Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Administratie
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever

Wekelijkse schrijfopdracht #382 - Leven na de dood

28 december 2021 - 9:00

 

Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Frank Noë, Lizette van Geene, Mike van Holsteijn, Johanna Müller, Lotte Petersen, Nadine van de Sande en Rachel Kabelaar. Iedereen kan meedoen!

Lees hieronder de 382e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.

Opdracht #382 - Leven na de dood

Door Nadine van de Sande

In deze schrijfopdracht komt je personage erachter dat zijn of haar idee van een leven na de dood niet helemaal de juiste is. Daar mag je alle kanten mee op. Iemand wordt door een andere God begroet dan degene in wie hij gelooft of er blijken helemaal geen hemelpoorten te zijn. In ieder geval moet het leven na de dood anders zijn dan je personage altijd dacht. 
Het maximale woordenaantal is 400.

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

  • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'. Jouw verhaal is nu hier te vinden. 
  • Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
  • Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook! Andere verhalen zijn hier te vinden. 

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de schrijfcoach

Nadine van de Sande is freelance copywriter en schrijfster. Op verhaalentaal.blog post ze wekelijks een uitgebreide tip voor creatief schrijven. Daarnaast doceert ze een cursus autobiografisch schrijven bij de ondernemersschool. 

 

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2021 - 13:08

Hallo Nadine,
Een mooie opdracht (ik noem het altijd liever uìtdaging), maar waarom weer die woordtalrestrictie? Hou jij niet van lezen of denk je dat de forummers op SOL niet van schrijven houden? De laatste paar opdrachten werden er geen woordtalbeperkingen gegeven, en ik kan me niet herinneren dat daar vragen of klachten over waren: misschien hebben enkele deelnemers zich zelfs vrijer gevoeld om er het mooiste van te maken.
Denk je werkelijk dat het hiernamaals zich in 400 woorden beschrijven laat? Ik wil mezelf niet met Dante vergelijken, maar zijn Divina Commedia telt er 100.000, en ik denk van mezelf niet dat ik het in 400 woorden doen kan of wil. Schrijven en schrappen horen bij elkaar, zeker. Evenwel niet om het zo kort mogelijk te maken, maar om het zo mooi mogelijk te maken. Over ??? woorden spreken we elkaar hopelijk nader.
Een vriendelijke groet, Bob, aka Bobcom

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2021 - 19:32

Hallo Nadine, in tegenstelling tot Bob (alias Bobcom) houd ik juist wel van woordrestricties. Dit schrijf ik om toch een tegengeluid te laten horen. Dat niemand klaagt dat er een paar keer geen woordtalbeperkingen (gepikt van Bob) waren, wil niet zeggen dat er geen schrijvers zijn die de woordresptricties juist als een extra stimulans tot less is more ervaren. En dat gaat niet over het niet willen lezen of niet van tekst houden. Het voorzien van commentaar bij andere verhalen neemt tijd en het goed lezen van die teksten ook. Vandaar dat ik wel voor een beperkte lengte pleit. 
En ook dan kan ik nog steeds genieten van jouw prachtige schrijfstijl, Bob. 

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2021 - 23:02

Ik sluit me aan bij Carneli. De woordrestrictie is voor mij ook een extra uitdaging. Je gaat meer nadenken over je tekst en het voorkomt langdradigheid in de verhalen. 
 

Gi

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 december 2021 - 0:24

Er zijn honderden wedstrijden waar men als hobbyschrijver kan aan meedoen.  Soms wordt een genre opgelegd, maar bijna altijd staat er een minimum en/of een maximum aantal woorden vermeld. Er zijn websites waar geen beperkingen zijn, maar waar wel het aantal keren vermeld wordt dat een tekst is gelezen (enfin bekeken).   Dan valt pas op hoe weinig er meestal gelezen wordt.  Op een Engelse site met kinderverhalen ben ik, verspreid over zeven verhalen al meer dan tachtigduizend keer gelezen. Natuurlijk ben ik daar tevreden mee maar keerzijde van de medaille is dat niemand er commentaar kan geven. De woordrestrictie is m.i. een must om als coach aan enige feedback toe te komen.

