Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#340 De kroon van de koningspinguïn

Het geluid van duizenden trompetterende pinguïns reikt ver over de Antarctische wateren. Nog luttele minuten en het etensritueel zal beginnen. Met honderden tegelijk zullen de jagers vanaf het bevroren strand de ijzig koude wateren induiken. Ze veroorzaken chaos en verwarring onder de lokale krill-volkeren die zich tegoed doen aan de algen die onder het poolijs groeien. Als hun prooi gedesoriënteerd is, beginnen de pinguïns een ware slachting. Dat is niet zonder gevaar, want even verderop zwemt een kleine troep orka's en die weten dat het bijna etenstijd is voor de pinguïns. De orka's zijn hongerig, want hun vorige jacht eindigde onsuccesvol. De pinguïns zijn gewaarschuwd. 

Twee van de pinguïns houden even in als het tijd is om in het water te duiken. Terwijl het geluid van de honderden plonzen de start van de jacht aankondigt, wordt hun aandacht door iets op het strand getrokken. Half onder de sneeuw verscholen blinkt iets in de middagzon. Het tweetal waggelt in de richting van de glinstering. Ze blijven er even staan en de ene pinguïn kijkt om naar zijn soortgenoten in het water. Moeten ze niet meedoen aan de jacht? De ander antwoordt zonder woorden. Ze buigt zich voorover en neemt het voorwerp in haar bek. Het bungelt aan haar snavel. Haar soortgenoot is benieuwd naar de eetbaarheid en klemt zijn kaken om de ronde gouden kroon. Te hard, concludeert de pinguïn als zijn snavel langs de Noorse runen glijdt. De kroon valt terug op het strand om voor altijd vergeten te worden. Dat hij van Erik de Rode is geweest is onbelangrijk. 

Onder water woedt de veldslag voort terwijl de orka's wachten op het juiste moment om zich in de strijd te mengen. De twee pinguïns voegen zich bij de jacht met de furiositeit van een Viking. Hun strooptocht is begonnen. 

 

Lid sinds

6 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Wat een leuke insteek! Ik zie de beelden zo voor mij, terwijl David Attenborough het verhaal vertelt. Erg origineel. Met plezier gelezen.

Er zitten wel vreemde harde returns in dit stuk, en dat leest onaangenaam. Wellicht kun je die nog weghalen.

Lid sinds

2 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Vincent, leuk gevonden. Prachtige dieren. Evenals Musonius had ik ook de stem van David in mijn hoofd, het had zo een aflevering van Planet Earth kunnen zijn. Met plezier gelezen. 

Het geluid van duizenden balkende pinguïns   ---> volgens Google klinkt het geluid van Humboldtpinguïns als balken. In de titel noem je de koningspinguïn en dat geluid klinkt als trompetteren.

Terwijl het geluid van de honderden plonzen de start van de jacht aankondigt wordt hun aandacht door iets op het strand getrokken.  ---> met komma's kun je een pauze in een zin inlassen wat de leesbaarheid van een langere zin verhoogt. Tussen twee werkwoorden die niet bij elkaar horen, wordt doorgaans ook een komma geplaatst. 
Terwijl het geluid van de honderden plonzen de start van de jacht aankondigt, wordt hun aandacht door iets op het strand getrokken.
Als hun prooi gedesoriënteerd is, beginnen de pinguïns een ware slachting.

https://onzetaal.nl/taaladvies/komma-algemene-regels/

Lid sinds

11 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Een goede vondst Vincent. Kan er verder weinig over zeggen aangezien ik zoveel natuurprogramma's heb moeten kijken (educatief!), dat ik er allergisch voor ben geworden.

Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Musonius

Hoi Musonius. Dat van David is dan mooi overgekomen, een deel van het verhaal is inderdaad geïnspireerd door zijn docu's.

Ik zag het ook, dat van die harde returns. Maar als ik wil bewerken, staan ze er niet. Ook in het word-bestand zitten ze er niet in. Het lukt me niet om ze weg te krijgen.

Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Fief

Hoi Fief, dankjewel voor je feedback.

Dat met die balkende pinguïns, dat zit zo. Ik zag inderdaad dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de geluiden die verschillende pinguïnrassen voortbrengen en koos voor balken omdat ik dat zelf het mooiste woord vond. Maar toen ik begon met schrijven wist ik nog helemaal niet wat ze zouden vinden. Het idee van de kroon, en daarmee de koningspinguïn kwam pas later. Toen heb ik er niet meer aan gedacht dat te veranderen, maar dat zal ik nu alsnog doen. Ook de komma's verwerk ik.

