#348 – Prinsesjes onder elkaar

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#348 – Prinsesjes onder elkaar

We deden het de hele zomer. Van die dingen die je over twintig jaar misschien niet meer doet. We waren achttien. En iedereen gunde het haar zo: de doodgewone liefde voor een jongen als ik, een jongen zonder standing en zonder hijgerig geld. Misschien kwam ik daarom wel in beeld, om die puurheid. Adeldom zei me niets maar ik had er ook niets tegen. 

Twintig jaar later waren we getrouwd en waren er kinderen, in het spitsuur van ons leven. Al decennia lagen we voorgesorteerd op de troon. Op een dag zou ik de prins van Oranje zijn. Waar de zussen vaak over soebatten. Ariane niet, die was van de lieve vrede. 'Een burger,' hoorde ik Alexia eens snoeven. En vaker dan eens. De pretendente.

'Heb jij de Griekse villa gebeld?' vroeg mijn koninklijk lief, die ik natuurlijk losjes Amalia noemde.
Sinds de dood van Beatrix waren we nog closer geworden met zijn viertjes: de koning, de koningin, de kroonprinses en ik. We waren als jong gezin zelfs bij opa Lex en oma Max gaan inwonen. De jongens vonden het heerlijk, ravotten in de zalen van paleis Huis ten Bosch. Maar vandaag waren de ouwelui ineens spoorloos. Ik had gebeld, maar ze namen niet op.

Doortastend als ze was beende Amalia in haar ochtendgewaad naar de studiezaal. Ze pakte het Staatsblad en zuchtte.
'Wat wordt het vandaag?' vroeg ik. 'De abdicatie?' Ik bedoelde het gekscherend.
'Ja. Nee. Een beetje. We krijgen een dag de macht. Wat moeten we nou met een dag?'
Ik ging naast haar op de bureaurand zitten en streelde zachtjes haar blootgevallen dij. We zoenden alsof we geen kinderen hadden, nu de kat van huis was en het koningschap binnen handbereik. 'Het is subtiel,' fluisterde ik. 'Het is hun liefde voor Alexia.'

'Je hebt gelijk,' zei ze. 'Het is maar een staatsrechtelijke geste. Maar het is wel echt. Weet je, we nemen straks gewoon het vliegtuig en gaan lekker een dagje zwemmen op de Antillen. Je bent koningin of je bent het niet.'

Ze klopte niet eens aan. Alexia kwam witheet de kamer binnen, met haar adellijke manlief in haar kielzog.
'Wat hebben jullie zitten te bekonkelen?' brieste ze. Ze zwaaide met het Staatsblad. 'Jij godvergeten boer!'
Wij glimlachten soeverein. Paps en mams waren niet voor niets gevlucht. Het venijn van mijn schoonzus begon nu pas.

Lid sinds

5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Kruidnagel, dank je wel voor je verhaal. Ik heb het met plezier gelezen.

Je was me wel even kwijt bij (de uitleg van) de koosnamen. Voor mij doorbreekt het het soepele verhaal te veel. Ik weet ook niet of je de koosnamen wel nodig hebt.

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoe gek het voor een buitenlander ook klinkt: ik kan alles volgen, meer nog ik vind het hilarisch. Kan die adellijke van Alexia niet goed Frans en is haar schoonmoeder geen d'Udekem d'Acoz?

Lid sinds

8 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Waar Gi het perfect kan volgen, ben ik zo verward als maar kan zijn. Dat ligt uiteraard aan mijn gebrekkige kennis van gelijk welke adelijke families.

En neen, ik mis welke ambitie dan ook om me in te werken. Dus ja, voor specialistenpubliek!

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Voor de kenners van  Filip en Mathilde of de republikeinen: een kleine who's who.

Momenteel is Catharina-Amalia bijna achttien. Zij is de oudste thuis en tevens beoogd troonopvolger. Gisteren, op Koningsdag, vertelde ze na haar aanstaande examentijd een tussenjaar te nemen, 'voor dingen waar je over twintig jaar misschien niet meer aan toe komt,' lichtte ze zelf toe.

Haar zusje Alexia is de fashionista, die dus niet bij Natan shopt maar in Parijs. Zij heeft een attitude.

Het verhaal is natuurlijk fictief en speelt zich af over een jaar of twintig.

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik vrees dat ik het ook niet helemaal kan volgen. Wat ik ervan begrijp, is dat Amalia inmiddels op de troon zit, getrouwd is met een burger en ze heeft samen met hem gepland om afstand van de troon te doen voor 1 dag, ten koste van Alexia.
Het tijdsverschil van enkele jaren tussen de eerste en de tweede alinea is verwarrend.
Waarom twee koosnamen?

Sinds de dood van Beatrix waren we nog closer met zijn viertjes. We waren zelfs bij opa Lex en oma Max gaan inwonen. De jongens vonden het heerlijk,

Wie bedoel je hier met "zijn viertjes"? Amalia, man en kinderen? Amalia, man, Lex en Max?
Waarom waren die laatste twee ineens gevlucht? Wisten die van de plannen voor een abdicatie? 

