doorstaan hebben, Charlotte die anders zonder vader zou opgroeien, verpakt in ijskoude marketing. Eronder het bedrag waarvan we nooit verwachtten het op te zouden halen; zo dicht bij het streefbedrag.

'Wordt papa beter?', de vraag van kleine Charlotte waarop het antwoord altijd 'ja' is. Maar een blik op papa en je weet dat dat antwoord wel eens een leugen zou kunnen zijn. Soms zag hij zo bleek, was hij zo vermoeid, het leek haast wel onnatuurlijk. Hij lachte, bleef lachen, maar soms leek het wel alsof de lach al niet meer van hemzelf was. Zijn grappen, verhaaltjes voor Charlotte, het was alsof hij het allemaal al in zijn geestesvorm deed.

De laatste dagen is er weer kleur op zijn wangen. Er ligt een plan, er is een doel. Het laatste beetje extra moet nog worden ingezameld, maar het gevoel is al dat de vliegreis geboekt kan worden. En ergens in het onderbewuste komt al het besef naar boven dat het ultieme wonder, het medische mirakel, het antigif dat de angel des doods onschadelijk maakt, zich echt zal gaan voltrekken.

*

Nogmaals check ik de bankrekening, hoewel ik wel weet dat het geld echt ontbreekt. Nog een check op de Samsung, hoewel ik wel weet dat hij me nooit meer terug gaat bellen. Misschien doe ik het wel om te compenseren voor al die keren dat ik zonder checks zijn woorden aannam. Natuurlijk hoefde ik niet mee naar de dokter om de zogenaamde uitzaaiingen op de scan te zien. Natuurlijk waren al die briefjes met doktersverklaringen voor zijn werk, allemaal ook echt door de specialisten geschreven. Natuurlijk werd zijn haaruitval echt door chemokuren veroorzaakt. Natuurlijk kon hij echt niet met Charlotte naar de Efteling omdat de reis al te veel energie kostte. Natuurlijk bestond die oncoloog in Florida die een revolutionaire behandeling aan zou bieden echt, en had hij er meerdere keren mee geskyped.

Ik voel dat Charlotte achter me staat. Dit is geen moment om haar weg te sturen, om haar ervan te weerhouden zich met 'grote mensenzaken' te bemoeien. Ze mag weten hoe papa werkelijk is, hoewel ze het misschien al doorheeft. Ze is niet zo naief als haar moeder.
'Papa komt niet meer terug toch?'
Het antwoord zou moeten zijn dat hij natuurlijk wel terugkeert, en ook gewoon zijn excuses aanbiedt voor zo ongeveer wel de ergste vorm van bedrog dat hij ons aan had kunnen doen. En dat we dan gewoon weer het leuke modelgezinnetje worden, dat we waren voor hij eurotekens in zijn ogen kreeg.
'Nee lieve Charlotte, papa is voorgoed weg. En geloof mama maar; dat is voor ons allemaal beter.'

 

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Over de inhoud later iets, maar in de laatste zin van de eerste alinea ontbreekt er een t aan verwachten (verleden tijd).

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Hi Virtuoso,

Bedankt voor je verhaal. Het voldoet aan de opdracht en ik vind het goed geschreven. Wel heb ik wat moeite met het perspectief, we kijken pas in het tweede deel heel duidelijk door de ogen van de moeder. Misschien kun je dat eerder duidelijk maken, want zo kunnen we beter meeleven met de hoofdpersoon. Dan nog een ding: is het realistisch om als partner nooit mee naar de ziekenhuisbezoeken te gaan? Het kan natuurlijk wel, maar zorg dan dat daar een iets aannemelijkere verklaring voor is. En het roept bij mij ook vragen op: is er niets waaraan je zou kunnen merken dat het een leugen is? Dat lijkt me heel sterk. Misschien is daarom het thema en de insteek van het verhaal beter geschikt voor een kort verhaal dat meer woorden bevat. Zo kun je die losse eindjes beter uitwerken.

 

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Virtuosu, voor mij is het perspectief in het begin ook niet duidelijk. In tegenstelling tot Anna twijfel ik waar het verhaal over gaat. Is de vader echt ziek of belazert hij zijn gezin? In het begin denk ik dat hij inderdaad ziek is, maar het tweede deel van het verhaal geeft mij het tegenovergestelde idee.
 

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

@Gi

Dank voor de taalopmerking, heb het aangepast. 

@ Anna.safier

Dank voor je uitgebreide feedback. Verklaring op de vragen is dat papafiguur een uitgekookt plan heeft uitgedacht, en op elke twijfel/vraag een antwoord heeft. Denk dat ik inderdaad wel veel meer woorden dan 450 nodig zou hebben om de intenties van papa (en de geloofwaardigheid van het bedrog) goed op papier te krijgen. 

@Fief

Dank voor je feedback, hoewel ik deze eerlijk gezegd niet helemaal begrijp. Opdracht was om HP te belazeren, dus uiteraard is hij niet echt ziek. Mamafiguur komt daar alleen pas in deel 2 echt achter.

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

"De opdracht is om te schrijven over iemand die gemanipuleerd wordt, en er met open ogen is ingetuind." 

Manipuleren is niet hetzelfde als iemand oplichten of voorliegen. De vader in jouw verhaal liegt dus over zijn ziekzijn. Als hij wel ziek zou zijn en dat gebruikt om dingen van mensen gedaan te krijgen, zou het wel een vorm van manipulatie zijn.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dat vind ik wel een hele nauwe definitie van manipulatie. Voorliegen hoeft manipulatie niet uit te sluiten, manipulatie kan ook beginnen met voorliegen. Papa liegt over zijn ziekte en gebruikt overtuigingskracht en manipulatie, om anderen van hun geld af te troggelen en om sympathie te krijgen.

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik weet ook niet of de scheidslijn tussen manipulate en oplichting zo strak is. Aan de coach om daar iets van te vinden, denk ik dan.