Lid sinds

4 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Vincent, lekker wervelend verhaal. Tja, onder de Zuidpool ligt tenslotte een continent en dan is ijs ook strand.

Heel mooi terloops, die kroon. Misschien zelfs iets té, dat Erik zo ineens uit het niets opduikt, voor een clou. Niet als deus ex machina, maar meer dat de hoofdrolspeler een bijrol speelt. Dat is natuurlijk de hele ironie van het verhaal, maar het verhaal gaat nu feitelijk over de Antarctische voedselkringloop. Misschien, hè.

Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Kruidnagel

Hoi Kruidnagel, je feedback zet me aan het denken. Ik kwam hiertoe omdat ik de opdracht lekker vrij vond, en ik dacht inderdaad: yep, in wezen zijn er op Antarctica ook stranden.

De kroon van Erik had wat mij betreft een ander historisch voorwerp kunnen zijn wat je niet op de zuidpool zou verwachten. Ik koos ervoor omdat ik de laatste tijd me wat meer verdiept heb in de Vikingen. Zij reisden wat af op hun strooptochten en het leek me wel grappig te opperen dat ze op de zuidpool terecht waren gekomen. Omdat die pinguïns er weinig mee kunnen blijft dat de vraag.

Het gaat me, I guess, er vooral om dat (historische) waarde van voorwerpen enorm relatief is (het hangt er maar van af aan wie je het vraagt). Wat moet je als pinguïn nu met een kroon? Die voedselkringloop is meer bedoeld als decor en om het verhaal in beweging te brengen. 

Maar... Misschien is het té. In dat geval: hoe zou ik het dan kunnen doen? Een openingsscene met Vikingen die hun kroon kwijtraken maar toch maar vertrekken omdat ze niets waardevols vinden op het nieuwe, kale continent?

Lid sinds

4 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Vincent,

Bedankt voor je uitgebreide toelichting als antwoord op mijn nogal ongrijpbare reactie :-).

Het leuke van een clou vind ik meestal dat hij verrassend is, maar niet wezensvreemd; of, zoals in het verhaal van Fief bijvoorbeeld, hartverwarmend, maar dat je hem toch niet mijlenver ziet aankomen. Die van mezelf, als ze lukken, zijn vaak een beetje wrang, het mooie en slechte naast elkaar, een soort mijmering.

Jouw verhaal, en niet in de laatste plaats de openingsscène, is geweldig dynamisch en levendig: dat is echt de kracht. Dat zie je ook aan de feedback. De kroon van Erik is ook een prachtige observatie, maar willekeurig, want het had van alles kunnen zijn. Het lijkt mij misschien wel een mooie aanvulling als de Vikingen naarstig op zoek zijn naar de kroon van Erik, of dat zijn koningschap ervan afhangt, en dat die vogels dat ding dan stomtoevallig onvindbaar maken. Of je kunt de Vikingen bewaren voor later en een spanningsboog opzetten binnen de kringloop (want als de natuur louter inleiding en achtergrondmateriaal is, vind ik het relatief overheersend). Dat de twee pinguïns zich voor elkaar opofferen, of elkaar juist voor de leeuwen gooien, of zo, en of dat instinct is of slimheid of domheid.

Kunst en cultuur staan maatschappelijk hoger aangeschreven dan levensmiddelen zoals krill (hoewel de supermarkten nu open zijn en de musea dicht). Misschien kan ik me ook daarom moeilijk inleven in een pinguïn die eetbaarheid het enige criterium vindt. Soms lees ik weer eens iets over een teruggevonden voorwerp of document, en dan voel je aan hoeveel kunst en cultuur er verloren is gegaan, en dan denk ik alleen: wat zonde.

Anyway. Hopelijk kun je er iets mee.

Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Dank voor je toelichting, Kruidnagel!

Ik begrijp je idee de wezensvreemde clou maar laten we dan orakelen... In jouw verhaal komt een paraplu ter sprake. Dat had wat dat betreft ook een krant kunnen zijn. In begrijp dat er symboliek aan de plu plakt, maar dat heeft de kroon van Erik ook: hij geeft de pinguïns een furiositeit zoals de Vikingen die kenden. Daarbij: op het Antarctische strand zullen veel voorwerpen wezensvreemd overkomen. Ik zal er nog eens naar kijken als ik de tijd kan vinden.

