Lid sinds

6 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

# 316 Fanfaron

Haar afstuderen in de jaren ’80 viel samen met de zoveelste crisis en boeiende banen waren zelfs met een vergrootglas niet te vinden. Fanny was niet te beroerd het heft in eigen handen te nemen, gezien de omstandigheden zat er ook niets anders op. Dat het de handel moest worden, zag ze meteen, en die legde haar geen windeieren. Ze zei: 'Ik lever voor ieder wat wils, dat is mijn kracht'. Op niveau mochten er onderling nauwelijks verschillen zijn, men wilde iets te kiezen hebben, was haar overtuiging. Bij Fanny was men aan het juiste adres.

Hoewel ze precies wist wat ze wilde en hoe ze het zou aanpakken, begon ze klein. Mensen vonden haar al snel arrogant. Waarom, begreep ze niet en ze herkende zich er evenmin in. Maar als het om het maaiveld ging dan kon ze hen wel een scheetje laten ruiken. Flexibel was ze wel en ze paste er een mouw aan. Geen probleem. Ze was een doener, creatief en avontuurlijk aangelegd. Sprak haar talen, was uiterst sociaal, maar werkte het liefst alleen. Het metier zat haar als gegoten en het bracht haar over de hele wereld. 

In het begin waaide ze met alle winden mee, 'zo leer je het ’t beste', vond ze. Vervolgens kreeg ze de wind eronder. Toen het tijd was voor een frisse wind waaiden de klanten tot haar verrassing met haar mee; ze had de wind mee. Dat was niet bij iedereen zo, verzekerde ze. Je kunt een slag in de wind slaan en soms zit je ernaast. Zo niet Fanny! 

Iemand die ze uit de wind moet houden, de wind van voren geven, of juist om haar vinger winden, dat zijn de klusjes die ze inmiddels aan haar volgers overlaat. De Volvo Ocean Race, de brandweer (Australië en Californië smeekten haar om hulp) of dichter bij huis: een regisseur op zoek naar een windhoos of de Nederlandse politiek, dat is haar speelveld. Noem haar een windbuil die handelt in wind, het deert haar niet. Zij is dé woman for the job.

Lid sinds

1 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Katja, dat is een hoop wind. Je zou er bijna winderig van worden, maar daar zal Fanny ook wel raad mee weten. 😄  Graag gelezen.

Waar ben je overigens op vakantie? Windsurfen op de Bovenwindse Eilanden?

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Katja, weer zo'n leuk gevonden beroep! En goed ingespeeld op al die winderige gezegdes die onze taal rijk is :)

"Op niveau mochten er onderling nauwelijks verschillen zijn, men wilde iets te kiezen hebben, was haar overtuiging."

Misschien ligt het aan mij, maar ik begreep deze zin niet helemaal. Hij voelde ook wat overbodig aan. Over welke verschillen heb je het? Het was voor mij lastig in te vullen; ook omdat je als lezer op dit moment nog geen idee hebt, welk beroep deze dame uitoefent.

En van dat scheetje zou ik een poepie maken. Loopt iets fijner in mijn beleving (dit klinkt wel erg raar :))

Lid sinds

6 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Chantal,

Ik doel daarmee op het verschil tussen windjes en tornados en alle niveaus daartussen. Maar ik snap dat dat hier te vroeg komt en nogal cryptisch klinkt.

Ja, ik zal je een poepje laten ruiken is de uitdrukking, maar deze dame handelt in wind dus dan wordt het een windje, maar dat staat er al zovaak, vandaar het scheetje.

Bedankt voor je reactie!

Lid sinds

2 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hi Katja, mooie penoefening met al die windjes! Wat hebben we toch een rijke taal :)

Je houdt de lezer best lang in het ongewisse. Dit kan er soms voor zorgen dat de lezer in het begin geen idee heeft wat ze aan het lezen is en daarom afhaakt. Wees hiervoor dus op je hoede!

Graag gelezen.

Lid sinds

6 maanden 3 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Dat klopt Mike,

allebei.

Ik zou de titel kunnen vervangen door De handelaar in wind, maar was bang de clou meteen weg te geven, nu heb ik het tegenovergestelde bereikt🤔