Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Opdracht 434; Oud en nieuw

30 december 2022 - 14:57

Oudejaarsavond, een uur of half 12.
We zitten voor de buis, waar een cabaretier het afgelopen jaar samenvat. Tineke schatert volop. Af en toe lach ik mee, ik heb wel sterkere grappen gehoord. En - eerlijk is eerlijk - zelf verteld.
Tineke hangt onderuitgezakt op de bank en doet zich tegoed aan de witte wijn. Ze heeft oliebollen gebakken en die op één na inmiddels allemaal zelf weggewerkt. De poedersuiker laat een spoor achter van de schaal op tafel via de vloerbedekking, de bank en haar kleding naar haar mond. Ze schenkt zich weer een glas in. Een flauwe grap van die praatjesmaker op tv doet haar schudden van het lachen. Met haar mouw veegt ze de geknoeide wijn door de poedersuiker op tafel, het wordt er niet schoner op. Nahikkend ploft ze weer op de bank.

Mijn gedachten dwalen af. Als vanzelf komt Marloes voor mijn geestesoog. Haar vriendelijke en lichtelijk ondeugende blauwe ogen, haar vrouwelijke vormen, haar hartvormige gezicht omlijst door halflange donkerblonde krullen, kortom een plaatje.
We kennen elkaar van de sportschool waar we twee keer per week trainen. We raakten een keer aan de praat en stemmen sindsdien onze oefeningen op elkaar af. Na afloop fietsen we samen op, we wonen niet ver van elkaar vandaan.
Een half jaar geleden gingen we na het sporten nog wat drinken bij haar thuis en zoenden we voor het eerst. Het was geen incidenteel slippertje, we waren echt verliefd.

Om kwart voor één heeft Tineke de tweede fles wijn leeg. Ze komt moeilijk overeind en mompelt dat ze naar bed gaat. Ze stoot zich tegen de tafel en wankelt naar de slaapkamer.
Deze avond is voor mij de druppel en ik neem een kloek besluit.
Ik stuur een appje naar Marloes. “Ik kom naar je toe, blijf bij je slapen. Voor altijd. XXX”

 

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 december 2022 - 15:06

Beste Chezz,

Welkom op het forum. Leuk verhaal ook, ik heb het idee dat je als lezer in de slechts 300 woorden die ervoor staan best al wel een idee krijgt waarom HP van Tineke naar Marloes switcht.

Denk wel dat dit gegeven misschien nog wel iets beter kan worden uitgewerkt. Met misschien iets minder introductie over wat ze doen met oudjaarsavond, en iets meer een directe vergelijking tussen Tineke en Marloes. Bijvoorbeeld bij het oliebollen bakken zou je al Marloes kunnen noemen en zeggen dat die ze nooit allemaal zelf zou opeten. Dan wordt de lezer ook nieuwsgieriger naar wie die Marloes dan wel is. Maar dit is uiteraard een suggestie.

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 december 2022 - 15:24

Beste Virtuosu, dankjewel voor je welkomstwoord en je tips. Je hebt gelijk met die 300 woorden; dat vond ik een lastig gegeven, ik had in de eerste versie een veel langere passage over de avond met Tineke, voordat ik aan Marloes toekwam. Naar mijn gevoel doe ik met 300 woorden beide dames tekort, maar gelukkig is het fictie dus kunnen ze mij niet al te euvel duiden. ;-)

Groeten van Chezz

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 december 2022 - 16:17

Hoi Chezz, een geslaagde eerste inzending. Ik snap de hp wel. Het is voor hem een heel goed voornemen. 

Een aantal huishoudelijke zaken: Het is de bedoeling dat je zelf een titel bedenkt en niet de opdracht als titel neemt. En wat die maximum aantal woorden betreft: soms is meer gewoon nodig en kan het echt niet in de beperkte ruimte, je zal zien dan andere (waaronder ondergetekende) dan wat meer ruimte nemen.

Ik ben al benieuwd naar je volgende inzendingen!

