Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#346 De waarheid en niets dan de waarheid (herschrijf)

 


In de krant stond ze bekend als het “gekke koeienvrouwtje”. De moordzaak was spraakmakend en niet alleen door haar verklaring.

‘De lockdown had een vernietigend effect op de persoonlijkheid van mijn man, edelachtbare. Van de ene op de andere dag begon hij te schelden en dat waren nog de betere dagen. Als hij echt zijn dag niet had, sloeg hij alles en iedereen die in zijn buurt kwam. Ook onze veestapel leed eronder. Op een ochtend sprak Sjaan12 me aan.’

‘Dat is een van uw koeien?’ De rechter blikt naar haar raadsman die subtiel zijn schouders optrekt.

‘Inderdaad, edelachtbare. Ik schrok me het apelazarus. “Meid, Bert spoort niet. Hij helpt het bedrijf naar de klote.” Sorry voor dat woord, maar zo zei ze het.
In de dagen daarna vluchtte ik regelmatig naar de stal om de woedeaanvallen van Bert te ontlopen en de koeien bleven maar op me inpraten. Bert moest weg.’

De rechter hield zijn gezicht in de plooi. ‘En zo ontstond het plan om uw man te vermoorden?’

‘Sjaan12 zei dat ze een plan had. Ik hoefde er alleen voor te zorgen dat hij in de buurt van de gierput stond. Zij en haar dames zouden de rest doen. De uitvoering was zo eenvoudig als het plan. Hij tuimelde zo in de put, schreeuwend en gillend. Hij probeerde al spartelend boven te blijven, maar hij zakte steeds verder in de stront. Het was vreselijk. Ik dacht er nog even over om hem te redden, maar de koeien duwden me opzij.’

Op de tweede zittingsdag werd Sjaan12 op aandringen van de aanklager opgeroepen als getuige. Een rechtbankmedewerker leidde haar aan een touw naar het midden van de zaal. Het publiek wachtte vol spanning op wat komen ging.
‘De verdachte beweert dat u haar aanzette tot moord. Wat is daarop uw reactie?’
De koe bewoog haar kop en keek de rechter sullig aan. Ze hief haar staart en deponeerde een volmaakte vlaai op de grond. De medewerker trok zijn neus op en keek misnoegd naar de spetters op zijn witte overhemd.
‘Dat is nog eens stank voor dank!’ reageerde de rechter. ‘Het lijkt erop dat ze zich beroept op haar zwijgrecht.’

Sjaan12 werd de zaal uitgeleid. Bij de uitgang draaide ze zich om en loeide luid.
Marieke reageerde met een glimlach en knikte. Inderdaad, ze had hen een poepie laten ruiken.

Lid sinds

5 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Fief, goed bedacht verhaal. In de zin 'De gierput zou zijn einde zijn' suggereer ik om 'zijn' te vervangen door 'worden' omdat in de volgende zin al 'zijn' voorkomt.  Verder staat achter ... therapeutische werking. Mijn ... tweemaal het woord koeien. Graag gelezen. Gierputten zijn zulke dankbare plaatsen in boerderijmisdaadromans.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Stagiair
 • Redacteur
 • Uitgever

Ha Fief, dus je hebt toch ergens inspiratie gevonden voor de koe-opdracht. Fijn! Leuk verhaal met fijne rol voor de gierput. Een ding snapte ik niet helemaal. Sjaan12 biedt aan de fatale zet te geven. Dat lijkt me de perfecte moord. Boer krijgt een duw van een koe en overlijdt in put. Je schrijft dat de koe dan afgemaakt zou moeten worden. Die noodzaak ontging me. Maar dat is een kleinigheid. 

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Fief, 

Mooi dat je toch heel wat leuks hebt weten te persen uit de koetjesklus. Fijne zakelijkige toon sla je aan in je verslag van de rechtszaak. De uitsmijter is ook erg grappig. Je ironische titel doet het goed. Ik denk dat het verhaal zelfs werkt als je niet meteen weggeeft dat ze een rol speelt. En de liefde tussen Sjaan en Mariek is hartverwarmende.

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Frank, dit was een lastigere opdracht.
Wat er nu precies gebeurd is, zullen we nooit weten. De hp blijft volhouden dat zij geduwd heeft in opdracht van de koeien. Dat was het verhaal wat ze ophing in de rechtzaal. Daarmee kon ze tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid voorwenden. Ze ontliep daarmee een langere tijd in gevangenschap. 
Als zou blijken dat de koe gevaarlijk is, zou deze afgemaakt moeten worden en dat wil ze niet. Wie nu geduwd heeft, zal een raadsel blijven.
 

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Kruidnagel, dank je wel voor je reactie. Inderdaad, ik hoef het nog niet weg te geven in het begin. Ik ga het aanpassen.

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dag Fief,
Leuke vondst, goed geschreven, maar toch wringt er iets: de hoofdpersoon pleegt zelf de moord om te voorkomen dat een koe dat doet met de kans dat deze gedood wordt, maar vervolgens schuift de hoofdpersoon toch de schuld op de koeien. Hier zit iets ongerijmds in.

