Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#312 Spijt

Misstappen. Ook ik heb ze begaan in mijn leven. Meestal onbewust of per ongeluk.
Als ik erachter kwam, maakte ik het meestal goed met excuses of een bloemetje.
Maar die ene keer …

Mijn Dolf was gewoonweg super!
Zijn liefde voor mij was grenzeloos. Hij gaf me altijd attenties en strooide met complimentjes. Hij was mijn prins op het witte paard.
Na ons eerste afspraakje bracht hij me naar huis. Bij de poort van de achtertuin vroeg hij voorzichtig of hij me mocht kussen, omdat hij me zo geweldig vond. Ik zoende voor het eerst van mijn leven met een jongen. Die kus duurde een zalige eeuwigheid.

Ons huwelijk bleef een paar jaar kinderloos. Ik wilde Dolf niet teleurstellen en liet me in stilte onderzoeken. De artsen verzekerden mij dat alles in orde was met mijn voortplantingsorganen en hormoonhuishouding.
Ik durfde Dolf daar niet mee te confronteren. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen hem teleur te stellen met de boodschap dat zijn vurigste wens, een gezin, niet in vervulling kon gaan, laat staan dat ik erbij zou zeggen dat het wel aan hem moest liggen.

Op een familiereünie belandde ik na iets te veel glazen wijn in bed met Dirk, een neef van Dolf. Het was een snelle wip, waarvan ik diep van binnen wist dat het niet kon. Maar ik troostte me met de gedachte dat het misschien wel voor het goede doel was, als ik zwanger zou raken.

En ja, ik bleek zwanger. Nooit heb ik Dolf zo blij gezien als toen ik hem dat vertelde. En weer kon ik het niet over mijn hart verkrijgen Dolf de waarheid te vertellen.

Onze zoon woonde inmiddels al enkele jaren op zichzelf, toen ik werd getroffen door een slopende ziekte.
Dolf was de laatste jaren zorgzaam als nooit tevoren. Dat mocht niet baten, net zo min als alle doktoren die langs mijn bed paradeerden.

Nu ben ik overleden en toegedekt met een wit laken. De begrafenisondernemer is onderweg. Ik ben nog in mijn lichaam, ik kan nog niet weg. Niet weg van mijn Dolf, ik wil eerst schoon schip maken.
Een groot wit licht straalt mij begrijpend toe en ik voel hoe het mij naar Dolf voert, die in de kamer hiernaast rouwt. Ik zeg dat het me spijt en kus hem, een zalige eeuwigheid lang.

 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Mooie tekst! Bij "nu ben ik overleden", had ik een tel een "huh?"-moment, en vond het daarna heel leuk/mooi dat je zo vanuit het perspectief van de overledene blijkt te schrijven. Mooi gevonden en uitgewerkt, en ook dat je de "eeuwigdurende kus" terug laat komen. Vlot geschreven. 

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Goedenavond Ton, 

eens moet mijn eerste reactie zijn, jij bent de gelukkige. Eerste wat opvalt waar je denk ik niets aan kan doen is de onhandige uitlijning in de eerste alinea. In de zin "Na ons eerste afspraakje bracht me naar huis.", daar mist vrijwel zeker "hij" neem ik aan? In de zin:  "Dat mocht niet baten, net zo min als alle doctoren die langs mijn bed paradeerden.", bedoel je neem ik aan "doktoren", (hoewel het natuurlijk wel kan een parade van promovendi aan een sterfbed). De straaljager-vaart (een sneltrein zou nog te langzaam zijn) waarmee je door het leven jakkert van de hoofdpersoon vind ik zelf prachtig, maar zoals Marianne ook benoemt de dood komt erg plotseling om de hoek kijken, om dan het verhaal eigenlijk juist een uitrekking tot in de eeuwigheid te geven. Van razendsnel naar oneindig langzaam, mooi.

Lid sinds

5 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Wow Ton! Wat een mooi verhaal.
Joo heeft je al gewezen op de doctoren en de ontbrekende hij.
Het enige waar ik over struikelde was in de laatste alinea:
... en ik voel hoe het mij door het witte laken en enkele muren heen naar Dolf voert. --- Je moest natuurlijk dat witte laken nog ergens noemen. Persoonlijk denk ik dat het mooier was geweest als je dat in een van de eerste zinnen in de laatste alinea had gedaan. Bijvoorbeeld: Afgedekt onder het witte laken is het wachten op de begrafenisondernemer. Dan had het witte licht je gewoon mee kunnen voeren naar Dolf (niet door het witte laken heen en enkele muren, want moet je ook nog over straat en bij Dolf naar binnen). Snap je wat ik bedoel? Dan had ik een witte straal voor me gezien waar je in opgaat en naar Dolf gevoerd wordt.

Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Ton,

Je werkt naar een climax toe die, behalve die mooie eeuwigdurende zoen, toch wat onaf lijkt.

Ik zat te wachten tot ontdekt zou worden dat de hp onvruchtbaar bleek, of een andere verrassing, dat ze zwevend boven haar lichaam in zijn oor fluistert, ik noem maar wat.

Als je dood bent, verlaat je geest direct het lichaam. Ik vind het wel een mooi beeld om hem nog even gevangen te houden, maar je laat de ziel vervolgens door laken en muren gaan en dat komt dan onlogisch op mij over.

Verder zou ik nog zeggen: Onze zoon woont... 

En...haar liefde voor hem is ook grenzeloos!

Lid sinds

6 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Ton,

Verrassende wending in je leuke verhaal. Ik zag de dood niet aankomen. Wel voelde het witte laken een beetje alsof het er aan de haren bij was gesleept. Die had je wat mooier in kunnen passen. 

