Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 454 - Moederliefde

Nooit kan ze ontdekken wat er gebeurd is met haar moeder. Dat heb ik het propagandadepartement hoogstpersoonlijlk laten regelen. Als ze me belt, zie ik in beeld altijd het gezicht en hoor ik altijd het stemgeluid van haar moeder. Die vrouw, mijn vrouw, moest weg, maar elke dag denk ik wel even aan haar, ook aan het lekkere lijf waar ons kind uit kwam voordat alles eindelijk veranderde in ons land.

Mijn chauffeur remt bruusk en mijn vriendin knijpt in mijn hand. Zelf streel ik mijn snor recht en stap uit. Een lijfwacht opent mijn achterportier. De kindmodellen staan al naast de fotografen voor het persmoment. De mensen juichen. 'De waakhond doet niets,' zeg ik tegen het meisje dat me als eerste nadert. 'Aai maar over zijn neus.' Ze gehoorzaamt trillend. Na een rare bocht rijden we door.

Ik vraag me af wanneer het vertrouwen is omgeslagen in angst. Als laatste bij mijn nichtjes en neefjes. Kinderen zijn niet eerlijk meer. Mijn dochter wel. Die studeert. Die krijgt wat ze maar vraagt zolang ze niet doet wat ik maar verbied. Haar moeder was destijds net zo slim, en net zo onverstandig. Ik smijt de foto's op de grond en geef mijn vriendin een plaatsvervangende klap in haar gezicht.

Ik denk aan dat Nederlandse meisje dat voor de FARC ging vechten. Misschien was het zoiets. Mijn chauffeur mag allang niet meer stoppen voor demonstranten. Eentje moest er de eerste zijn. Ik reed niet in een letterlijke tank en de colonne was langzaam. Daarom geloofde ik niet dat mijn dochter zich had vastgelijmd op mijn route van vandaag, die heel lang geheim was. Daarom geloofde ik niet dat ze vandaag door mij was overreden. Maar de foto's zijn te goed om nep te zijn, schreef het propagandadepartement ondubbelzinnig in het perscommuniqué.

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Intrigerend verhaal en ik weet niet zeker of ik het helemaal snap. Klopt het dat de chauffeur een demonstrante heeft overreden die later de dochter van de maffiabaas of popster bleek te zijn? En wie of wat mag het meisje over de neus aaien? Een hond, de auto of iets anders? 

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Kruidnagel, ik vind het een prachtig verhaal, één grote "dat meen je niet" beleving, maar ik tast nog in het duister wie de man precies is. In ieder geval iemand hooggeplaatst als er een geheime route moet worden gereden. Het verhaal verlangt dat de lezer veel tussen de regels door leest, niet altijd gemakkelijk.
Wie of wat geaaid mag worden, is mij ook een raadsel. Ik vrees de snor.
De twist in de laatste alinea is bizar goed en gruwelijk. Knap gevonden, graag gelezen.

'Hij doet niets,' zei hij tegen het meisje dat hem als eerste naderde. ---> ik vermoed dat de eerste hij slaat op de man, de tweede op de lijfwacht.

Die kreeg wat ze maar vroeg zolang ze niet deed wat hij maar verbood. ---> lastig te lezen zo'n dubbele ontkenning, maar past wel in het bizarre van het verhaal.

De titel, verwijst die naar de liefde voor Moeder Natuur, of naar het protest van de dochter tegen de (naar ik vermoed) dood van haar moeder?

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dank jullie! Ik de schrijver vond hem zo duidelijk, en wacht nog even wat andere reacties af. Maar weet nu wel waar ik zo nodig nog wat van mijn overgebleven woorden kwijt kan.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik heb hem voor minder 'hij' eens in de eerste persoon enkelvoud gezet, en wat persoonlijke voornaamwoorden vervangen door zelfstandige naamwoorden.

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik begreep het pas na een aantal keer lezen, maar dit verhaal heeft een grote 'dat meen je niet' erin zitten, met de laatste zin als heftige klapper. 

