Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#386 Kipse tafelmanieren

 

Kipse tafelmanieren

Mijn kippen, achttien Mechelse hoenders, heb ik goed opgevoed. Vóór ik ze ’s ochtends voer, krijgen ze eerst een uur taalles. Ik volg dezelfde methode waarmee ik vroeger op de lagere school leerde lezen en schrijven, een plankje met plaatjes: aap, noot, mies etc.
In aap-noot-mies zijn mijn kippen natuurlijk niet geïnteresseerd. Voor hen heb ik foto’s gemaakt van bijvoorbeeld kip, haan, muis, rat, ei, mais etc. Ik lees de plaatjes voor en zij moeten het na zeggen. In het begin kostte hun dat veel moeite, het was meer gekakel dan praten. Maar ik heb stug volgehouden en langzaam aan begon het te lukken.
Uiteraard krijgen ze geen oefeningen lezen en schrijven.

Nu, twee jaar later, kunnen ze alles verstaan wat ik zeg en zich ook goed verstaanbaar maken; weliswaar met een zwaar kips accent. Eén kip heeft moeite met de uitspraak, daarmee moet ik naar de logopedist.

Na de taalles krijgen de hoenders als beloning hun mais en andere granen. Ik strooi dit voer uit in een lange houten bak. Ze vliegen er niet op af zoals onopgevoede kippen plegen te doen, maar lopen gedisciplineerd, in alle rust naar de voerplek en stellen zich naast elkaar op voor de voerbak, met een onderlinge afstand van tien centimeter. Ze beginnen pas te eten als alle hoenders hun plaats hebben ingenomen. Dan geeft de kip die het beste is in taal het sein om te beginnen: smakelijk eten tok-tok. Volgens kipse etiquette, die ik hun geleerd heb, beginnen ze aan hun ontbijt. Heel rustig gaan hun kopjes dan op en neer.
Als een kip voor een moment de tafelmanieren overtreedt, door bijvoorbeeld te schrokken, wordt zij meteen door de buur tot de orde geroepen door een pik op haar vleugel: foei-tok. De goede manieren worden dan weer hersteld.

Heel anders gaat het er aan toe als die ordinaire scharrelkippen van de buren met hun haan onder de afrastering door kruipen. Die vliegen als stormrammen op de voerbak af, verjagen onder luid gekakel mijn hoenders en binnen een mum van tijd hebben ze alle granen opgevreten.
Daar blijft het niet bij. Ze zoeken vervolgens ruzie met mijn hoenders, pikken hen bont en blauw en trekken de veren uit hun hoenderlijf. Mijn kippen kakelen moord en brand: help-help-tokketok-toktok

Het bontst maakt de haan het, een rasechte kippenneuker.  Hij verkracht wat hij te pakken kan krijgen en dat is niet gering.

Tot ik met de mattenklopper het ongemanierde schorriemorrie mores leer.

 

 

Lid sinds

1 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid

Het idee van kippen opvoeden is op zichzelf al een goeie en dan heb je het ook nog zo goed uitgewerkt! Ik vind het zo leuk hoeveel verschillende onderdelen van het opvoeden je meeneemt: de plaatjes, dat de kippen het personage kunnen begrijpen en zelf kunnen communiceren (ondanks het kips accent uiteraard), de etiquette die ze ook in hun eetgedrag hebben meegekregen... Heel creatief vind ik!

Dit stuk vond ik heel goed lezen:

"Ze vliegen er niet op af zoals onopgevoede kippen plegen te doen, maar lopen gedisciplineerd, in alle rust naar de voerplek en stellen zich naast elkaar op voor de voerbak, met een onderlinge afstand van tien centimeter."

De zinnen daarvoor waren een stuk korter waardoor deze beschrijving lekker leest. Het heeft een soort ritme in zich, netjes gedaan! 

