# 353 Het is niet eerlijk

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 353 Het is niet eerlijk

‘Geen druppel,’ zei magere oude man. ‘Jij krijgt geen druppel meer.’ Een naar vis ruikende buurman duwde in de rug van de dikke man om hem weg te krijgen bij de bar.
   Teleurgesteld ging het dikkertje zitten. Het was altijd hetzelfde. Iedereen werd bediend en hij moest het doen met een glas water. 
   ‘Kop op joh,’ zei zijn maat die de resten uit zijn snor likte. ‘Je hebt het aan jezelf te danken. Gewoon sterk blijven en aan de slag.’
   ‘Sterk blijven is het probleem niet, ik voel mij buitengesloten.’
   ‘Buitengesloten? Zo zou ik het niet willen noemen, je hebt genoeg op voor je hele leven.’ Zijn maat liet een boer, smakte een keer goedkeurend en gaf een kleine elleboogstoot. ‘Al zou ik willen, ik kan niet zoveel drinken in de rest van mijn leven bij elkaar opgeteld, als jij in het verleden al hebt gehad.’
  Mr. Corpulentie mompelde en gluurde verongelijkt naar zijn dorpsgenoten op het terras bij de grote eik in het midden van het dorp. Na de BBQ met varkensgebraad, kreeg iedereen het degustiefje. Iedereen behalve hij. En hij zag ze wel kijken: eigen schuld stond bij iedereen in de ogen te lezen.
   ‘Ik doe toch net zo goed mee als iedereen?’ zei de dikke. ‘Ik loop de kantjes er niet vanaf.’
   'Niemand klaagt over je motivatie, niemand vindt dat je achterblijft of wat dan ook. Het gaat erom dat je geen maat houdt, dit geldt voor eten en zeker voor de drank.’
   De laatste jaren had hij in vermomming in de rij gestaan, op zijn knieën om klein te lijken, in het donker, You name it, elke keer hetzelfde liedje: “Nee” was het antwoord. Hij mocht geen druppel.
   ‘nt erlk.’
   ‘Hu?’
   ‘Het is niet eerlijk!’
   In het midden van het plein riep de groepsmanager iets. Door het rumoer verstond niemand wat hij zei, maar de strekking was bekend. Met zijn allen op teambuilding. In de kleine gemeenschap was het belangrijk bewust aan de onderlinge verhoudingen te werken. En een avondactiviteit met een gericht doel waar samenwerking voorop stond, werd minimaal een keer per maand georganiseerd. Het haalde de stoom van de ketel en versterkte sociale relaties.
   De zwaarlijvige man stond langzaam op en zei: ‘Toch is het niet eerlijk dat ik geen slok meer krijg.’

***Volgende zin apart gezet, na aanleiding van feedback van collega's en coach.
     SPOILER ALERT, voor de lezers die perse willen weten waar het verhaal op slaat en dit nog niet uit het
     verhaal hebben kunnen distilleren: (anders kan je onderstaande zin overslaan)****

   ‘Had je maar niet in de ketel moeten vallen Obelix. Nu stoppen met zeuren, we gaan Romeinen meppen!’

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Als grote fan wist ik na een paar lijnen al dat het Obelix was... - voor mij hoeft het niet om hem te benoemen in de laatste lijnen. Lekker verhaal.

Het gaat erom dat geen maat houdt, dit geldt voor eten en zeker voor de drank

ontbreekt een 'je' tussen dat en geen.

aperitiefje na de maaltijd = degustiefje?

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

@MCH: Ha! La potion magique! Heerlijk. Mijn schoon-grootvader brouwde ook een magisch drankje dat hij 'ratafia' noemde, een soort eau de vie op basis van fruit (dat hij in zijn tuin plukte). Helaas heeft hij het recept meegenomen in zijn graf. Gek, maar van Ratafia zegt men dat men het zowel als aperitief als degustief kan drinken.
@Tony: btw: 't fokschaap, heerlijk hilarisch stukje op AZF.

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi MCH, ik ben wel blij met de verwijzing naar Obelix. Het maakt het verhaal voor mij duidelijker. Graag gelezen. 

