Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#403 Maak het niet te Gorter!

Wee gij, dienaren van de Muzen, die bij het bestijgen van Pegasus zich wagen in het Moeras der Metaforen, de Krochten van Vergelijkingen en de Dwaaltuinen van Zinnebeelden. Groot is de kans dat u – zoekend naar akkoorden om uw zielenroerselen vleugelen te geven – de melodie uit het oog verliest en uw gezangen eindigen in een kakofonie van gedachteflarden. De onnozele verorberaars van uw pennenvruchten zullen weeklagend en duistertastend ronddolen in de gangenstelsels van onbegrip en onwetendheid.

Wat baat het karamelliseren van het Zilte Nat van Verdriet u nog als de sponzen van taal verzadigd raken van vertekeningen? Wat wint u nog als valse evenbeelden van uw bespiegelingen zegevieren in het Land van Geletterden?

Neen, neen, neen!

Verberg de schilderijen van uw tong niet langer meer onder troebel vernis en bespeel uw lier niet met gebroken handschoenen.

Omarm de kristallen werkelijkheid en de glazen waarheid. Doop uw vederen kwasten in terpentijn en verhinkel nimmermeer de naaktgeboren schimpscheuten des levens. Laat uw refreinen klinken als heldere pardoezen. Keer terug naar de droesem van onbevangenheid alvorens de verdroogde komkommers van waanzin zich roeren in hun schulp en niemand meer snapt wat u bedoelt.

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Zo Musonius, wat een bijzonder betoog. Het las als een waarschuwing, een advies om bij jezelf te blijven en het niet onnodig moeilijker, wolliger en beeldsprakiger te maken voor jezelf en je lezers dan nodig. Dat heb je met deze waterval aan metaforen toch mooi gezegd. Ik vond het in ieder geval prachtig om te lezen. (Ik moet wel bekennen dat ik Gorter even heb opgezocht.)

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid

Een mooi advies aan de schrijver, verpakt in dat waar tegen gewaarschuwd wordt. Ik zou zeggen:

O ja, ik hou van dit,
ik hou zo vrees'lijk van dit,
ik wou het helemaal zeggen -
Maar ik kan het toch niet zeggen.

😉

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Commentaar Marc Hostwriters:

Nog kwalijker zijn de apologeten, zij die menen vanuit hun veredelde boomhutten de verdwaalde scribenten te moeten onderwijzen in het plegen van potsierlijke palimpsesten over helder gepleegde teksten. Zij worden in een nieuwerwets Dietsch ‘schrijfcoaches’ genoemd wijl ze amper de term ‘taaldwaaldwaas’ waardig zijn. Weer een hekeldicht en dit keer met een wellustige taalrijkdom. Hier kan ik echt van genieten. Met een intelligente kwinkslag wordt de hand in eigen boezem grootmoedig genegeerd, en dan krijg je zo’n pareltje. Mooi!

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

 

Commentaar Mili Hostwriters:

Een nieuw geluid à la Gorter …

Soms, soms geloof ik mijn ogen niet, Marc lezende in zijn kundige analyses, nooit gespeend van relativerende humor.

Musonius, wil ik nu zeggen dat het m.i. pennenvruchten zijn of dat ik glimlach om ‘verhinkelen’ en ‘pardoezen’?

Een nieuwe lente à la Musonius …

Marcs pareltje is voor mij een paasei omringd door lammetjes en sneeuwklokjes.

 

Lid sinds

5 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Musonius, prachtig, in een woord. Ik heb Gorter opgezocht en vraag me af wat je hebt 'geleend'. Het is bijna te mooi. En je hebt Marc ermee tot grote hoogte gestuwd.  Chapeau.

Lid sinds

2 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Niet mee eens. Zal je ook niet verbazen. Rijm en metrum zijn niet zaligmakend. Maar wat je (be)schrijft, heeft werkelijkheidsgehalte. Een kromme metafoor om niets dan het metaformeren is klutspudding.

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Musonius; een prachtige woordenbrei die alle lof verdient. Chapeau!
Ik zie een welsprekend heerschap voor me, die deze tekst kort na de vorige eeuwwisseling met luide stem en op gedragen toon voordraagt in de lentezon op het Marktplein in Zeist, voor de burelen van Virtumedia.
Je laat me verder sprakeloos achter, tijd die ik mooi kan gebruiken om je nog een paar keer te lezen.

Lid sinds

1 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Met de komkommers moest ik lachen. Ik denk dat ik ze (meer dan) eens ervaren heb. Als ik 'verhinkelen' opzoek, is de eerste hit in google, jouw tekst. Verdorie toch!

Knap geschreven, duidelijke toon. Ik hou hiervan!

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dank voor jullie respons.

Gorter was een geweldige socialistische dichter die prachtige liefdeslyriek schreef, maar zijn beroemde gedicht De Mei staat bol van soms ingewikkelde beeldspraak en dat wil nog wel eens de lachlust opwekken bij mij.
Ik heb hem niet geciteerd, geplagieerd of willen parodiëren. Ik had ook makkelijk een andere dichter of schrijver kunnen noemen. Of geen.