Ik twijfel over deze zin:
Daarom geloofde ik niet dat ze vandaag door mij was overreden.
>> hij reed niet, dus ze is 'niet echt' overreden door hem, maar door zijn auto? Geen idee of dat het aanpassen waard is, maar mijn oog viel erop. De arrogantie van de HP zou zelfs ertoe kunnen leiden dat hij hier zou zeggen: 'mijn chauffeur'?

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik denk dat de vraag moet zijn, wie zie de HP als dader? Vind hij dat hij uiteindelijk schuldig is? Of zijn dochter die zo dom is om daar te gaan liggen? Of zijn chauffeur die uiteindelijk achter het stuur zat? 

Leuk om over na te denken; welk karakter krijgt/heeft de HP en is hij in staat tot inzicht?

 

Lid sinds

2 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Kruidnagel,

De laatste alinea is sterk en heftig, maar de aanloop ernaar is wat mij betreft nog een beetje wankel. 

De hoofdpersoon is machtig, heeft een bepaald gezag - in de zin dat mensen bang voor hem zijn.- en hij staat aan het hoofd van een eng regime. Dat is wat ik er nu van begrijp. Verder moet hij ook 'gewoon' vader zijn die zich in het karakter en het doen en laten van zijn dochter vergist, met dodelijke afloop tot gevolg. 

De inhoud van het verhaal an sich is mij duidelijk, maar iets in aan het verhaal doet me nog steeds denken dat er iets niet optimaal verteld wordt. Ik kan er helaas niet precies mijn vinger opleggen, maar ik vermoed dat het het feit is dat je hoofdpersoon zich steeds dingen afvraagt, of aan dingen terugdenkt. Wat dat betreft had het misschien wat actiever gemogen. 

Je verhaal is zeker niet slecht, maar misschien dat bepaalde zaken net iets explicieter mogen voor een nog beter effect.

Groet, 

Nadine

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

KN, op regel 8 denk ik dat de tweede maar een 'haar' moet zijn. Over de moeder, de vriendin en de plaatsvervangende klap blijf ik in het ongewisse. Ik weet natuurlijk wel wat de FARC is, maar kan er geen aansluitingspunten mee vinden. 
De schrijfstijl blijft, zoals steeds, boeiend. 

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Nadine, bedankt voor je als altijd inhoudelijke en motiverende reactie. Ik ga er nog een nachtje tijd overheen laten tikken. Het is nu nog een wat impressionistische reactie op je opdracht. Ik ga er mijn woordjesrestje aan wijden.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Gi, bedankt! Bedoel je: 'Aai maar'? Zeggen jullie dat niet? Net zo zal Tanja Nijmeijer over de zuidgrens minder veelzeggend zijn. 

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Neen, KN, ik bedoel de tweede 'maar' in deze zin: "Die kreeg wat ze maar vroeg zolang ze niet deed wat ik maar verbood." 

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dank je Gi. Dat is een spiegelzin. 'Alles wat ik haar maar verbood' kan geëpileerd worden tot een ellipsis: zonder haar.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Zo: in de actieve tijd gezet en het eindje wat veranderd, is dat nu too much? En ik denk nog na over de tips, maar de oven hier is op temperatuur en ik ga de soep vullen. Etenstijd alhier!

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Daarom geloofde ik niet dat mijn dochter zich had vastgelijmd op mijn route van vandaag, die heel lang geheim was. Daarom geloofde ik niet dat ze vandaag door mij was overreden.

Moeten deze zinnen dan ook niet in de tt staan?

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Nee, hij denkt aan het moment dat hij het nieuws kreeg.

... en er nog een eerste alinea bij geschreven. hopelijk duidelijker zo.

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Oef, het is mij gelukt om de clou uit het verhaal te maken. Mooi gevonden, maar het blijft enorm puzzelen. Alleen al de eerste zin (Nooit kan ze ontdekken wat er gebeurd is met haar moeder, heb ik het propagandadepartement laten regelen. ) stroopt als gestold bloed. Leuk verhaal, lastige schrijfstijl.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Haha Musonius, stijlvol dat je toch baantjes hebt getrokken door het stroperige adernat en bedankt voor je reactie! De gewraakte openingszin heb ik gehalveerd, in de hoop dat het scheelt.