Lid sinds

2 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

De strijd voor het Witte Huis

#324

In vier jaar Trump heb ik heel wat meegemaakt. Zelfs al kwam ik niet verder dan de keuken en de "outhouse" - de buitenplee - van het Witte Huis. Als tuinhulpje op America's First Mansion kom je nu eenmaal niet overal, of liever bijna nergens, binnen. Wat ook maar beter is ook. In de zomer staan de ramen nogal eens open, en wat je dan hoort... genoeg om een bootwerker te doen blozen. Ik herinner me nog toen de affaire losbarstte met die kieteldame van de Playboy, waar De Don een poosje mee gestoeid zou hebben. Toen Lady M. hoorde voor hoeveel die juffrouw was afgekocht door zijn witwasadvocaat brak de pleuris uit. "Godverdomme," had ze gegild. "Als er geneukt wordt mag het niks kosten, maar als je baan op de tocht staat kan je wel met flappen wapperen! Je hebt meer aan die snol uitgegeven dan aan je trouwerij met mij, gierige klootzak!". Wat De Don antwoordde heb ik niet gehoord. Je hoorde hem trouwens weinig, als hij al iets zegt, doet hij dat meestal op Twitter, maar ik denk niet dat hij hierover heeft getweet. 

Maar goed, dat was nog maar de strijd ín het Witte Huis. Die óm het Witte Huis daar weet ik weinig van. Als je de hele dag bladeren harkt of op een grasmaaier rondtuft krijg je niet zoveel van het Nieuws mee. Bovendien speelde het grootste deel van die strijd zich elders af. Volgens De Don vooral op al die rally's waar hij altijd zegevierend van terugkwam, volgens de antiDonners in het hoofdkwartier en de Drive-in meetings van "Sleepy Joe Biden". En straks misschien in de rechtszalen -  hoewel ik betwijfel of het zover komt. Al die getuigen van verkiezingsfraude zonder mondkapjes, schreeuwend in een benauwd rechtbankje - ik denk niet dat veel rechters daar zin in hebben. Als je het mij vraagt komt Biden straks voorrijden met de verhuiswagens en dan zit De Don er nog. Lady M. is dan waarschijnlijk wel verkast naar het Trump Tower appartement, maar niet De Don. Die niet!

Een paar dagen voor de verhuizing begint hij vast wel een jammertirade op Twitter. Hoe hij, de meest succesvolle President ooit, uit zijn huis gezet dreigt te worden. Door communisten, latino's, antifa's, gays en wat De Don nog meer aan vijanden bij elkaar weet te sprokkelen. Want reken maar dat hij de Proud Boys, de KKK, de Wolverines, de Alt Righters en al die anderen zal weten te mobiliseren. Met zijn allen zullen ze optrekken naar Washington, om vóór het Witte Huis slag te leveren en Amerika weer groot te maken.

Of de politie, Nationale Garde of het leger zullen ingrijpen? Ik  weet het niet. Ik zal op mijn grasmaaiertje de gevechten  aan de andere kant van het hek volgen. Als duidelijk wordt wie er aan de winnende hand is - de troepen van De Don of die van de andere kant - rij ik naar mijn gereedschapschuurtje. Ik parkeer mijn maaiertje en hijs de vlag. Als de Nationale Garde, de Politie en het leger winnen pak ik de Stars and Stripes. Maar voor het andere geval heb ik ook nog een Confederatievlag - die met dertien sterren. Want Amerika mag dan mijn vaderland zijn, de President is mijn baas.

(voetnoot: net even boven de 500 woorden, en geen "afscheid van". Maar de introzin met de "strijd voor het witte huis" noopte me om zowel de "strijd in" als die "om" en "voor" het witte huis te tackelen. Want hoe vind je de juiste richting als je je voorzetsels niet vertrouwen kan?)

 

 

Lid sinds

2 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

De strijd voor het Witte Huis of om het Witte Huis?

Dit is vooral een vooruitblik en zo zal het ook wel ongeveer uitzien: beslist niet fraai.

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Bobcom, welkom op het forum. Een mooie eerste bijdrage. Tja, de personeelsleden kunnen er boeken vol over schrijven. Ik denk dat het zo'n beetje de enige werknemers zijn die zo vaak van baas wisselen. Graag gelezen.
Klein zeurtje: als je nadruk op een woord wil leggen, horen de streepjes de andere kant op te staan.
om vòòr het Witte Huis slag te leveren  --- vóór
ìn het Witte Huis. Die òm het Witte Huis   ---  ín , óm

Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Goedemorgen Bobcom,

Je verhaalt leest als een trein en vanuit de invalshoek van de tuinman pak je dat heel goed aan. Ik las het graag en vind dat je erg vlot schrijft. Het wervelt, en dat einde met de verschillende vlaggen: dat heb je goed gevonden.

Fijn!