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Joo, ik voel me vereerd dat mij de eer te beurt is gevallen de eerste te zijn op wie je reageert op dit forum. Dankjewel daarvoor.
Dank ook voor je scherpe blik, ik heb 'hij' toegevoegd en de medici hebben nu een 'k' i.p.v. een 'c'. (hoewel ik niet uitsluit dat een groot aantal medisch specialisten, veelal tevens onderzoekers en actief in het universitair onderwijs, ook gepromoveerd zijn ;-) )

 

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Fief, een 'wow' van jou is altijd top! Dankjewel.
Tja, bij deze opdracht was het witte laken onvermijdelijk, maar ik heb dezer dagen andere prioriteiten waardoor ik mezelf niet de luxe gunde om langer stil te staan bij een iets subtielere presentatie van het witte laken. Eigenlijk onvergefelijk, dat wel. Mea culpa.
HP hoefde niet met het witte licht over straat; Dolf verbleef in mijn beleving in hetzelfde pand, door de lezer naar eigen naar keuze in te vullen met 'ziekenhuis' of 'thuis'.  

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Katja, dankjewel voor je uitvoerige reactie.
We interpreteren verhalen ieder op ons eigen manier, misschien ben ik er niet in geslaagd mijn bedoeling voor jou duidelijker over te brengen, sorry daarvoor.
De climax is wat mij betreft helemaal af: HP heeft een (forse) misstap begaan en het duurt heel lang voor zij daarvoor haar spijt betuigt.
Jouw wachten op de onvruchtbaarheid van HP, of zoiets, kon ik niet bevroeden; ik heb gewoon mijn eigen verhaallijn gekozen.
In een fictief verhaal, zeker een van mij, kan eigenlijk altijd alles; ook dat de geest nog even wacht met het lichaam verlaten, zeker als die geest nog wil afrekenen met 'unfinished business.'
Bij nadere beschouwing van de alinea's zul je merken, dat alleen de eerste en de laatste alinea in de tegenwoordige tijd zijn geschreven. Dat is niet zonder reden.
En jazeker, haar liefde overschrijdt de grens tussen leven en dood.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Fief, ik kom nog een keer bij je terug. Je suggestie over het witte laken heeft mij aangezet tot schrappen en herschrijven, het witte laken is nu naar voren gehaald in die alinea. En passant heb ik de afstand waarover HP door het witte licht naar Dolf wordt gevoerd, iets overzichtelijker gemaakt. 

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Jurrit, dankjewel voor je reactie. Met je opmerking over het witte laken verkeer je in het  uitstekende gezelschap van Fief. Ik heb het inmiddels aangepast. 

Lid sinds

3 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ja, je hebt gelijk Ton, goed reageren is niet altijd makkelijk. Je verandering is wel een verbetering en bij nalezen begrijp ik het nu beter. Chapeau!

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Je werkt goed naar de wending toe. Ik zag hem niet aankomen. Daardoor geef je het verhaal uiteindelijk ook iets vertederends mee. Het geheim blijft toegedekt en in dit verhaal heeft dat iets moois.

De 'snelle wip' vind ik niet zo passen bij het verdere taalgebruik van de hoofdpersoon. Eerder een kort intiem samenzijn. Aan de andere kant geeft de 'wip' ook wel de emotieloosheid van het moment weer.

Mooi verhaald.

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Ton, goed opgezet verhaal met een mooie herhaling van de kus die een zalige eeuwigheid lang duurt. Was het maar waar dat we op het eind de mogelijkheid hadden om een dergelijk bedrog nog goed te maken...Ik heb de eerste versie niet gelezen, waaraan, zo begrijp ik uit bovenstaande reacties behoorlijk is geschaafd, maar heb de uiteindelijke? versie in ieder geval graag gelezen.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Stagiair
  • Redacteur
  • Uitgever

Beste Ton,

erg mooi verhaal met interessant perspectief. Met kleine aanpassingen op basis van reacties heb je het strakker gemaakt. Mooi! Op een punt zou je het wat mij betreft nog wat kunnen bijschaven. De eerste paar zinnen. 'Missstappen... ene keer'. Dat is een soort intro dat buiten het eigenlijke verhaal staat. Voor een kort verhaal als dit zou ik direct met het verhaal beginnen.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Frank, dankjewel voor je feedback, ik ben er blij mee.
Ik heb het verhaal nog eens gelezen, maar dan bewust zonder intro. Het voelde niet of er iets ontbrak, het verhaal bleef ook zonder deze aanloop hetzelfde. Dankjewel! 

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Ton,

Mijn reactie voelt wellicht een beetje als mosterd na de maaltijd maar ik wil even kwijt dat ik het abrupte van de dood in je prachtverhaal bijzonder treffend vind: voor je het weet gebeurt er iets onomkeerbaars, net als de uitkomst van de wip.

 

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

ja, leuk, zei spuit elf

de eerste alinea kan inderdaad weg, en de laatste maakt het bijzonder; alles ertussen loopt gewoon als een trein

maar dat was eigenlijk allemaal al gezegd

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Ton Badhemd,

Mooi opgebouwd stukje met een verassend omschreven einde. Leuke invalshoek. Ik ben het er zelf niet helemaal mee eens dat de eerste alinea helemaal niets toevoegd, omdat je verhaal een misstap beschrijft en de eerste alinea hier ook mee begint. Ik heb persoonlijk het idee dat de zin 'Als ik erachter kwam, maakte ik het meestal goed met excuses of een bloemetje', voor het verhaal overbodig is. Maar dit is misschien meer een persoonlijke mening.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Virtuoso, dankjewel voor je reactie. Zoveel hoofden, zoveel zinnen. Of, zoals je zegt, de persoonlijke ervaring van een tekst kan voor iedereen anders uitpakken.