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Musonius, alles wat in de verleden tijd staat geschreven is wat de hp onder ede verklaard heeft. De rechter vraagt in het begin of ze bij die verklaring blijft. Wat er daadwerkelijk gebeurd is, zal voor iedereen een raadsel blijven. Alleen de koe en de hp weten of het verhaal klopt. Hebben de koeien wel met haar gesproken of is ze inderdaad psychisch niet helemaal lekker? Aan jou de keuze. 

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik ben ook niet helemaal mee, Fief. De HP maakt het zich wel erg moeilijk.
Kan ze niet in de rechtszaal verklaren dat Bert in de gierput is verdwenen en dat de ze zelf ook niet begrijpt hoe dat kan?
Sjaan12 kan dan altijd nog bekennen dat zij Bert een zetje heeft gegeven, omdat zijn gedrag ook voor haar niet meer vol te houden was.

Wel een leuk gegeven waar veel mee te doen is!

 

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@Musionius en Annetteke, blijkbaar komt mijn verhaal niet helemaal over. De hp verzint in haar verklaring hoe Bert om het leven is gekomen. Als ze vol blijft houden dat de koe het gedaan heeft, wordt deze afgemaakt. Als ze toegeeft dat ze het zelf in goede mentale conditie deed, wordt ze voor een lange tijd opgesloten. Ze verzint dus een verhaal waarin ze door koeien is aangezet tot moord en wordt ontoerekeningsvatbaar verklaard. Ze komt eerder vrij en leeft nog lang en gelukkig.
Sjaan12 laten bekennen? Welke rechter zou daar intrappen? Pratende koeien?
Aan de lezer de keus om het verhaal van de hp te geloven of niet. 

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik begrijp het, Fief, ze lijkt heel uitgekookt, maar is dus eigenlijk dom bezig. Als ik rechter was zou ik vragen:

"U vermoordde uw man om te voorkomen dat de de koe het zou doen en voor de moord zou opdraaien?
Maar vervolgens zegt u dat u handelde in opdracht van de koe, zodat deze alsnog de schuld van de moord krijgt?"

Als rechter zou ik het wel weten.

Lid sinds

1 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Ik vind de titel in combinatie met het verhaal grappig. Of het logisch is dat de boerin de schuld op zich neemt versus de koe? Nee! Maar dat maakthet juist hilarisch. 
 

Je merkt dat je moest zoeken, maar toch! goed verhaal in mijnn idee. Genoten.

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Heel geestig! Knap om er zo'n verhaal uit te krijgen bij deze moeilijke opdracht. Ik durf me er zelf niet aan te wagen, geloof ik. 

Ik heb enkel 1 schoonheidsfoutje opgemerkt: "Lukte het u om de draad weer op te pakken." hoort met een vraagteken. Verder vind ik dat het goed loopt, vlot leest en mooie zinnen bevat.

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

 

Fief, het schrijven van een humoristisch kortverhaal is ook geen sinecure.
Je hebt jaloersmakende elementen in je verhaal zitten, maar de uitwerking kan beter; je maakt het de lezer heel moeilijk, laat kansen liggen en brengt irrelevante informatie.
Enkele  punten:

De setting – de rechtbank - is echt fantastisch, dit zou je beter uit moeten buiten. Denk aan::

 • Een aanklager die meent dat de verdachte een koele moordenaar is.
 • Een advocaat die meent dat de cliënt van lotje getikt is, stemmen hoort en dus ontoerekeningsvatbaar is.
 • De boerin/verdachte die meent telepathisch door een koe gehersenspoeld te zijn en de moord in opdracht uitvoerde.

Hier zou je ook een mooi contrast neer kunnen zetten: dure juridische taal versus boerentaal.

Het zou ook mooi zijn als het je lukt het eenvoudig te houden en het hele verhaal laat afspelen in de rechtszaal. Je zou het hele verhaal ook mooi kunnen laten vertellen middels aanklager, advocaat, verdachte en getuigen en als verteller beperken tot het beschrijven van non-verbale communicatie en uiterlijk van de personen.

Moord middels gierput is een prachtige vondst. Bedenk eens wat er zou kunnen gebeuren als de gierput als bewijsstuk in de rechtbank wordt binnengebracht.
Er is best nog wel het een en ander uit de gierput te halen (hihi); denk aan dat de moord niet om te gieren is, dat het slachtoffer een stuk stront was en er thuis hoorde, etc.

En wat te denken van een koe die als getuige op komt draven?
Je zou ook nog aan kunnen voeren dat een koe het niet prettig vindt om onderdeel van het gerecht uit te maken.

Het motief voor de moord is veel te zwaar voor een humoristisch kortverhaal. Het is leuker om er iets onbenulligs van te maken (denk aan een koe die een tik op de billen of het melken beschouwt als ongewenste intimiteit) of zelfs helemaal weg te laten.

Het gekke koeienvrouwtje is overigens een prachtige vondst. Wel denk ik dat het los geschreven moet worden, want niet de koeien, maar het vrouwtje is toch gek?

Kun je hier iets mee?

 

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Fief, ik heb je eerdere versie niet gelezen, maar deze is duidelijk en vooral ook erg leuk! Die koe in de rechtzaal vind ik hilarisch. Heel goed gevonden, ondanks je gebrek aan inspiratie!

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dank je Chantal. Ik heb een duwtje in de rug gekregen van Tony en vooral Musonius. En het lezen van de andere verhalen.