Johanna

   

Lid sinds

2 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Hallo Fief,

Dank voor je welkom, reactie en opmerkingen. Voor wat je zeurtje betreft: da's lastig. Ik typ op een Italiaans toetsenbord, dat heeft standaard alle accents graves (ìèòàù), doch maar éé accent aigu (é). Als ASCII invoeren lukt me niet, het enige wat er gebeurt is dat mijn scherm hele rare kuren uithaalt (bijvoorbeeld ondersteboven  met ALTgr 126), Dus wat nu?

 • Optie 1: Concept in een tekstverwerker maken en dan copypasten
 • Optie 2: Accents in een variant lettertype (aigu cursief, grave vet of zo)
 • Optie 3: Accents laten voor wat ze zijn.

Maar ik zie dat jij het truucje wel beheerst: mag ik je naar het geheim van de accents aigus in HTML vragen?

 

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Laat vallen, Bobcom, we merken wel dat jij weet in welke richting de accenten moeten staan, die trouwens hoofdzakelijk uit de Franse taal afkomstig zijn.  Weet je dat er  in Frankrijk een beweging bestaat die de accenten wil afschaffen? Waarover gaan wij dan moeten discussiëren, of is het discutéren?

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@ Gi, ik kan aan de tekst niet zien op wat voor toetsenbord iemand een verhaal geschreven heeft. 

Hoi Bobcom, jij bent een mazzelaar als je al die letters met accenten op je toetsenbord hebt zitten. Ik moet ze handmatig met shift + ' of shift + ` erbij zetten (of autocorrectie). Heb je die accenten ook "los" op je toetsenbord? In dat geval moet de shift + bij jou ook werken, toch? 
Ik schrijf mijn verhalen in Word en copypaste het vervolgens in het tekstvak van de opdracht. 

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Begrijp ik, Fief, bij mij staan é è à ù vast. Als ik vóór wil schrijven moet ik Alt Gr en het teken indrukken. Wat pas echt erg is: mensen die blind hebben leren typen op een Azertyklavier en met een Qwertyklavier opgeschept zitten.

Lid sinds

2 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Fief

@Fief, valt wel tegen met die mazzel - als ik Nederlandse accenten moet tikken heb ik er niks aan. Wordt het Word of ASCII invoegen - losse accenten vertikt mijn bord, dus die shift-truken werken ook niet. 

@Gi wat nog erger is, is ziend typen op een krap keyboard met worstvingertjes. Been there, done that...

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Hoi Bobcom, mooi verhaal, goed geschreven, lekker levendig.

Wel een meeloper, die tuinman.

Qua toetsenbord: heb je uit je Nederlandse jaren niet nog ergens een oude international qwerty rondslingeren? Heeft wel iets: speciale spullen voor de fictie. De Nederlandstalige fictie, per slot.

Spellingkje (kleinigheden): de komma na 'Godverdomme' hoort binnen de quotes, en 'gay's' moet 'gays' zijn, bij wijze van meervoud.

Benieuwd naar meer!

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Weet je wat zo grappig is, of eigenlijk juist niet. Als je dit leest dat doet het ergens komisch aan, zwarte humor, dat wel maar het is satire. Alleen zover van de mogelijke realiteit staat het helemaal niet. Leuk om te lezen en laten we hopen dat Delirious Don gewoon ophoepelt.

Lid sinds

2 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

 

Hoi Kruidnagel,

Dankjewel. Niet zo'n meeloper, hoor, kijk maar naar de meerderheid van de republikeinse senatoren. "Strategische carrièreplanning" heet dat -  schijnt ook elders in politiek en grote organisaties veelvuldig voor te komen. Verwante termen: "voortschrijdend inzicht" en "met de kennis van vandaag".

Komma na gvd rechtgezet, wat gay's betreft - ik denk inderdaad dat de Engelse meervoudsvorm het beste is, zou trouwens niet weten of de y in het Nederlands als klinker telt (dan wel apostrof, net als bij antifa's) of niet. Dus aangepast.

Heb toetsenborden zat, maar ben al 15 jaar gewend (nou ja, gewend) aan het Italiaanse qwerty. Speciaal toetsenbord voor fictie? Nou nee. "Héé. ik heb een idee, gauw noteren. Shit, waar is mijn ideeënkeyboard? Oh, hier. Dongeltje erin, typen maar - getver, mijn windows staat nog op Italiaans keyboard - wat had ik nou net ook weer bedacht? Nou ja, laat maar......"

 

 

 

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Ha Bobcom,

Voortschrijdend inzicht is geweldig; ik kan het ook niet helpen dat politici dat prachtige begrip uithollen. Wat de hp laat zien, is geen voortschrijdend inzicht, maar ordinaire kantoorpolitiek.

Na een klinker komt alleen een apostrof bij een uitspraakverschil: vgl. 'antifas' en 'gays' of 'Tinas' en 'Tines'. Vandaar mijn comment.

Ik heb jarenlang met ASCII gewerkt als ik accenten wilde, maar heb uiteindelijk geaccepteerd dat ik soms een spatie extra moet typen als ik een apostrof wil. 

Voor de juiste prijs vertaal ik alles. Nou ja, bijna alles. Ik heb mijn principes.