Wie is de koning in "je bent koning of je bent het niet"? Als echtgenoot van een koningin ben je volgens mij een prins. 

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Gi, merci! 

'Een decreet uit 1830, uitgevaardigd kort na de Septemberrevolutie, verbiedt dat een lid van het Nederlands Koninklijk Huis in België een machtspositie bekleedt. Voor altijd. De Belgen waren de Nederlandse overheersing goed zat en de wet was een poging dat ze daar voorgoed vanaf wilden. Nadien heeft niemand de regeling weer ongedaan gemaakt.' (Ik sta niet 100% in voor de bron en 0% voor het correct taalgebruik.)

Anders was het wel een fraaie lijmpoging geweest. Maar wie weet, via een zusje, toch wat toenadering. Frans kun je hier goed zonder.

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Fief,

Dank voor het lezen.

Ik zal het toch wat moeten verduidelijken, maar hier alvast een uitleg van de bedoeling.

ZKH WA en HKH M zijn nog altijd aan de macht. De troonsafstand zit eraan te komen. Amalia is allang getrouwd met een burger en heeft een gezinnetje. Alexia heeft een man van adel getroffen en wil nu ineens ook graag op de troon. Die onmin binnen het koninklijk huis willen de viertjes (WA, M, A en de burger) graag zo confrontatiemijdend mogelijk oplossen. Vandaag alvast één dagje koning. WA en M waren gevlucht om de woede van Alexia te ontlopen.

Koning is de officiële titel voor de koningin in de wet, meen ik, maar dat werkt hier inderdaad niet.

 

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Kruidnagel, dat zal wel kloppen maar mijn suggestie was omgekeerd, dat Amalia met één van de Belgische prinsen zou aanpappen die dus goed Frans kan en die in jouw context dan prins-gemaal zou zijn van de ééndagskoningin.  Spijtig dat het verbod waar je naar verwijst niet tevens geldt voor Nederlandse TV presentatoren die steeds meer opduiken op onze nationale en commerciële omroepen.

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Gi,

'Op 24 november 1830 nam het Nationaal Congres een decreet aan betreffende de eeuwige uitsluiting van de familie Van Oranje-Nassau van enige macht in België,' aldus Wikipedia der Nederlanden en van België.

Een koninklijke Belg alhier nabij de troon zou denk ik wel mogen. In mijn verhaal huwt de edele niet de troonopvolgster, maar de pretendente. Al zou er dan misschien toch iets van macht ergens de Belgische monarchie binnensijpelen.

Tegenover Marc-Marie zien we hier ook veel Vlamingen in beeld. En al onze kranten zijn zo'n beetje van een Vlaming. En we kijken veel liever naar jullie De slimste mens. Het ligt gewoon voor de hand als je internationaal wilt doorbreken.

Lid sinds

4 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Fief, ik vond haar ballastig in 300 woorden. Maar heb haar er toch in gefietst. Het zijn tenslotte de titelzusjes.

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Goed herschreven, Kruidnagel. De onduidelijkheden die Fief aanhaalde zijn weggewerkt. De eerste versie had ik totaal anders begrepen, namelijk dat Amalia al koningin was en dat zij voor één dag de scepter 'verplicht' doorgaf aan haar zus Alexia, die daar helemaal niet mee gediend was.

Lid sinds

1 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Oef, pittig stuk. Ik heb het een paar keer moeten lezen. En dan te bedenken dat het - als ik hierboven de reacties lees - al flink verduidelijkt is. De setting en spelers begreep ik wel vrij snel - leuk idee om het in de toekomst te laten spelen, het was vooral de clou en het gedoe rond het bericht in het Staatsblad dat mij deed duizelen. Ik moest abdicatie ook even opzoeken.
Uit je toelichtingen begrijp ik dat veel info langs mij heen is gegaan. Ik ben dan ook geen kenner van het Oranjehuis. Doorgaans pleeg ik veel onderzoek voor ik begin te schrijven, maar mijn aversie van de monarchie is dusdanig dat ik dat deze keer nauwelijks deed.
Leuk idee om de karakters van de prinsessen onder de loep te nemen. Helaas ben je beperkt door het maximum aantal woorden, zodat het noodgedwongen in de grondverf blijft staan.

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Mooi verhaal, Kruidnagel, ook een genoegen om te lezen. Enige struikeltje vind ik de motivatie van die tijdelijke abdicatie, de toelichting ten spijt. Tactiek ja, maar uit liefde voor strebertje Alexia de pretendente een dagje koningin maken?
En afaik is soebatten smeken, geen bekvechten. 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Kruidnagel, leuk verhaal! Ik ben echter wel bang dat het verhaal voor mij hier en daar ook nog wat onduideljik is. Ik denk dat dat vooral komt doordat er redelijk veel gebeurt in heel weinig woorden. Er is een grote sprong in de tijd en er zijn een hoop personages, waardoor het makkelijk is om veel door elkaar te halen en in de war te raken...

Graag gelezen!