#358 Op fietse

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#358 Op fietse

‘Flinke klapper, of niet?’ Een wat gezette ongeschoren man met vettig haar zit naast mij in het gras en kijkt mij vriendelijk maar resoluut aan.
   ‘Kan je die wond dichtduwen?’ probeer ik te zeggen, maar in plaats van woorden stuur ik gedachten op hem af. 
   ‘Heeft geen zin,’ antwoordt hij zonder zijn mond te bewegen. ‘Het is over. Dat weet je net zo goed als ik.’ Hij helt over naar rechts en frommelt in de linker kontzak van zijn vieze spijkerbroek. Er verschijnt gekreukeld papier en een stompje potlood in zijn hand. ‘Tijd om afscheid te nemen.’ Hij strijkt het papier glad op een steen naast mij, kijkt omhoog en denkt mij toe: ‘Flinke afstand, vindt je niet?’ Hij schuift mijn fiets iets opzij, negeert mijn gekerm en drukt het afgekloven potloodje in mijn hand. ‘Je mag blij zijn dat je die val gekreukeld hebt overleefd, ik geef je een paar minuten om te schrijven, daarna neem ik je mee.’
   ‘Pardon?’
   ‘Ik ben in een melancholische bui.’ Hij pinkt een traantje weg. ‘Vandaag is mijn verjaardag en ik dacht zo: ‘Die jongen krijgt de kans om afscheid te nemen. Van je vriendin bijvoorbeeld.’ Hij haalt zijn neus op. ‘En weet je? Ik haal je gevoel weg.’ Direct stopt de vreselijke pijn in mijn benen, mijn ribben en mijn hoofd. Een lichte euforie spoelt over mij heen.
   ‘Schiet op,’ vervolgt hij. ‘Het is druk, in deze regio verongelukt mevrouw Van Dealemaete, krijgt je oude overbuurman een hartinfarct, stopt de beademing van Monique en blaast de heer Puttershoek honderdeneen kaarsjes uit en blijft erin hangen.’ Hij snuit zijn neus. ‘En dat allemaal voor de lunch. Vanmiddag zijn er zeven kandidaten. Gelukkig heb ik geen avonddienst, ik ga met de collega's feesten. Kijk niet zo verbaasd, dooien ophalen doe je niet alleen, we zijn met vierendertig in Nederland en een paar duizend wereldwijd.' Hij klopt op zijn buik. 'We heten allemaal Hein, maar mager …?' 
   Grinnikend wijst hij op het papiertje. Ik pak een scan uit mijn borstzak, veeg het ergste bloed eraf en leg het naast het blaadje.

“Jongen, je hartje klopt licht, je handjes lijken volgroeid. Papa houdt van je. Zijn laatste gedachten zijn voor jou: Blijf later met je mountainbike op het pad, “Levensgevaarlijk Terrein” staat er terecht.”

Hein leest het briefje. ‘Dat sentimentele gedoe went nooit, maar dit is een nuttige tip. Waarom ben je zelf niet in Drenthe gaan fietsen als je vriendin zwanger is?’ Hij vouwt het papier dubbel en schuift mijn lijf eroverheen. ‘Het gaat straks regenen, aanstaande vrijdag tien over half vier vinden ze je, zonde als je laatste boodschap pulp is.’

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

MCH,

Je hebt Hein erg mooi neergezet, (klopte op zijn buik) toppertje. Ik hou van de humor en maniertjes. De subtiliteit van de scan / ongeboren kind, was me ontgaan omdat de tekst in tegenwoordige tijd was geschreven terwijl het kindje er nog niet is. (Hij heeft nu nog geen fiets) ;)

De laatste alinea, de man (we weten dat het Hein is, nu tijfelde ik of Hein of iemand anders het briefje leest) zou ik aanpassen.

Ook de laatste zin "Mijn hoofd wordt lichter en ik ben weg." paste voor mij minder bij de rest / is smaak denk ik en lijkt qua tijd niet helemaal volgordelijk te lopen met, schuift mijn lichaam eroverheen. 

Met plezier gelezen!

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Dark, bedankt voor het commentaar. Laatste zin is inderdaad niet bij de rest (te mutsig), de laatste alinea is hopelijk nu duidelijker en de brief is ook aangepast. 
Het is er beter van geworden.

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Mooi, MCH. Magere Hein in afgetrapte spijkerbroek. Goed gevonden. Tragiek met een dosis humor. Met genoegen gelezen. Life is a bitch and then you die.

