Lid sinds

3 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Administratie
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #415 - Elke zin telt

 

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Yvette Hazebroek, Lizette van Geene, Johanna Müller, Nadine van de Sande, Rachel Kabelaar, Odile Schmidt, Marc Kerkhofs en Mili van Veegh, Anna Strijbos en Martijn Breeman. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 415e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #415 - Elke zin telt

Door Anna Strijbos

Bij het schrijven van een kort verhaal is het van belang om over elke zin, zelfs over elk woord, na te denken. Er moet telkens iets relevants gebeuren, wil de lezer geboeid blijven. Dit wil niet zeggen dat er constant actie moet zijn; een beschrijving van de omgeving kan ook bijdragen aan de sfeer die je in het verhaal wilt uitdragen.

Voor deze opdracht is het de bedoeling om geen beschrijving van het verleden te geven. In plaats daarvan maak je het verleden actueel door het heden met het heden te verbinden.
 
Een voorbeeld: laat je personage schrikken van haar vader die binnenkomt. Vervolgens laat je aan de handelingen en de houding van het personage zien dat zij vroeger een keer geslagen is door haar vader. Het is niet de bedoeling om dit te vertellen. 

Opdracht: schrijf een scène waarin er een onderliggend probleem speelt, terwijl deze niet expliciet wordt benoemd. Probeer ervoor te zorgen dat er geen overbodige informatie in de tekst staat. De rest van de invulling van het verhaal is vrij. 

Het maximum aantal woorden is 500.  

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Anna Strijbos legt op dit moment de laatste hand aan haar eerste roman ‘De Zelfloze’. Zij is momenteel in gesprek met een uitgeverij over de mogelijkheden tot de publicatie van haar boek. Daarnaast schrijft zij een essay over de fundamenten van een liefdesrelatie en helpt beginnende schrijvers met het redigeren van manuscripten.