#322 Iedereen zegt ja tegen MDMA

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#322 Iedereen zegt ja tegen MDMA

 

Ik had die MDMA niet moeten nemen. Gewoon dat beetje marihuana was wel voldoende, om nog een wat in de werkelijkheid te blijven of zo. Nu gedragen mijn benen zich alsof ze armen zijn, en mijn armen alsof ze...whatever zijn. Mijn ogen lijken ondertussen nog slechter dan die van Stevie Wonder, want ik zie steeds flitsen. Flitsende voorwerpen dansen mislukte tango's voor mijn pupillen. Waar is iedereen eigenlijk? 

‘Welkom in het land,’ zegt een figuur die ik niet goed kan ontwaarden. Het flitsen kijkt te stoppen en ik zie nu dat de voorwerpen tafelpoten zijn en er een kleine vrouw voor me staat met opvallende reebruine ogen. 
‘Ben ik al in het land der dwazen?’ 
‘Zo zou je het ook kunnen noemen, maar wij geven de voorkeur aan ‘land van de afgezaagde stoelpoten’.’ 
Ik bekijk nogmaals de houten voorwerpen. Het lijkt wel alsof ze opstijgen en om ons heen vliegen. Het zou me niets verbazen als ze me zo meteen aanvallen. 
‘Misschien zie ik ze vliegen hoor, maar dat zijn toch tafelpoten?’ 
De vrouw, of misschien is het toch gewoon een dame, schudt resoluut het hoofd. 
‘Sorry, maar ik denk dat zelfs Stevie Wonder dat verschil wel zou kunnen zien,' zeg ik.
Ze trekt een wenkbrauw op. ‘Stevie Wonder, zeg je? Je kent hem?’
‘Jij niet dan?’

‘Hij is de oprichter van deze wereld. Ik wist niet dat hij ook bekend is in jullie wereld.’
Ze moet iets sterkers dan MDMA hebben gebruikt, maar haar ogen lijken helder. 
‘Ik roep hem wel even. Stevie?’
 

Hoofd in de nek, zonnebril op en met de kenmerkende lange dreadlocks, instant piano bij de hand. Isn’t he lovely? Ik heb geen hekel aan zijn muziek, maar wat mij betreft is nu niets meer lovely. Ik begin te rennen in een willekeurige richting. De vrouw roept me niet na. Stevie lijkt weer te zijn opgelost. Ik ren rond in het luchtledige. Ergens moet er een uitgang zijn van deze wereld. Nu weet ik zeker dat zowel de persoon die deze schrijfopdracht bedacht heeft, als diegene die dit verhaal heeft opgepend zwaar aan de LSD zitten. Al duurt het tot een volgende schrijfopdracht. Ik zal uit deze bad trip komen. 

 

Lid sinds

7 maanden 2 weken

Rol

 • Gewone gebruiker

Geen idee wat MDMA is. Ik ken wel MMXX en dat lijkt ook een lange slechte trip.
Overigens zou het ook kunnen dat je in een oude Disney-tekenfilm bent beland.

Is doping bij het schrijven eigenlijk wel toegestaan?

Lid sinds

1 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Leuke titel! Maar als ik je verhaal zo lees, zeg ik toch nee. De droom vd eerdere opdracht werkt nog na, lijkt het. A bad trip of een nachtmerrie, de laatste is wel gezonder.

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Eerst drie maal herlezen en fouten verbeteren en daarna pas publiceren, graag, welke rommel je ook geslikt mag hebben.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@ GI Je gaf ook al meermaals commentaar op mijn stukjes dat ik de door jouw genoemde fouten er niet uit zou hebben gehaald. Sorry, maar ik verbeter de stukken omdat ik aan de hand van de commentaren vind dat ze onvoldoende.zijn. Niet omdat jij daar behoefte aan zou hebben. Ik vraag me dan zelfs een beetje af of je nou werkelijk niets beters te doen dan enkel en alleen naar stijlfouten te kijken? Interesseert het je uberhaupt wat de stukken inhoudelijk zeggen?

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Virtuoso, (what's in a name), het gaat niet over stijlfouten.  Ieder zijn stijl. Maar taal en schrijffouten vind ik hier inderdaad niet kunnen. De mijne verbeter ik dan ook meteen als collega's zo vriendelijk zijn mij er op te wijzen.

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Je fantasie de vrije loop laten kan ook een behoorlijke high geven :). 

"De vrouw, of misschien is het toch gewoon een dame, schudt resoluut het hoofd."

Wat is hier het verschil tussen een vrouw en een dame? 

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Voor de klassieke oude Griek alhier een les actuele muziek: https://www.google.com/search?q=Iedereen+zegt+ja+…

Verder kan iemand die zich Virtuoso noemt natuurlijk een beetje rekenen op de doemaargewoonpolitie, en je moet het wel waarmaken, al dan niet tongue in cheek. Persoonlijk verwacht ik er een perfectionist achter. De verleiding bestaat op de man te gaan spelen en niet op de bal.

Grappig dat je de hallucinante absurditeit van deze opdracht verwerkt als een bad trip. Ik vroeg me af of de link met Stevie Wonder verder gaat dan enkel het gegeven dat hij blind is en musicus.