 

De grap aan het eind over de haan vond ik wel een stuk zwaardere soort humor dan alles ervoor. In de eerdere stukken gaat het vooral om grappen maken over het concept, met lichte trots van de kant van het personage. De woorden 'kippenneuker' en 'verkracht' klonken daardoor heel hard. Geen idee of dat ook je bedoeling was, maar zo kwam het voor mij over.

 

Bedankt voor het delen, goed gedaan!

Lid sinds

3 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Dos, wat een lekker kippig verhaal. Heerlijke fantasie en originele invulling van de opdracht. Met een brede glimlach gelezen. Je had hun vorderingen nog kunnen delen op Tik-tok.

Sommige zinnen zouden naar mijn smaak iets vlotter kunnen, zoals de zin:
Ik volg dezelfde methode waarmee ik vroeger op de lagere school lezen en schrijven heb geleerd  ---> ... waarmee ik vroeger op de lagere school leerde lezen en schrijven.

 

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Gi, ik dank iedereen die zich de moeite neemt om te reageren, dus ook jou. Maar tijdens het lezen kunt je je beter niet laten afleiden door opkomende gedachten, want die zijn in dit geval niet al te best. Houd ze voor je, want wat interesseert het mij dat jij dacht aan oefening 385. Daardoor kom je niet eens toe aan inhoudelijk commentaar.

Onlangs gaf je gepeperd commentaar op de kwaliteit van sommige coaches, die zouden ronduit slecht zijn. In het licht hiervan, hoe beoordeel je je eigen commentaar? Jij kunt beter!

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Vief, dank voor je lezen en commentaar. Die zin is inderdaad een stuk beter. Ik heb een dergelijk commentaar vaker van jou gelezen en had me voorgenomen daar in het vervolg op te letten, maar helaas toch niet toegepast. Ik moet het me niet voornemen, maar in mijn geheugen griffen. Bij dezen!

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi DrKlok (gepromoveerd?), dank voor je uitgebreide commentaar.

Je struikelde over 'kippenneuker' en 'verkrachten' en vraagt je af of ik die termen bewust gebruikte. Reken maar!
Als ik meer ruimte had gehad, had ik een boekje open gedaan over die haan. Het is een echte rouwdouwer, een niets ontziende potentaat, met totaal geen manieren. Vergelijk hem met onze hooligans. Het past niet om over dat soort met zoetgevooisde woorden te spreken. Ik heb een hekel aan hem. Mijn kippenhok barst uit de voegen van me too. Als ik hem te pakken krijg, draai ik 'm zijn nek om.
Hij is wel erg mooi. Ook trots als een pauw, een echte macho. Als hij kon, liet hij zich van onder tot boven tattoeëren. 

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

 

Gi, dat schreef ik toch al, dat je beter kunt dan je reactie op mijn verhaal. Als je daar geen gebruik van wenst te maken, bespaar me dan je inhoudsloze flut-reactie van hierboven.

Ik krijg de indruk dat je maar wat graag zou willen dat ik je zou uitdagen de namen te openbaren van coaches die naar jouw idee minder goed presteren. Daar zou je natuurlijk felle kritiek op krijgen. Je zou mij dan als schuldige aanleiding kunnen aanwijzen. Dat noemen ze tegenwoordig de Poetin-methode.

Ik heb totaal geen behoefte aan jouw coach-beoordeling.
Beperk je tot een beoordeling van je reactie op mijn verhaal, dat ga je namelijk uit de weg.

Ik zou hier bewind voeren? Belachelijk.
Het prikt jou kennelijk dat mijn naam vaak boven aan de site staat. Als jij daar graag wilt staan, plaats dan zelf een verhaal, telkens als ik een stukje geplaatst heb bij de UKV. Je bent welkom.