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tony, Bedankt en degustief en je zijn verwerkt.

Gi, Bedankt, ben benieuwd naar Ratafia, nooit geprobeerd na te maken?
Overigens, AZF laat veel dichtneuzels de tip van de week kiezen. Tony was een prima kandidaat en had van mij getipt mogen worden.

Fief, bedankt. Ik zat te twijfelen over Obelix, toch maar laten staan.

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Caroline en Musonius, Asterix en Obelix zijn niet geheel ex geliefden en zien elkaar niet terug na veel jaar. Maar ik heb wel een verhaal met de ontmoeting op een terras en onderliggende spanning weer proberen te geven én samen laten praten. Niet 100% score maar 4 van de zes is toch 67 %. En de val in de ketel was ong. 15 jaar geleden.

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Of asterix en obelix, of de ward, of misschien de druide liefdesrelaties hadden, laat ik in het midden. (VeeL gelaagdheid in die verhalen trouwens!) 

dit is gewoon een fijn verhaal! 
 

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever

Wat een originele invalshoek MCH. Leuk om te lezen. Wat betreft de clou en het al dan niet noemen van Obelix. Ik neig naar niet. Ik zou vertrouwen op de lezer. Inderdaad geen geliefden, maar dat is geen punt. Goede dialogen. Je gebruikt zelfs een fonetisch stukje dialoog:

‘nt erlk.’
   ‘Hu?’
   ‘Het is niet eerlijk!’

Is vaak riskant, maar bij jou werkt het wel. 

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Tony, Zo sterk beoordeel ik AZF niet, iedereen krijgt een kans en mag publiceren zonder selectie, dat is heel wat waard. Dat de tipgevers vaak uit de gedichtjeshoek komen is jammer, maar dat maakt de site niet minder. Je had een prima stuk, en wellicht een volgende tip van de week.

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Frank, bedankt voor het commentaar. Ik zat nog na te denken over het noemen van Obelix. ik zet de laatste zin wat apart met een waarschuwing.

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

MCH Verhaaltje om van te smullen - everzwijn dus. Goed dat je de namen naar de spoiler hebt verwezen, al mis ik wel de finale met de kleine die de grote troost door hem een matpartij in het verschiet te stellen. Kleine kanttekening: als je je hoofdfiguur "dik" noemt krijg je minstens te horen "ik ben niet dik, alleen stevig gebouuwd." En in het ergste geval vind je jezelf in het volgende plaatje terug met sterretjes rond het hoofd, terwijl je hoofdfiguur zich verontschuldigt. "Hij zei dat ik dik ben." En zelf vind ik "groepsmanager" beter passen dan "burgemeester". Het gaat tenslotte om teambuilding.

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

goeie suggesties Bob!

ik ben niet dik, alleen stevig gebouwd.

Heerlijk. En laat misschien Panoramix es "Bij Toutatis" schreeuwen.

Lid sinds

1 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Bob en Tony, de uitroep "ik ben niet dik" stond in mijn eerste versie en keek mij aan met de blik: spoiler alert. Dus besloten het niet in de definitieve versie te houden. Alle referenties aan zijn omvang die door Asterix en anderen werden gedaan (3 om precies te zijn) zijn ook geschrapt. 
Groepsmanager is een goed idee, komt d'r in.

Lid sinds

6 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Leuke interpretatie van de opdracht. Voor mij werken die "eigenzinnige insteek-verhalen" wel. Altijd fijn als iemand een eigen draai aan een opdracht weet te geven.

Door de zin "je hebt genoeg op voor je hele leven", viel de puzzel snel op zijn plaats. Goed dat je het effectief benoemen van het personage achterwege hebt gelaten (buiten dan na de spoiler-alert).

Fijn verhaal!

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hi MCH,
In de opdracht voor deze week stond dat de lezer zelf ook moeite moet doen om de diepere laag te vinden. Het was wel duidelijk dat het niet om gewone mensen ging, maar Obelix haalde ik er niet direct uit. Misschien komt dat omdat ik ook zocht naar de middelbare scholieren in het verhaal. Met die kennis levert de tweede lezing een heel ander verhaal (of eigenlijk interpretatie) op.