Grtz,
Taco

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 december 2022 - 16:36

Beste Taco, dank voor je reactie. De titel is wel een dingetje, ik heb de opdracht iets te letterlijk genomen en kon niet zo gauw iets bedenken dat - gegeven de context van het nieuwe jaar - nog passender zou zijn. Ik dacht even aan 'Nieuwe vriendin', maar dat lijkt mij meteen een spoiler. Misschien bedenk ik nog een andere titel.
Het stelt mij gerust dat er kennelijk niet te zwaar wordt getild aan het maximum aantal woorden, dat geeft mij minder stress bij volgende opdrachten ... ;-)

De groeten van Chezz

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 december 2022 - 16:41

Hoi Chezz, Welkom op het forum. Leuk verhaal, ik zie de personages duidelijk voor me. De suggesties die Virtuoso gaf kun je misschien in een herschrijf gebruiken, maar ik las deze inzending al met plezier.

Gi

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 december 2022 - 17:01

Goed zo Chezz, vanaf jouw begin op dit forum een sterke bijdrage en interessante feedback onder de stukjes van de collega's. Als nieuwe titel suggereer ik: 'Het witte spoor'. 

Lid sinds

5 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 december 2022 - 17:05

Hoi Chezz, ook van mij een hartelijk welkom. Je hebt een leuk debuut geschreven. In de vorige opmerkingen kreeg je al wat aanwijzingen. Ik kijk uit naar je volgende bijdrage. Goede jaarwisseling.

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 december 2022 - 19:01

Goede start op dit forum! Ik vind het eerste deel itt anderen niet te lang, het had van mij dé drager van je verhaal mogen zijn. Scherpe observaties, plaatsvervangende schaamte, reuze grappig daardoor. Met je gevoel voor taal zit het ook snor. Ik heb je eersteling met plezier gelezen, op naar de volgende!

Cheers,
Martin

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 december 2022 - 20:38

Beste Elrie, Gi, Fief en MartinMetPen, jullie geven me mooie complimenten, dank jullie wel daarvoor. Dat geeft de burger moed! Aan de andere kant ligt daarmee de lat nu wat hoog voor toekomstige verhalen; die uitdaging ga ik graag aan in het nieuwe jaar. 

@ Gi; ik waardeer je meedenken, maar de titel die je voorstelt neem ik niet over. Naar mijn smaak raakt deze niet de essentie van het verhaal. Blijf ik wel zitten met de suggestie van Taco om iets anders te kiezen dan de opdracht; daar ben ik nog even niet uit. Het zij zo.

De groeten van Chezz

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
30 december 2022 - 23:26

Beste MartinMetPen, dit is dé oplossing! Ligt zo voor de hand, dat je er makkelijk overheen kijkt. Hartelijk dank!

De groeten van Chezz

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
31 december 2022 - 8:20

Graag gedaan. Ik kom nog even terug op wat hier eerder gezegd is over het maximum aantal woorden. Schrijven is schrappen, dat weten we allemaal. Jezelf limiteren tot een x aantal woorden is een goede oefening daarvoor. Het dwingt je tot het maken van duidelijke keuzes: wat is essentieel voor je verhaal en wat niet, ook al zitten in dat laatste mooie ideeën of prachtige zinnen. Je zult merken dat je verhalen er beter door worden.

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
31 december 2022 - 13:50

Hoi Chezz,
Welkom hier.
Ik heb je inzending voor deze opdracht graag gelezen mede door je duidelijke schrijfstijl. 
Hopelijk meer in het nieuwe jaar.
M

Lid sinds

1 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
31 december 2022 - 19:45

Heb de indruk dat die twee totaal langs elkaar heen leven en geen enkele interesse samen delen. Blijft natuurlijk de vraag hoe ze elkaar ooit hebben leren kennen en sterker nog, samenleven. Maar ja, laat maar hopen dat hij met Marloes gelukkiger wordt. Graag gelezen.

 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
2 januari 2023 - 19:19

Mooi geschreven tragiek met levensechte personages.
De suggestie van Virtuosu vind ik erg goed. Je zou nog kunnen spelen met spijs en drank die symbool staan voor behoefte aan iets nieuws, bv dat de hp liever appelflappen dan oliebollen eet; verandering van spijs doet eten.
De passage "We kennen elkaar [...] waren echt verliefd." zou je wellicht kunnen herschrijven tot (een herinnering aan) een gebeurtenis, nu is het meer een uitleg aan de lezer.
Maar dit is een suggestie en geen kritiek, het verhaal zit goed in elkaar.