Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#354 - Hitte

 

Lief dagboek,

Vandaag heb ik mijn vaccinatie gehaald. Janssen, een Leidse prik, dat past me wel. Met één keer prikken klaar, ook niet verkeerd. Toen ik terugkwam, parkeerde ik de auto onder de linden om de hoek van de straat. Niet slim, want door de luizen in die linde krijgen we plak op de lak. Maar dat terzijde.

Ik was een beetje gewend geraakt aan de airco in de auto, want buiten liep ik tegen een tropische muur op. Het zweet brak me uit. Dat kon ook een bijwerking van het vaccin zijn, maar het was ontegenzeglijk warm.

De buurman was net bezig zijn heg te snoeien in de volle zon.

‘Heet, hè?’ zei ik.

‘Ja, beetje te heet,’ zei de buurman en schoot er zelf van in de lach. ‘Het is ook nooit goed.’

Eenmaal thuis liep ik meteen door naar de werkkamer op zolder. De werkkamer op zolder op het Zuiden. Heet. Niet te doen. Dan maar met de laptop de tuin in. Soms is het een uitkomst, dat thuiswerken.

Alleen kon ik door het felle zonlicht niets zien op het scherm. Nou ja, wel met de helderheid op de hoogste stand, maar toen was de batterij met twintig minuten leeg. Dus een verlengsnoer uitgerold. Dat betekende wel oppassen voor de konijnen. Die willen nog wel eens aan een kabeltje knagen. Vinden ze leuk.

Maar de konijnen waren vandaag niet zo’n probleem. Die hadden na de afgelopen maanden hun wintervachtje nog aan en lagen uitgeteld en volledig uitgestrekt in de schaduw. Maar ze klaagden niet, buurman.

Ik ook niet. Ik zat lekker in mijn tuin te computeren, begeleid door het gezoem van de bijtjes in de frambozenbloesem en het vrolijke vogelgekwetter van de koolmeesjes. De koolmeesjes die in ongeveer alle tuintjes om ons heen een vogelkastje hadden betrokken, behalve in dat van ons. Wat ze wel bij ons kwamen halen was nestmateriaal. We hebben namelijk van die leuke kokosmatjes als plantenbakjes aan de schuur hangen en daar kan een koolmees prachtig nestjes van bouwen. Nadeel is dat je plantenbakje er wat verkrekt uitziet.

Ze waren trouwens wel druk in de weer, die koolmezen. Om de haverklap dook er een de frambozenstruik in en weer weg. Terwijl we toch niet zoveel spinnen in de tuin hebben. Dat weten we aangezien de oudste dochter vorige week een spreekbeurt over spinnen hield. Even poolshoogte nemen in die frambozenstruik.

Rupsen. Honderden rupsen. Nou ja, bladwesplarven. Maar ze zien er uit als Rupsje Nooitgenoeg, en zo eten ze ook. Eric Carle, ook zo iemand waarvan je niet dacht dat hij nog leefde totdat hij doodging. Gek is dat soms. Honderden keren gelezen dat boek. De dochter van zes, toen twee, kon er geen genoeg van krijgen - om maar een slechte woordspeling te maken.

We hadden zelfs een DVD van Rupsje Nooitgenoeg en vier andere verhalen die Carice van Houten voorlas. Die is ooit niet terug van vakantie meegenomen. Die DVD dan, hè? Niet Carice van Houten. Die zal je niet zo snel vergeten. Het lege hoesje hebben we nog wel. Maar de DVD zit waarschijnlijk nog steeds in een DVD-speler in de Picardie. Want wie kijkt er nog DVDs? Maar ik dwaal af.

Rupsen dus. Nee, wespenlarven. Moet ik het wel goed zeggen. Meer rupsen dan drie nestjes koolmezen op kunnen. Als we nog frambozen willen zien over een paar weken moeten we aan de slag.

‘Jongens, we gaan rupsen plukken!’

Zo stond ik dus weer in de volle zon met zes behulpzame kinderhanden de beestjes uit de framboos te halen. Ik moest wel een pet opzetten, ik kreeg hoofdpijn in die zon. Maar dat kon ook de vaccinatie zijn.

We hadden al gauw een plantenpotje vol beestjes.

‘Waar moeten we ze laten, papa?’

‘In de groenbak.’

‘Zielig.’

‘Gooi er een paar handenvol frambozenblaadjes bij, dan is de groenbak een rupsenwalhalla!’ stelde de oudste zoon voor.

De dochter van zes vond het een goed plan. ‘En dan doen we morgen de groenbak open en dan komen er allemaal vlinders uit!’

‘Nou, eigenlijk zijn het…’ begon ik, maar ik had er de energie niet eens voor, ‘…ach, laat ook maar.’

 

 

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Tilma, tot aan thuiswerken kon je mijn aandacht nog vasthouden, daarna haakte ik af. Was het de vaccinatie of de zon die tot dit delier leidde?

 

 

Lid sinds

11 maanden 2 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Soms is een dag ook maar een dag. In alle eenvoud. Ontdaan van alle opsmuk. Wie het kleine niet eert... Mooi verteld. Groetjes, V

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hardop gelachen bij dit dagboek Tilma, vanaf je openingswoorden. De nietszeggendheid van een zomerse dag, met lekker veel verkleinwoordjes, het standaard gesprekje met de buurman, feestelijk tussen de frambozenbloesem en die kwetterende vogeltjes - ik zag het allemaal voor me. Carice van Houten die je niet zo snel vergeet. Iedere stap en gedachte uitgeschreven met bruggetjes naar de volgende alinea.  En toch, ondanks het kneuterige en uitgesponnen kabbelende, het werd al eerder gezegd in de commentaren; geen woord teveel en ik las het met veel plezier. En fijne zin dit 'Eric Carle, ook zo iemand waarvan je niet dacht dat hij nog leefde totdat hij doodging.'
 

Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dank voor het lezen allemaal! 

@Fief: Geen probleem. Sommige mensen hebben moeite hun aandacht lang ergens bij te houdn. Ik zelf vaak ook. Vooral met warm weer. En of het de vaccinatie was, ik weet het niet, maar sluit het niet uit.

@TonyCoppo: helaas. Maar nu word ik nooit meer ziek!

@V.key: exact. En daar draait het om.

@Bobcom: Dank voor het compliment en nee, geen DD. Is dat lieve dagboek niet sowieso een trope?

@Anneteke, lieve Anneteke,: nee, de DVD is écht verloren. De struik kan ook niets meer verbergen. Deze rupsen, larven, zijn onverbiddelijk en onstuitbaar geweest. Wel een feest voor de koolmezen. Dat is ook wat waard.

@Lizette: dank voor het aandachtig lezen en het altijd geven van fijne, uitgebreide feedback. Zelfs als het zoals in dit geval uitsluitend positief is. 

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Tilma, ik wilde schrijven dat jouw dagboekfragment me totaal niet boeide, tot ik de reacties zag. Daardoor wil ik je nu laten weten dat ik het met V.key eens ben en het dus eigenlijk 'lekker' goed vind.