Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#446 Groen!

23 maart 2023 - 20:41

 

Dag lieve lente, kom toch naar ons klein landje
en geef ons grijze leven weer wat kleur.
Verjaag de wind, geef leven aan elk plantje
en vul de lucht met pollen en met geur.
Geef ons zon en stop die natte regen.
Stuur Vadertje Winter met pensioen.
Dit triest gevoel, ik kan er niet meer tegen,
‘k wil zon, ‘k wil warmte en ‘k wil groen.
Dit triest gevoel, ik kan er niet meer tegen,
‘k wil zon, ‘k wil warmte en ‘k wil groen,
‘k wil zon, ‘k wil warmte en ‘k wil groen,
‘k wil zon, ‘k wil warmte en ‘k wil groen!

 

Op de muziek van het Belgisch volkslied https://www.youtube.com/watch?v=3RKT43Jhps0

 

 

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
23 maart 2023 - 20:42

 

Hallo Musonius, zoals je ziet, heb ik mij niet aan jouw liedjeslijst gehouden. Ik snap wel waarom je juist die liedjes koos, maar ik kon daar echt niets mee. Het zijn voor mij allemaal onbekende liedjes (buiten Sukiyaki) en ik slaag er dan ook niet in om de melodie in mijn hoofd te houden om een tekst erop te kunnen schrijven (totaal gebrek aan muzikaal talent). Met een lied waarvan de melodie sinds mijn kindsheid in mijn brein is gestampt, lukte het wel. Ik hoop dat het resultaat toch enigszins is wat je in gedachten had met de opdracht.

 

Gi

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
23 maart 2023 - 23:52

Emily, eindelijk een nieuwe tekst voor onze Brabançonne! Merciekes, nu nog een Franse vertaling. 
Ik zou in de eerste zin 'klein' weglaten want het landje is al klein en ook ritmisch mag het woord weg. In de tweede zin hoeft de begin 'en' niet en ik zou 'terug' vervangen door 'weer'. Vierde zin: 'en' mag weg.

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 maart 2023 - 1:58

Hoi Emily, op zich is met de tekst niets mis, maar ik vind het jammer dat je de uitdaging niet bent aangegaan. Het nummer Sukiyaki ken je, zeg je, dat blijft echt wel hangen als je er vaak naar luistert. Ik vind dus eigenlijk dat je er te gemakkelijk mee wegkomt. En dan kies je ook nog eens een lied in je eigen taal. Je hebt niets met de liedjes uit de lijst, maar ik had het stoerder gevonden als je dan voor een lied had gekozen in een vreemde taal dat je wel kent. 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 maart 2023 - 4:56

Hmm ... Heb je het echt geprobeerd, Emily? Ik heb echt gezocht naar liederen die lekker in het gehoor liggen en een mix gemaakt van nostalgisch, vrolijk, boos en droevig klinkende nummers in de hoop dat er voor iedereen wel iets tussen zit dat hem of haar aanspreekt. Kun je niet proberen om met behulp van mijn aanwijzingen (te vinden in de reacties onder de opdracht) in elk geval één couplet te schrijven op een een lied uit de lijst?

Ik wil je erg graag helpen, maar als ik hierop inga, willen anderen vast ook een lied schrijven op een zelfgekozen lied.

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 maart 2023 - 11:43

 

Hallo Gi, terug heb ik naar weer veranderd, maar de rest laat ik zo, omdat ik het zelf toch goed vind klinken. Bedankt voor je feedback.

Hallo Fief, zelfs Sukiyaki blijft bij mij niet hangen, al speel ik het duizend maal. Bedankt om toch te reageren.

Hallo Musonius, ik heb het echt wel geprobeerd, maar ik ben volledig amuzikaal. Ik kan echt geen melodie in mijn hoofd houden, laat staan proberen te noteren zoals je in je aanwijzingen schrijft. De Brabançonne is het summum van mijn kunnen en zelfs die durf ik niet in het openbaar meezingen. Bedankt dat je toch de moeite neemt om ('s nachts) te reageren.