 

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Contrary to popular opinion, vond ik dit wel een leuk verhaal. De trip die je neerzet is zeker bad, maar wel goed gedaan. 
 

Ben benieuwd of Stevie nog iets te zeggen had of dat hij alleen verscheen (en verdween) door de associatie met de lichtflitsen.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Als antwoord op door Musonius

@ Musonius

Dank voor het lezen. Misschien zou MDMA wel helpen om de laatste twee maanden van MMXX wat beter door te komen. Weet niet of doping is toegestaan, er is hier in ieder geval nog niemand langs geweest om een test af te nemen. Kan me voorstellen dat speed wel helpt bij een lange schrijfsessie om de aandacht er wat beter bij te houden.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@ GI

Ik verbeter ze ook zeker als ik ze relevant vind, alleen als ik enkel als commentaar krijg dat ik het 'nog maar een keer moet doorlezen' kan ik daar natuurlijk weinig mee. En ik vind het ook wel fijn om op meer te worden beoordeeld dan enkel en alleen taalfouten. Daarmee geef je ook als lezer een teken dat je een stuk echt aandachtig gelezen hebt.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@ edwinchantalenquinten

Dank voor het lezen. Technisch gezien is een dame een beschaafde of deftige vrouw. HP heeft dus kennelijk in haar taalgebruik iets gezien wat hij als dusdanig zou omschrijven. Maar misschien moet je er hierbij wel rekening mee houden dat hij natuurlijk het een en ander geslikt heeft.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@ Kruidnagel

Dank voor je scherpe analyse en het toevoegen van de link. Het zou kunnen dat het scherpe commentaar met mijn naam te maken heeft (mijn naam is trouwens niet eens gebaseerd op de term 'virtuoos', lang verhaal). Het zou ook kunnen dat mensen kennelijk nog steeds van mening zijn dat je niet over onderwerpen als deze mag schrijven en dit op politiek correct wijze proberen uit te leggen.

Ik legde trouwens met Stevie Wonder de link met een bad trip vooral vanwege de manier waarop hij in zijn muziek opgaat, en ook wel een beetje de funk die in zijn muziek zit. Maar misschien is hij niet het beste voorbeeld, aangezien hij redelijk anti-drugs schijnt te zijn.

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Gek toch dat je in jouw reacties haast foutloos schrijft. Enfin om het af te leren (en omdat geen enkel ander collega het ziet of nodig vindt hierop te reageren) : ontwaarden doet men met geld, ontwaren heeft iets met zicht te maken. Het is omdat ik (jouw) inzendingen meer dan eens aandachtig lees dat ik fouten ontwaar.  Over de inhoud van dit stukje kan ik helaas niets zinnigs kwijt. Sorry, V.

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Verslavende en verdovende middelen blijven omstreden. Een personage wordt er niet snel sympathiek van. In zijn verhaal 'Nova' op deze site voert Musonius een dronken man op. Ik herinner me dat in Saturday van Ian McEwan de hoofdpersoon een verslaafde arts is. Dat maakt hem een onstabiele chirurg, man en vader. Het verhaal gaat er niet over, maar het zegt wel iets over hem. Hij heeft zijn verslaving nodig om zijn perfecte leven in stand te houden en de druk te hanteren die ermee gepaard gaat. Het probleem daarmee is vooral dat drugs je lijf en geest zo snel slopen; want afgezien daarvan heeft iedereen vast zijn eigen escapisme en maniertjes om druk en verantwoordelijkheden te hanteren en ontwijken (status, drank, snoep, eten, tabak, geld, muziek, eigenwaan, you name it) en such is life. De Merlot uit 2018 die ik zo ga drinken is trouwens gewoon lekker en roken doe ik al 1 jaar, 10 maanden, 20 dagen en een paar uur niet meer ;-).

Het andere levensgrote probleem met drugs is natuurlijk de snoeiharde geweldscultuur die handel en smokkel met zich meebrengt. 

Maar kunst, zoals de literatuur, is een vrijplaats, dus als drugs er op de een of andere manier in passen, dan mogen ze er gewoon in, want het is er, zeker als de stoelpoten door de lucht zweven, of als Nederlandse tienertjes de grenzen opzoeken van wat ze de schijnheiligheid vinden.

'Virtuoso' doet nu eenmaal denken aan 'virtuoos'.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Graag gelezen over dit land ontworpen door Stevie Wonder en mijn rol daarin - waarom word ik in deze wereld meegezogen? Ik kon erom lachen. Blijkbaar een moeilijke opdracht om serieus en literair in te vullen. Het had ook kunnen gaan over een gezin waarbij echtelieden elkaar verbaal ondermijnen. Ik noem maar wat. Blijkbaar is het beeld zo sterk dat een meer figuurlijke opvatting niet voorligt in de geest.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

@ Schrijfcoach Odile

Dank voor je uitgebreide feedback en goed om te horen dat je erom kan lachen. Ik vond dit inderdaad een lastige opdracht om een diepzinnig literair stukje over te schrijven, ook omdat ik me er moeilijk een beeld van kan vormen. Neemt trouwens niet weg dat ik het zeker wel een originele opdracht vond.

@ GI

Dank. Enne ja je weet het; als de schrijfcoach zegt dat je het bij het juiste eind hebt....