Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

schrijfopdracht # 303 Droomster

 

Droomster kijkt met grote ogen het klaslokaal rond. Waarom is ze niet in het vertrouwde kleuterklasje? Ze mist het keukentje met de potten en pannen waarmee ze naar hartenlust met water kan knoeien, totdat ze achter een tafeltje met blokken wordt gezet. Nu zit ze in een kale houten bank. Geen knuffel van de juf, geen aai over haar bol. De aaibaarheidsfactor die een baby, peuter of kleuter oproept is voorbij.

En dan begint het grote wonder. Droomster leert lezen en schrijven. Het is nog boeiender dan met water knoeien. Op een dag komt de directeur haar klas bezoeken. Bij de bank van droomster staat hij even stil.

“Dit meisje heeft een mooi, sterk handschrift. Dit kind zal het nog ver brengen”, zegt hij tegen de lerares. Hij geeft een goedkeurend kneepje in droomsters wang.

Droomster bloost en krijgt een warm gevoel van binnen.

Droomster belandt in de wereld van de volwassenen. Lezen en schrijven is haar grootste passie. Af en toe wint ze een prijs. Ze krijgt complimenten. Totdat er een totaal andere passie in haar leven komt die haar het lezen en schrijven grotendeels doet vergeten. Hij heeft blond haar en blauwe ogen. De aaibaarheidsfactor is weer toegenomen; zijn strelende ogen en handen geven haar een warm gevoel van binnen.

Daarna is Droomster bezig met potten en pannen in een keuken. In de weinige tijd die haar rest tussen het koken, het luiers wassen en boodschappen doen, probeert ze een boek te lezen. Van schrijven komt niets meer. De kinderen groot brengen geeft haar een warm gevoel van binnen.

De aaibaarheidsfactor is afgenomen. Eenzaamheid zet droomster weer tot lezen en schrijven. De verhalen en gedichten die worden uitgegeven, geven haar een warm gevoel van binnen.

Een oude vrouw wordt wakker. Ze glimlacht. Ze had een mooie droom waarin ze de Nobelprijs voor literatuur wint.

Was alles dan maar een droom? Een fantasie?

 

Lid sinds

1 maand 4 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Fantasie? Ik begrijp je conclusie niet Marijcke. Het zijn toch de feiten die haar een warm gevoel bezorgen? Zelf krijg ik geen warm gevoel van het lezen van dit verhaal. Ik vind het te schematisch. Het gaat om Droomster, maar ze laat het niet bij dromen, dus haar titel begrijp ik evenmin. Aaibaarheidsfactor en warm gevoel komen voor mijn gevoel te vaak voor.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Dag Katja, bedankt voor je bezoek en het commentaar. Meestal ben ik nogal tevreden met de teksten die ik inzend. Deze keer was ik er niet zo gelukkig mee. De boodschap is inderdaad niet goed overgekomen. Heel ons leven schijnt een grote droom te zijn, een grote fantasie. Je zou het moeten vergelijken met wat er in  je dromen gebeurt, dat lijkt ook allemaal echt, maar je weet bij het ontwaken dat het alleen maar een droom en fantasie is geweest. Aldus beweren 'spiritueel hoogstaande' personen. Ik heb het daar moeilijk mee en heb geprobeerd dit gevoel bij de lezer over te brengen. Nog een fijne zondag toegewenst.

Lid sinds

1 maand 4 weken

Rol

  • Gewone gebruiker

Ha Marijcke,

Je had een off moment, dat overkomt de besten. Je in iemand verplaatsen waarmee je het niet eens bent is een uitdaging, dat ben ik met je eens.

Ik heb net Heart of darkness uit en was in verwarring welk standpunt de verteller inneemt. Als je dat boek kent weet je vast wat ik bedoel.

Jij ook 'n fijne zondag!

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hi Marijcke,

Ik zie dat je bedoeling met het verhaal niet helemaal is overgekomen. Zelf heb ik dat gevoel ook een beetje. Achteraf blijkt dat je een droom beschreef, zonder dat je echt van een realistische wereld overgaat naar een andere, abstracte fantasiewereld. Ook is het vreemd dat ze eerst wakker wordt en dan pas de Nobelprijs wint. Is het dan wel een droom geweest? Of realiseert ze aan het eind van haar leven simpelweg dat alles net een droom leek?

Graag gelezen!