 

Lid sinds

2 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Dos, curieus verhaal over kipse tafelmanieren. Je laat prachtig zien hoe men graan uit een trogje dient te verorberen, en ook de plotse confrontatie met vreemde disgenoten is treffend verwoord. Ik mis evenwel een stukje verdieping van je hoofdpersonen: hoe ervaren zij deze invasie, wat gaat er door hen heen. Je hebt een mooi conflict geschetst, alleen blijft het aan de oppervlakte, het innerlijk van je kippen komt niet echt uit de verf. Zo zou het bijvoorbeeld interessant zijn om te weten waarom zij zich niet teweer stellen tegen hun agressieve buren (opvoeding? de aloude nature-nurture duscussie?) en wat zij voelen bij de avances van de kippenneukende buurman (guilty chicken pleasures?). Ook hun reactie op de ingreep met de mattenklopper blijft een beetje vlak. Graag gelezen, had evenwel op wat meer innerlijk detail gehoopt.
Paar details: bont en blauw pikken vraagt om een vierde naamval, bij kippen als vliegende stormrammen gaan mijn wenkbrauwen wat omhoog, en de buurhaan maakt het het bontst.

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Een originele invulling van het weekthema. Mooie details, die het verhaal wat verder inkleuren (zoals het ras kippen, de taal methode die iets aangepast wordt).

Door het wat vreemde, maar toch ook lieve of liever beschaafde begin dendert de inval van de buurkippen er lekker bruut in, inclusief de ingreep van de opvoeder.

Ik ben het met Bobcom eens dat de afwezigheid van verzet wel vragen oproept, maar goed een kort verhaal heeft beperkingen.

Voor de duur van het verhaal zou het waar gebeurd kunnen zijn en dat bedoel ik positief.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bobcom, dank voor je uitgebreide reactie.
Wat zou ik graag hebben voldaan aan de tekortkomingen die jij schetst. Maar helaas, het maximum van 400 woorden leg beperkingen op. Het zijn wel goede suggesties om te verwerken in mijn privé-collectie.

De vierde naamval heb ik verwerkt. Tweemaal het achter elkaar vind niet mooi en leest ook niet lekker.

Lid sinds

2 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

De vierde naamval heb ik verwerkt. Tweemaal het achter elkaar vind niet mooi en leest ook niet lekker.

Tsja, en sommigen vinden het het ergst wanneer ze moeten raden wie wat vindt. Soms moeten mooi en lekker voor duidelijk wijken. Die haan, bonst'ie nou of maakt'ie het het bontst?

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bobcom, geduld is een schonen zaak. Binnen een fractie van een seconde weet de rader waar zij/hij aan toe is. Tóch?!

Lid sinds

2 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Dos,

Wat een heerlijke fantasie heb je! Die zorgt ervoor dat je geïnteresseerd blijft lezen: als je kippen praatles kan geven, wat kan je dan nog meer verwachten?  De manieren die de kippen leren getuigen er erg van dat  hun opvoeder verzot is op orde en netheid. Dat laat je ook mooi zien in je taalgebruik en in de observaties. 
Het is dan ook logisch dat de kippen en de haan van de buren een stuk minder worden gewaardeerd. Je schakelt daarin mooi in toch wel net naar ronduit onbeschoft taalgebruik. Dat is op zich een mooie zet om het contrast duidelijk te maken, maar ik vind de verhouding een beetje zoek daarin. Daar zou ik een stapje terug doen. Deze termen zijn van een schaal van net tot lomp (1-10) toch al gauw een 8-9. en om te schakelen van een 2 in de rest van het verhaal naar een 9  verderop is een redelijk groot gat. 

Ik heb je verhaal met plezier gelezen. 

Groet, 

Nadine

Lid sinds

8 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Ben ik te laat om nog wat olie op het vuur gooien? Ik ben dol op haantjesgedrag.

Met je kip naar de logopedist, je moet er maar op komen. Ik had het zelf in elk geval niet kunnen bedenken en vind het dan ook des te leuker dat jij dat wel hebt gedaan. Wat ik aardig vind aan kippen is dat ze ondanks hun beperkte intelligentie bij nadere bestudering hun eigen maniertjes hebben. Het 's avonds op stok gaan bijvoorbeeld is echt een heel ritueel. We spreken natuurlijk niet voor niets van pikorde. Mijn eigen ervaringen met kippen maken jouw absurde verhaal dus ergens juist beter voorstelbaar en dat vind ik leuk.

