Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 372 HP is ook een merk van printers

 

Het is toch niet ‘mijn’ boek? Waarom zou ik mij inspannen voor hen die het willen lezen en in krantenartikelen, boekenprogramma’s en uitgeverijen, ja tot zelfs in hun dagelijkse gesprekken laten doorschemeren dat ze zich zorgen maken over de verkoop ervan?

Wat kan het hen schelen dat het wel of niet over de toonbank wordt geschoven? Of willen ze zelf een wit voetje halen bij wie van dit genre houdt? Willen ze erbij horen en niet opzij gezet worden als zij die nooit van mijn wedervaren gehoord hebben? Sommigen loven de surrealistische stijl, anderen hebben het over magisch realisme. Alsof ik niets in de pap te brokken heb. Ik weet zelf toch wel wie ik ben, ook al denken velen dat ik enkel besta bij de gratie van hem, die zij mijn ‘bedenker’ noemen?

Wat kan het mij deren dat die zogenaamde bedenker er materieel beter van wordt? Stel je voor dat hij door mijn succes nog andere personages gaat bedenken die nog meer geld in het laatje brengen. Dat is waar het echt om draait. Hoeveel gaat het opbrengen en hoe graag word ik gelezen opdat nog meer lezers kunnen aanhalen dat ze daadwerkelijk tot die groep behoren die het werk kennen. Zover is het gekomen dat lezers zelf wel bepalen wat een bestseller hoort te zijn. Ze gaan zelfs zover om boeken te kopen die ze nooit lezen, maar wel op televisie en in sociale media besproken worden.

Natuurlijk draait dit boek om mij. Ik ben degene op wie ze verliefd worden of die ze haten. Door mij worden zij tot wanhoop of wandaden gedreven. Ik red hen of stort hen in de verdoemenis. Hen doen inzien hoe fout ze zijn of hen aanzetten om meer te doen omdat ze van zichzelf vinden dat ze ‘goed bezig zijn’. Daar gaat het om. Nee, mij zullen ze niet kunnen verwijten dat ik geen deel uitmaak van het echte leven. De naakte waarheid in al zijn hevigheid ‘la vérité nue et violente’,  is mijn motto.

Ach, waar ben ik nu zelf mee bezig?  Straks is de inkt op of wordt opnieuw het verhaal verteld van die keer dat de tekst gewoon van het papier kon worden geblazen omdat de toner van de printer van slechte kwaliteit was, waardoor hij niet ‘pakte’ op papier …

 

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Titel is geweldig! Er zijn enkele erg lange zinnen, waar ik normaal wel van hou, maar hier toch (zoals in eerste alinea) wat moeilijk lezen. Mss splitsen?

Zeurtje: "Hen doen inzien hou fout ze zijn of hen aanzetten om meer te doen omdat ze van zichzelf vinden dat ze ‘goed bezig zijn’" => hou => hoe

Straks is de inkt op of wordt opnieuw het verhaal verteld van die keer dat de tekst gewoon van het papier kon worden geblazen omdat de toner van de printer van slechte kwaliteit was, waardoor hij niet ‘pakte’ op papier …

Grappig!

 

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Gi, ik heb jouw stuk met interesse gelezen. Een surrealistische opdracht geeft een vervreemdend verhaal en zo heb ik het ook ervaren.

Alsof ik niets in de pap te brokken heb? In Nederland brokkelen we meestal iets in de pap.
Ik ben het die sommigen tot wanhoop of wandaden drijf … nog een (t)
‘la vérité nue et violente’, Is het niet est violante? 

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hi Carneli, brokkelen én brokken zijn correct, maar brokken wordt meer in Vlaanderen gebruikt. De t stond eerst achter drijf, maar ik heb ze weggehaald, het is toch ik die drijf, of zie ik dit fout? Het is de naakte EN heftige waarheid en violent is zonder 'a'. Desalniettemin bedankt voor de interesse :-)

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Gi, 

Het leest voor mij strijdvaardig, een strijd om de hp zijn bestaan, waar hij uiteindelijk maar weinig vat op heeft. Nu ja, je hoofdpersonage overleeft ons misschien allemaal. Er zit best wat kritiek in. Ik vraag me af of ik daarom de 'oeps' op het einde moeilijk kan plaatsen? Kan ook mijn eigen connotatie bij dat woord zijn. 

Ik had ook gevoelsmatig een t achter drijf gezet. https://vrttaal.net/taaladvies-taalkwestie/ik-ben-het-die

Er staat ook nog ergens "wordt ik"

En bij "ik ben degene wie ze haten" zou ik eerder "die" schrijven. 

