Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#454 Alice in Wokeland

 

'You can't judge a book by looking at it's cover', citeerde mijn moeder altijd. Ruben, die nu nog snel een slok van zijn Latte Macchiato neemt, vormt hierop de uitzondering. Lange, krullende  haren perfect kleurend bij zijn reebruine, heldere ogen die je volledige ziel kunnen hypnotiseren. Een glimlach die je meeneemt naar Barbados en je neerzet op een strandstoel met een glaasje kokosmelk in je hand. 

'De volgende keer neem ik je mee naar het paradijs, Alice' zegt hij met zijn opera-achtige lage stem. Ik voel mijn plateauzolen al van de vloer komen. Alleen de bestemming moet nog worden bepaald.
'Langs de farao's, de opgebouwde Notre Dame, Legoland, Disneyland Orlando en het Sydney Opera House. Eindigend in Kiev om de strijders te steunen,' vat goddelijke Ruben het samen. Ik ben al in de gate aangekomen, waar wordt omgeroepen dat de passagiers zich kunnen verzamelen. Er is nog wel de lichte twijfel of ik wel in de goede gate ben.
'Dan moeten we natuurlijk ook bij de mensen langs, en leren van hun gebruiken. Bij de Maya's, Berbers, de Arabieren...' vul ik aan.
Bij het aflopen van de zin trekt hij een wenkbrauw op. Ik zie nu pas dat mijn Cappuccino nog volledig vol is en neem gehaast een forse slok, tot het brandt in mijn keel.
'Bij de Arabieren weet ik het nog zo net niet, Alice.'
'Want?' 
Het vliegtuig is vertraagd, ik twijfel of ik de tijd wil vullen met belastingvrij parfums shoppen of met de nieuwste van Marieke Lucas Rijneveld.
'Ik respecteer het gebruik, maar kan me niet helemaal voorstellen dat je als vrouw met zo'n mooi haar dit zou willen bedekken.'

De vlucht is geannuleerd, de werkelijke piloot is niet op komen dagen. Diegene die zich als de bestuurder van het toestel voordeed glimlacht naar de naderende serveerster, met een air die doet vermoeden dat hij ervaring heeft als fraudeur.
'Meneer, ik moet u vragen de zaak te verlaten vanwege misogyne zinspelende opmerkingen,' zegt ze weliswaar gedecideerd, maar met de blik vooral op mij gericht. Een verwijtende blik, alsof ik de oorzaak ben van zijn vermoedelijk diepgewortelde seksistische, cultureel immorele inborst. Ik verlang opeens niet langer meer naar het luchtruim, maar naar een geïsoleerde eigen ruimte diep onder de grond. Terwijl ik mijn pinpas als hint voor haar neus houd, weet ik dat op zoek moet gaan naar een ervaren graver.

 

Lid sinds

7 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

V, het gaat (vliegt) letterlijk alle kanten op, maar ik heb wel genoten van jouw prettige schrijfstijl.

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Virtuosu, 

Ik heb het verhaal een aantal keren moeten lezen: de cadans ervan is niet alledaags. Maar je hebt er wel mooi gebruik van gemaakt. Alice kan nauwelijks bevatten wat er gebeurt, omdat ze te maken heeft met een bedrieger. Je gaat heen en weer van de ene scène naar de andere die op het eerste gezicht geen samenhang lijken te hebben. Precies zoals Alice zich zal voelen: helemaal in de war, met geen idee hoe alles op deze manier had kunnen gebeuren. 

Erg knap, slim en doordacht!

Groet, 

Nadine

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Virtuosu, Ik heb het verhaal ook meerdere keren gelezen. Het is voor mij nog onduidelijk wat de relatie tussen Ruben en Alice is. Dat Alice in de war is, haal ik er niet direct uit. Zoals ik het lees, reageert ze op een manier die ik interpreteer als "ja, het zal allemaal wel".
Bij de laatste alinea is het onduidelijk of de serveerster het tegen de neppiloot heeft of tegen Ruben. De opmerking van de serveerster over vrouwonvriendelijke opmerkingen, snap ik ook niet goed. 
Kortom, ik vind het verhaal verwarrend. Misschien moet ik het nog een paar keer lezen.

'You can't judge a book by looking at it's cover' ---> de uitdrukking is: You can't judge a book by it's cover.

'De volgende keer neem ik je mee naar het paradijs, Alice' zegt hij  ---> achter Alice hoort nog een komma.

Ik ben al in de gate aangekomen  ---> bij de gate

'Dan moeten we natuurlijk ook bij de mensen langs, en leren van hun gebruiken. Bij de Maya's, Berbers, de Arabieren...' vul ik aan. ---> De komma achter "langs" mag weg, die hoort achter Arabieren.

Als Alice nu pas ziet dat haar koffiekop nog helemaal vol is, zou de koffie dan nog wel zo warm zijn?

Het vliegtuig is vertraagd, ik twijfel of ik de tijd wil vullen met belastingvrij parfums shoppen of met de nieuwste van Marieke Lucas Rijneveld.  ---> Ik vind dit wel een mooie zin, maar hij lijkt op deze plek in het gesprek niet op zijn plaats. 

die zich als de bestuurder van het toestel voordeed glimlacht naar de ---> tussen voordeed en glimlacht hoort nog een komma.

 

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ik begrijp het verhaal niet (helemaal), dat zal aan mij liggen.

Enig puntje dat mij nog opviel:
weet ik dat op zoek moet gaan naar een ervaren graver. >> na dat hoort nog een 'ik' 

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

@ GI

Dankjewel voor het lezen en het compliment.

@ Nadine van de Sande

Wow dankjewel, ik word er stil van. Ik ben blij dat je dat zegt, want juist die verwarring was ook precies het idee achter dat verhaal.

@ Fief

Dank voor het lezen. Ik begrijp je commentaar, maar denk dat deze samenhangt met het al dan niet begrijpen van de intenties van het verhaal. Idee was; een woke HP in een woke wereld die dacht een jongen te kunnen inschatten, maar het bleek toch anders te liggen. Met dat idee van het vliegen als metafoor. 

Terechte taalopmerkingen trouwens (eerste zin was trouwens niet de uitdrukking, maar zin uit een bekend liedje), zal er nog eens naar kijken.

@ Schrijfdeb

Dank voor het lezen. Het niet begrijpen van een verhaal kun je meestal weinig aan doen, hangt er vaak ook vanaf in hoeverre je met HP identificeert. In dit geval ga denk ik echter wel af op de mening van de coach, die het er wel uithaalt.