Lid sinds

4 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Vincent, 

Ik denk te bedoelen dat een verliefd stel onder een paraplu in de regen, of een achtertuin met een rondslingerende fietspomp onder een boom (Joyce), minder wezensvreemd zijn dan een pinguïn met een historische kroon op Antarctica. Natuurlijk, de plu had ook een krant kunnen zijn, maar het is nu eenmaal een plu. En hij speelt geen rol in de plot.

Het is natuurlijk wel superleuk om wat te experimenteren met de verbeelding dus zet gerust Erik op de Zuidpool. Alleen gaat het verhaal in zijn huidige vorm niet over Erik, maar over de natuur. Ik zag inderdaad dat je de Vikingen mooi spiegelde in het gedrag van de dieren, al zullen ze zich niet door de kroon hebben laten inspireren. Het gaat om de plot (zoals Musonius zei: waar komt het pistool ineens vandaan?).

Lid sinds

2 maanden 3 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Vincent een mooi beschreven strand met sneeuw en pinguïns en orka's en krill. En een kroon. Van een viking.

Ik heb je verhaal een paar keer gelezen, maar ben er nog niet uit of ik wat mis. Als ik de reacties lees, ben ik blijkbaar niet de enige die in tweestrijd zit of dit eigenlijk perfect zo is, of dat er iets 'ontbreekt'.

Ook vind ik het sneu dat die orka's zo lang moeten wachten... :)

Graag gelezen! 

Lid sinds

10 maanden 1 week

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Vincent, ik heb ook zitten puzzelen waarom het verhaal niet helemaal wilde landen. Fraaie natuurbeschijvingen, de spanning van het woeste antarctica, de strijd om het overleven in de ijzige poolzee, maar die kroon  - een beetje een vuurpijl die uitsist.
Ik denk dat het komt doordat het kwartje koningspinguin-kroon bij mij niet goed valt. Als je wat meer speelt met wat des koningspinguins is, ze wat majesteitelijke over het ijs laat paraderen om dan de kroon van Erik de Rode te versmaden, dan zou ik het ook eerder zien. Nu staat hun royalty alleen in de titel: verder zijn het gewoon pinguins.

Kan aan mij liggen. Ik heb het vaker gehoord: "Hast du aber eine lange Leitung!"

Lid sinds

4 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@Vincent, wat een zalige tekst. Ik dacht als mogelijk alternatief voor de veelbesproken 'Crown' een plastic fles met een boodschap  van Boyat voor te stellen (zoals in mijn stukje) maar pinguins kunnen niet lezen, noch de konings-, noch de Humboldts.

Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Kruidnagel

Ha Kruidnagel,

Ik begrijp je uiteenzetting over Joyce en welk voorwerp vreemd is in welke setting, maar ik geloof niet dat de vergelijking helemaal opgaat. De Vikingen bevoeren de zeeën. Er zijn verhalen die zeggen dat ze in Amerika zijn geweest.

Het verhaal gaat wat mij betreft niet over Erik, noch over de natuur, maar over de betrekkelijkheid van waarde van voorwerpen. (Om zo indirect vermoedt ik, het voorwerp toch een hoofdrol te geven.) De waarde van iets is onder andere afhankelijk van de setting waar het zich bevindt. Het idee was om de lezer daar in mee te nemen. 'Oh crap, een Vikingenkroon. Op Antarctica! Wat betekent dat voor de geschiedenisboeken???' En dan: 'ja shit, een pinguïn vindt 'em. Tot zover het herschrijven van de historie.' En dan hoop ik dat je er nog een beetje over na blijft denken. Het had kunnen gaan over zuipende jongeren op het strand van Chersonissos die daar een buitenaards gesteente vinden, het niet als zodanig herkennen en het teruggooien en verder gaan met hun jacht op tongzoenen. Maar ik vind pinguïns toffer.

Het stinkt trouwens wel flink in de buurt van de pinguïnverblijven in dierentuinen.

Lid sinds

1 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@ Bob & Tony, hopelijk heb ik het allemaal niet te vergezocht gemaakt, maar zie ook mijn reactie hierboven. Iedereen zou zo'n kroon wel willen vinden, maar een pinguïn? Die vindt z'n maaltijd belangrijker.

Maar zoals ik al zei, ik kan er nog eens naar kijken en misschien de pinguïns en de kroon meer met elkaar verweven.

Lid sinds

2 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

dag Vincent

 

Originele invulling van de opdracht. Ik vind het interessant om lezen en je hebt het vlot geschreven, hoewel je misschien ook wat meer aandacht had mogen hebben voor je slotparagraaf.

Coach Johanna