Het bonst maakt de haan het,

Bobcom noemde het al tweemaal, maar ik denk dat dit toch echt 'bontst' moet zijn. Ook ik bleef hier even op haken.

Ik wil niet mierenneuken, maar ik vroeg me wel even af wat een haan kan zijn, anders dan een kippenneuker. Verder komt die buurhaan er inderdaad heel bruut in, maar ja, dat is eigenlijk wel hoe het ongeveer gaat. Jouw succes met het aanleren van de tafelmanieren is bemoedigend. Wie weet is het binnen een paar generaties wel een hen die jouw kippenhok bestiert. Het zou leuk zijn om daar verhalen over te mogen lezen.

Lid sinds

7 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

 

Hallo Dos, natuurlijk zijn jouw kippen gedisciplineerd nadat er al één kippensoep geworden is en een andere kippenpastei. Ik vond het contrast tussen de twee delen van je verhaal nogal groot, misschien was dit stof geweest voor twee verschillende verhalen. De meervoudsvorm etiquetten bestaat volgens mij niet.

 

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bob, ik had niet in de gaten dat je me ook attendeerde op de verkeerde schrijfwijze van 'bontste'.

In de allereerste versie schreef ik zonder erbij na te denken 'bondste'. Later dacht ik hé, dat is fout. Bij het deleten van de d heb ik een letter teveel weggehaald en vervolgens overheen gelezen. Scherp van je gezien.

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Dos, wat een fantastische vertelling over je kippen. Je bent er nogal mee doende, zoals ook al in een 99-woorden verhaal. Maar wat je heeft bewogen om kippen te leren praten... Meestal staat het woord praat niet in één zin met het woord kip. Of het moest zijn: hij praat als en kip zonder kop. Gelukkig hebben jouw kippen hun kop nog (gehouden). In elk geval heb ik je verhaal met een brede lach gelezen.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

 

Dag Nadine, dank voor je uitgebreide reactie. Je bent niet zuinig met de tijd die je aan ons besteedt. Dat wordt hier ook gewaardeerd.
Als ik je goed begrijp val je over kippenneuker in combinatie met verkrachten. De rest van de tekst ziet er zindelijk uit.Tegen verkrachten kun je nauwelijks bezwaar hebben, het is een veel gebruikt woord in alle media. Blijft de kippenneuker dus over. Dat taalgebruik noem jij onbeschoft. Ik zou zeggen grof of iets dergelijks. Onbeschoft ken ik alleen bij een directe uiting tegenover personen.

Kippenneuker is een grof scheldwoord, zoals tyfus- of kankerlijer. Maar besef wel dat een haan een kippenverkrachter pur sang is, de enige echte die met recht een kippenneuker genoemd mag worden. Op de schaal van van de Sande, ( 0=net en 10 =grof ) zou ik het woord inschalen op 4. Dat kan er wat mij betreft mee door. Een sprong van nul tot vier om aan te geven hoe kwaad ik op die haan was en hoezeer mijn kippen en ik onder zijn wanstaltige gedrag geleden hebben. Ik heb vanmiddag nog even met ze gesproken. Ze durven niet meer buiten te komen en zitten vrijwel de hele dag en nacht op stok en zijn al maanden van de leg af. Ook heeft hun spraakvermogen ingeboet. Ze hebben allemaal een fix trauma opgelopen. Ik denk dat ik een psychiater moet raadplegen.
Als ik hier meer ruimte had gehad, was ik dieper ingegaan op het schandelijke gedrag van dat kippentuig van de buren. Ik acht het niet uitgesloten dat jij na lezing gezegd zou hebben: ‘Dos, waarom heb je de misdragingen van je buurkippen zo eufemistisch beschreven.’

Voor degenen die gekwetst zijn door mijn onbehouwen, emotionele uitdrukking, bied ik mijn excuses aan.