Lid sinds

8 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
29 december 2021 - 12:50

Toch zag ik bij de vorige opdrachten geen enkele veelschrijver echt uit de band springen. En negeert een enkeling gewoon de opgegeven limiet als die wél is verwacht. Aldus functioneert het maximumaantal misschien zelfs prinsheerlijk als een soepele richtlijn en kan de coach desnoods legitiem zeggen: je verhaal is zo lang dat ik maar een klein beetje tijd over heb voor commentaar.

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2021 - 9:24

Vooruit, ook nog even een duit in het zakje. Ik vind het gemakkelijker als er geen woordlimiet is, maar: ik zit hier niet om het mezelf gemakkelijk te maken, maar om te leren schrijven. De woordlimiet dwingt mij om bij ieder woord stil te staan en om heel kritisch te kijken naar wat wel en wat niet bijdraagt aan mijn verhaal en aan hoe een zin prettig loopt. Het is naast de feedback van medeforummers en coaches dé factor die er toe heeft bijgedragen dat ik hier het afgelopen jaar zoveel heb geleerd.

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2021 - 20:01

Kruidnagel: de man van de gulden middenweg. Geen bezwaren als er geen feedback komt op een verhaaltje dat teveel woorden telt. Wel bezwaren als er gezegd wordt dat een verhaal niet deugt omdat het teveel woorden telt. Een feedbacker moet het onderscheid tussen kwaliteit en kwantiteit kunnen maken.

 

 

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2021 - 20:50

Een feedbacker moet het onderscheid tussen kwaliteit en kwantiteit kunnen maken.

Bob, geldt dat ook niet voor de schrijver? 

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 december 2021 - 20:53

Een feedbacker is een schrijver. Maar wie denkt dat less is more betekent dat een tekst van 400 woorden beter is dan een van 700 woorden mag nog wel eens over dat onderscheid nadenken.

Gi

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 december 2021 - 9:22

Wat wil men als schrijver eigenlijk als feedback krijgen? Om foutloos schrijven zal het niet gaan. In de feedback van de laatste twee opdrachten maken de coaches zelf enkele grove taalfouten. Zij beoordelen hoofdzakelijk de inhoud en vlotheid van een tekst, zaken die erg subjectief en persoonsgebonden zijn.

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 december 2021 - 10:39

Gi, zoals je zelf schreef: "De nagel op de kop!" Ik zie dit forum eerder als een schrijverscafé dan als een schrijfklasje, Er zijn forumleden die vlotter schrijven dan de coaches (subjectief en persoonsgebonden!) en zeggen hier te vertoeven om te leren schrijven. Schrijven leer(de je vroeger) op school, naar een schrijverscafé ga je om over je werk te praten - en op een forum heet dat feedback. Maar om de coaches nu uitbaters van een schrijverscafé te noemen? Ik ben blij met de inspiratie die ze me verschaffen, en voor de rest zal ieder uitmaken wat hij wel of niet van ze verwacht. 

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 december 2021 - 10:56

Ik verwacht van coaches niets anders dan dat ze me ondersteunen, dat ze mijn schrijfsels, hoe miserabel ook, de hemel in prijzen, zodat mijn grootheidswaan boven mijzelf uitstijgt.

Lid sinds

3 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
31 december 2021 - 17:04

Er is hier veel geschreven waar ik me in kan vinden, maar waar ik zelf ook waarde aan hecht is de simpele rolverdeling. De coaches bedenken de opdrachten en wij deelnemers geven daar onze eigen invulling aan, soms meer en soms minder passend binnen de opdracht. Ik geloof dat de coaches ons met de beste bedoelingen van opdrachten voorzien en dat ze wel zullen weten waarom ze ons op een bepaalde manier willen uitdagen en prikkelen. En zelfs al zouden ze geen flauw benul hebben, dan vind ik het fijn om te doen alsof. Ik zou het zelf niet erg vinden om scherpere feedback te krijgen, maar voor nu vind ik het hier fijn en stimulerend en functioneert dit forumonderdeel wat mij betreft prima.