Lid sinds

3 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#342 De Geboortekaars

 

De Geboortekaars

De hoge ramen van het crematorium bieden uitzicht op witte wolken tegen een blauwe hemel en laten een gedempt daglicht binnen. Op een klein podium voor de witte muur van de aula staat de populierenhouten kist. Bloemstukken flankeren een foto waarop de zeventigjarige Willem lachend in de lens kijkt. Familie en vrienden zitten in een grote kring om hem heen. Naast de kist staat een bronzen kandelaar met de stomp van een grote kaars, zojuist aangestoken door Monique, Willems kleindochter. Zoon Martijn heeft zijn vader herdacht en onder de klanken van Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt verschijnt op een groot projectiescherm de wazige zwart-wit foto van een gelukkig jong paar dat een grote kaars aansteekt naast de wieg van een pasgeboren baby.
Er zijn niet veel foto’s uit Willems vroege jeugd; de smartphone bestond nog niet. Behalve een paar vakantiekiekjes, waarop je Willem vermoedt in de reiswieg, zijn het vooral foto’s van verjaardagsfeestjes. Op al die vrolijke plaatjes brandt de kaars, steeds een stukje korter.
Op het scherm ontrolt zich een heel leven. De kaars verschijnt vaker in beeld, altijd op belangrijke momenten in Willems geschiedenis. Op een foto uit de huwelijksreportage van Willem en Anne-Jet staat de kaars naast de ringen en het trouwboekje. Hij brandde ook bij de geboorte van hun zoon, weer iets korter. De laatste foto waarop de kaars voorkomt, is genomen op de begrafenis van Anne-Jet, drie jaar geleden.
Het beeld op het scherm wordt zwart, de muziek sterft langzaam weg.
Kleindochter Monique dooft voorzichtig de kaars.

 

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Mooi opgepend, Jac. Wat een man met de zeis, een zwaard van Damocles, zo'n kaars als tastbare metafoor in je leven, op al je schaarse foto's. Beklemmend. De kunst is natuurlijk om de 🕯️ te verslaan.

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Heel mooi, Jac. Mooi hoe je de kaars in alle levensfases terug laat komen. Ingetogen geschreven, met een brok in mijn keel gelezen. 

Er zijn niet veel foto’s uit Willems vroege jeugd; de smartphone bestond nog niet.  ---> je hoeft het niet uit te leggen.

Hij brandde ook bij de geboorte van hun zoon, weer iets korter. ---> even ervoor heb je al geschreven dat de kaars steeds korter wordt, dat hoef je hier niet te herhalen.

Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Prachtig verhaal, met de kaars als constante in het leven. Heel aangrijpend.

de muziek fadet langzaam uit.

Ik ben niet zo dol op Engelse woorden, ik zou liever zeggen sterft langzaam weg, maar dat is een smaakverschil.