 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 maart 2023 - 13:08

Hier leer ik ook weer van, Emily. Ik wil geen amuzikale en dove dichters buitensluiten. Volgende keer een opdracht zonder muziek 

Lid sinds

7 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 maart 2023 - 14:27

Maar Musonius, jij bent ook jij, met muziek. Er is vast een compromis te bedenken? Het voordeel van een lied als paspop is dat gedichten als paspop veel minder houvast bieden, al kun je het natuurlijk beperken tot vormvast werk. Ik voor mij was in elk geval in mijn sas met al die exotische liedjes die dan weer in jouw passieve repertoire blijken te zitten.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
25 maart 2023 - 10:44

Iedereen die een poging waagt om tot een dichtvorm te komen verdiend hulde. Je hebt je inderdaad niet aan de opdracht gehouden en ik geef de dichtcoach wel gelijk in zijn reactie én zijn leermoment.

Het is een leuke hunkering naar de lente. Die pollen, daar ben ik zelf dan weer niet zo blij mee, maar dat heeft niet met je tekst te maken. Je lijkt in de valkuil te stappen dat een gedicht een beetje 'ronkend' 'statig' taalgebruik nodig heeft om poëtisch te klinken -zoals de eerste zin- en valt in de val van de rijmdwang (landje, plantje). Daardoor blijft het voor mij wat oppervlakkig. Tegelijkertijd zie ik een gedicht van iemand die dit nog niet vaak gedaan heeft en vooral moet blijven oefenen. Het start met dit soort rijmende paspoppen, die je steeds beter aan kunt kleden.

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 maart 2023 - 22:08

Voor iemand die niet zo muzikaal is ben je er toch maar mooi in geslaagd om een nieuwe tekst op een melodie te maken. Mijn ervaring is dat dit ook met weinig muzikaal talent door te oefenen steeds gemakkelijker wordt, al blijft het jaloersmakend hoe sommigen het zomaar uit hun mouw schudden. Door de woordkeuze en de verkleinwoorden roept jouw tekst bij mij wat associaties op met een kinderliedje, maar dat vind ik eigenlijk wel leuk. Een dansje erbij en dan zwieren we zo het voorjaar in.

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 maart 2023 - 22:31

 

Hallo Kruidnagel, ieder zijn ding hé.  Musonius hoeft echt zijn opdrachten voor mij niet aan te passen, hoor. Fijn dat jij die liedjes wel leuk vond.

Hallo Hadeke, bedankt voor je aanmoedigende woorden. Die pollen zitten erin omdat ik zelf hooikoorts heb en de lente voor mij dus samengaat met niezen. Je hebt zeker gelijk dat het een oppervlakkig gedichtje is.

Hallo Mespunt, ook jij bedankt voor je aanmoediging. Ik ben inderdaad wel jaloers op anderen, die deze opdracht schijnbaar zo gemakkelijk konden volbrengen.

 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 maart 2023 - 23:04

Emily,

Je neemt alle moeite het werk van anderen te lezen en te becommentariëren, dus ik strijk graag met mijn hand over het hart.

Je lied zit metrisch mooi in elkaar, beter dan het origineel. Ik zou 'klein' schrappen uit het eerste vers (Gi heeft dat goed gezien) en 'Vadertje' ligt ook niet zo lekker in het metrum.
Het nulrijm 'kleur' in vs 2 en 4 vind ik niet mooi, daar kun je makkelijk iets beters van maken.

Het was wel grappig geweest als je, analoog aan het origineel, het slotvers begon met 'Geen vorst, maar warmte ...'

Inhoudelijk heeft het lied weinig om het lijf, maar het is toch een vrolijk niemendalletje.

De dichtcoach

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 maart 2023 - 23:41

@emilyclaesens

Ik vind het leuk bedacht dat je op deze manier toch meedoet aan de schrijfopdracht.  👍

De tekst past wel bij de melodie, vind ik. Ik hoor er zo een orkest onder. 

Laat het mooie weer maar komen. 🌞