PS 1. Ik heb laatst het Baggerboek van Ilja Leonard Pfeijffer gelezen. Zijn beschrijvingen zou je niet eens een score kunnen geven op de lineaire schaal van van de Sande. Daar heb je een logaritmische schaalverdeling voor nodig, zoals de schaal van Richter waarop aardbevingen worden geregistreerd.
Dus het grove taalgebruik kan nog vele malen erger.

PS 2. Wie herinnert zich niet dat de koning, toen hij nog een prinsje was, eens op het bordes van Paleis Soestdijk de beroemde componist Willem Breuker zo guitig uitmaakte voor ‘kippenneuker’, en daarmee zich in de harten van het Nederlandse volk een kaarsrecht pad baande naar het koningschap? (Sylvia Witteman: Overdag bang en ’s avonds dronken. 2020)

 

Lid sinds

1 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Heerlijk verhaal, met plezier gelezen!

Ik dacht in eerste instantie, waar gaat dit heen en begon me al te ergeren aan de algemene netheid. Tot de haan ten tonele verscheen en voor wat actie zorgde :)

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hadeke, ook dank voor je reactie. De woorden-limiet heeft me inderdaad parten gespeeld. Ik ga het verhaal verder uitwerken.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door mespunt

Hoi Mespunt, je bent nooit te laat om met olie op het vuur, reuring te veroorzaken. Dank voor je reactie.
In de rubriek UKV heb ik al enkele kippen-verhaaltjes geplaatst.
Bontst fout gespeld was een vergissing waar ik overheen gelezen heb.
Een haan is inderdaad bij uitstek een kippenneuker. Al mijn kippen kunnen zeggen me too. Ze hebben niet om de haan gevraagd, zijn a-sexueel als de nonnen. Bovendien zijn ze godsvruchtig en prevelen een avondgebed voor ze op stok gaan.
Mijn hoenders zijn allemaal volwassen en leggen eieren, dus zijn het hennen.

 

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Emily Claeys

Hoi Emily, dat ik van twee kippen soep en pastei heb gemaakt heeft wel indruk gemaakt op mijn resterende hoenders. Ik heb er spijt van en mijn excuses aangeboden. Gelukkig zijn ze kort van geheugen.
Etiquette moet inderdaad zonder n op het eind.

Dank voor je reactie.

 

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Maria Fransisca

Dag Maria. Hoe ik ertoe gekomen ben om mijn kippen taalles te geven? Dat zal ik je vertellen.

Op een ochtend ging ik in alle vroegte mijn kippen voeren. Het is dan altijd een gekakel van jewelste. Toen viel mij op dat één kip een kakelprobleem had. Ze zei niet tok, maar trok, alsof ze in haar keel een obstakel had waarover ze struikelde. Die kip heb ik apart genomen en spraakles gegeven. Als een volleerd didacticus heb ik dagenlang met haar geoefend. Telkens als ik goed articulerend tok zei, kakelde zij toch trok. Op een gegeven moment was ik het zo beu dat ik haar uitschold voor stomme kip. Tot mijn  grote verrassing zei toen kip. Zo is het begonnen met mijn kippen-klasje.

Dank voor je belangstelling.

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tot mijn  grote verrassing zei toen kip. Zo is het begonnen met mijn kippen-klasje.
Jij zag er hem lol wel van in.

???

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Gi, jij maakt me attent op een groot probleem dat ik heb met typen. Ik besteed meer tijd aan het corrigeren van tikfouten dan aan het verhaal zelf. Ik schrijf op een MacBook Pro met een heel gevoelig, plat toetsenbord. Als ik met acht vingers typ raak ik heel vaak ook de ernaast liggende toets aan, met gevolg dat er een verhaspeld woord ontstaat dat de computer dan corrigeert. Vaak gaat dat goed maar ook vaak maakt hij er een puinhoop van. Ik lees de tekst altijd na, maar soms lees ik oven mijn typfouten heen.
Goed dat je me er op attendeert.