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

De verjaardag van Magere Hein, je moet er maar opkomen. Sowieso zet je een loeigoede Hein neer. Nice.

Ook mooi is dat 'dat sentimentele gedoe went nooit' net na het tedere berichtje. Past uitstekend in deze tekst.

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi MCH,

Magere Hein zelf nog even alles over de dood te horen vertellen in díe toon (Ach we zijn met vele Heinen, schiet op, ik heb nog werk te doen.... Weet je het zeker van je briefje? Het gaat regenen...) is echt geniaal gevonden. 

Het is knap in je briefje de doodsoorzaak wordt genoemd zonder dat je in dat briefje te zakelijk wordt. De toon van het briefje zelf is mooi en passend voor een afscheidsbrief van een jonge vader. 

Zo heb je een goede afwisseling van tonen die heel goed in evenwicht zijn. Knap gedaan!

Groet, 

Nadine

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

MCH, prettig levensechte Magere Hein neergzet, moest denken aan MORT, een van mijn Pratchett-favorieten. Laatste regel van het briefje vind ik wat wringen, ietsje te procesverbalig, maar da's mijn smaak. En wat dat wandelen betreft: "Let je een beetje op de afgrond?" "Ja hooooooooooooooooooooooooooooo......."

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

MCH: yep, Pascal wist het al. "Al het ongeluk der mensen komt voort uit een ding: ze kunnen niet rustig stil blijven zitten in een kamer." Maar ik ben sowieso de klos: zodra ik begin te typen staat die verdomde executeur voor de deur.

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi, MCH, wat een verhaal! Ik had liever gehad dat het over een voetballer ging, die ze 'misschien wel dood schopte...', maar daarmee wil ik geenszins sympathiseren met 'koereurs', die gisteren, met het goede weer, alweer aardig 'in de weg' reden en niet 'uit de weg' wilden.

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo MCH, ik heb weer genoten van je tekst. Onder het motto dat zelfs Iets wat al heel mooi is, ook een stofdoek kan gebruiken, wil ik je attenderen op de zin met vier keer 'zijn': " Hij leunt op zijn rechterbil en frommelt met zijn hand in zijn linker kontzak van zijn vieze spijkerbroek". Petje af, dat zeker!

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Gi, Bedankt en volgende week (ongeacht het onderwerp) zal ik proberen een voetballer te verwonden. Is dat ok?

Carneli, bedankt. Ik ga de zin aanpassen, die ziet er niet uit. Straal overheen gelezen.

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Steek je er naast een voetballer die gruwelijk verwond wordt ook nog een abrikozentaart die schimmelt in? Waarom weet ik niet. Maar je zal zien dat het perfect past.

 

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Mag het ook een kriekenvlaai zijn? Dan kan ik aan de noorderburenlezers uitleggen wat het Vlaamse 'kriek' betekent ...

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tony en Gi, een gewonde voetballer en geschimmelde kriekenvlaai (wij Noordmensen noemen dit kersenvlaai, in Limburg overigens ook kriekenvlaai genoemd) zal volgende week verschijnen.

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Toen ik net op het forum schreef, kregen we nog wel eens een opdracht waarin we vijf willekeurig gekozen woorden kregen die we in een tekst moesten verwerken. Dit zou er ook zo een kunnen zijn: voetballer, schimmel, kriek, noord en vlaai.

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Fief, het wordt er niet makkelijker op, maar het woord Noord zal ik er ook in verwerken. :)
Wellicht voor anderen ook een extra uitdaging om deze woorden te gebruiken?

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

👍 #359: schrijf een verhaal van 300 woorden waarin de volgende woorden  moeten voorkomen: voetballer, schimmel, noord, kriek en vlaai.

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

:)

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha, al meer dan eens geopperd, eindelijk gelukt: Fief, als coach! En nu vooruit met de geit (ik bedoel de uitdrukking) en schrijven maar!
Voor'smaakje': De hardnekkige schimmel op de linker grote teen van de voetballer uit het Noorden had niets te maken met de gebrekkige hygiëne in de douches van F.C.Sjottenmaar, maar alles met het overdadig nuttigen van kriekenvlaai bij zijn schoonmoeder in Schimmert.

Lid sinds

3 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Toch mooi dat je dan nog een trap na krijgt van de Dood: 'Was lekker gaan fietsen op de hei, kruk! Nu is je kind vaderloos.' Harteloos, die Heinen.