Ik ben wel onder de indruk hoe snel jij dit uit je mouw hebt geschud!

Edit: oh ja, en de titel vind ik ook geweldig!

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Gi,
Een erg leuk stukje! De koppeling van de titel en de laatste alinea is erg mooi gevonden. 
Ik vind je personage hele goede afwegingen maken waarom hij zich niet druk maakt om 'zijn' boek. Je werkt vanuit een goed gekozen perspectief: hij heeft inderdaad gewoon het recht om zijn leven te leiden. Dat vertaalt zich mooi in: Nee, mij zullen ze niet kunnen verwijten dat ik geen deel uitmaak van het echte leven.  

Als je dit ooit nog verder uit zou willen werken, zou ik met name nieuwsgierig zijn naar hoe deze houding zich vertaalt naar een 'actieve scene'.  Denkt het personage dan nog steeds hardop? Komt hij dan expres een keer niet zijn bed uit, gewoon om de lezers te confronteren met wat hij van deze toestand vindt? 

Groet, 

Nadine

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Met zo'n titel is een goed verhaal niet meer nodig, maar toch volgt dat goede verhaal óók nog. Mooi geschreven en opgebouwd.

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

@Carneli en @Annabe, eerder dan er een taalspecialist bij te halen heb ik de zin anders geformuleerd en de 'oeps' door 'ach' vervangen. Telkens weer verbaast het mij hoe ik over foutjes in de tekst lees, net als de boekhouder die een inversie van cijfers niet opmerkt (is mij ook meermaals overkomen). Snel zijn heeft zo zijn consequenties.

@Nadine: you made my day.

@Hadeke: Dank je, toch heb ik de titel pas verzonnen toen ik de laatste zin bedacht had.

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Gi, ik vrees dat ik je verhaal nog een paar keer moet lezen om het te begrijpen. Ligt ongetwijfeld aan mij, ik ga mijn best doen.

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Gi, Je verhaal heeft mij een leuke blik gegund in het karakter waar het bij jou om draait. Obstinaat type, die HP van jou, en ook niet gehinderd door enige vorm van bescheidenheid. In de "mission statement" struikel ik ietwat over de zin met "Hen doen inzien", omdat jet het persoonsvormdeel eraf hebt gehakt. Begrijpelijk, de zin werd anders fors ingewikkeld, maar toch...
En over uitdrukkingen: bij mij in de buurt had iemand altijd iets in de MELK te brokkelen of een vinger in de PAP, maar dat kan zomaar hetzelfde zijn als het verschil tussen FOK en GOK. En wat betreft je bijzindilemma: Ik ben degene die volgens mij altijd gelijk heeft. Maar of dat ook zo is als je degene vervangt door het...

Lid sinds

3 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Zat ik hier klaar om weer eens ondergedompeld te worden in een voorbijgevlogen decennium, edoch helaas.
Ik mis het infotainment. :-(
Wel een vleugje Frans, dus het blijft klassevol. ;-)

In alle ernst: sterk geschreven, al ik mis wat een spanningsboogje. Je tekst kan ook mooi dienen als invulling van opdracht # 364.
 

 

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Gi, je hebt gelijk hoor dat er geen taalspecialist aan te pas moet komen. Ik vind het zelf wel interessant om te ontdekken, al die dingen die ik niet weet of wist. Mooi ook hoe taal de vrijheid geeft om een andere weg te vinden, zoals je hier gedaan hebt. 

Nu ik je tekst herlees, zie ik pas de mooie tegenstelling tussen het echt zijn van je personage en het niet-echt zijn van zij die het boek wel kopen maar niet lezen.

Ik vind de titel in het bijzonder wel grappig omdat ik - toen ik een maand geleden voor het eerst op dit forum kwam - de term wel een paar keer moest lezen eer ik doorhad wat hij betekende. Wie is die HP toch, waar staan die initialen voor? En waarom verwijzen de opmerkingen daarnaar, schrijft deze persoon altijd over iemand die HP heet? oeps ;)

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Annabe, dank voor de reactie en troost je. Bij een van mijn eerste bezoeken op deze site heb ik precies dezelfde vraag gesteld aan een collega en gevraagd wat Hewlett Packard in zijn verhaal kwam doen ;-)

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Tudor, probeer met zo een opdracht maar eens iemand te entertainen.  Twee zaken vond ik straf: 1) dat zelfs coach Nadine dit een goed stukje vond. 2) dat Carneli mijn Frans wou verbeteren. Ik ga later eens kijken naar # 364 want als ik dat nu meteen doe verdwijnt mijn reactie.