Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#298 Ik niet begrijpen

13 mei 2020 - 14:26

 

Julio loopt met zijn dweilwagen de gang op. Bij een van de werkruimten duwt hij de wagen naar binnen. Het water in een van de emmers klotst wild heen en weer.

Door het raampje in de deur naar de aangrenzende ruimte ziet hij een vrouw op een van de roestvrijstalen snijtafels liggen. Haar armen langs haar bleke lichaam, een kaartje aan haar teen. Haar platte buik is ontsierd door een grote snee waarvan de wondranden bij elkaar gehouden worden door een grove steek en haar haren liggen in natte slierten langs haar hoofd. Haar ogen gesloten, haar gezicht een masker.

Kay Scarpetta, forensisch patholoog, geeft uitleg over haar bevindingen aan een man en een vrouw in burgerkleding. Ogenschijnlijk emotieloos wijst ze een aantal plekken op het lichaam van het slachtoffer aan. De vrouw kijkt gefascineerd toe. Haar mannelijke collega is minder enthousiast en houdt zich op de achtergrond.

Julio ziet ze hier wel vaker. Laatst nog, toen hij op gang de vloer aan het dweilen was. Zijn kar stond in de weg. In het voorbijgaan had de vrouw er een opmerking over gemaakt. De man had er snerend op gereageerd: ‘Bespaar je de moeite. Dat begrijpt dat lager opgeleid volk niet.’
Met een glimlach denkt Julio aan zijn les over forensisch onderzoek die voor vanavond gepland staat.

Nu ziet hij de man langzaam groener worden. Beginneling, denkt Julio geamuseerd. Vol bravoure en arrogantie binnenkomen, tot ze met hun neus boven het lijk staan.
Het is de geur, weet hij. Daar moet je aan wennen, of niet.
De man houdt het niet meer en snelt naar de deur.  
‘Waar is het toilet?’ vraagt hij Julio benauwd. Julio kijkt hem onbewogen aan.
‘WC!’ herhaalt de man dwingend. Hij kan met moeit zijn maaginhoud binnenhouden. Julio haalt slechts zijn schouders op. ‘No comprendo, señor.’

 

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 mei 2020 - 17:27

Goed gevonden! Ik ben heel benieuwd waar dit van is, maar het is leuk hoe je het verhaal hebt verteld vanuit de ogen van de schoonmaker die van buitenaf toekijkt.

Je hebt een fijn ritme in de tekst en bouwt het verhaal goed op. Langzaam zoom je in op de gebeurtenis, waarna je er even uit wordt gehaald door een uitstapje naar het verleden, om vervolgens het verhaal in het heden af te sluiten. Het volgt zich kloppend op en vormt een goed geheel.

Graag gelezen!

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 mei 2020 - 22:49

Hoi Fief, ik zit gewoon te grinniken achter mijn PC. Net goed, denk ik dan. Wat een leuke wending, de karakters zijn ook goed beschreven! Bravo!

Met vriendelijke groet,
Ton Badhemd

Lid sinds

7 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 mei 2020 - 14:30

Hoi Fief, ik schaar me achter al het bovenstaande. En toch is het weer de schoonmaker die de troep van de ballo mag opruimen. Dat eindje is misschien nog los.

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 mei 2020 - 15:07

Hoi Kruidnagel, hij is erger gewend. Hij heeft de man in ieder geval even laten zweten.
Bedankt voor je positieve reactie. 

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 mei 2020 - 9:51

Hallo Fief,

Een goed geschreven leesbaar verhaal. Ik vind het grappig dat hij niet zegt waar de wc is. Maar ik bedacht me dat, als de man het niet houdt en gaat overgeven, Julio waarschijnlijk zelf de kots moet opruimen 🙂. 
 

Mooi gedaan.
 

Groet,

Johanna

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 mei 2020 - 11:13

Hallo Johanna, bedankt voor je reactie. Zoals ik al tegen Kruidnagel heb gezegd, Julio is erger gewend. Hij zal het er wel voor over hebben gehad.

Lid sinds

5 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 mei 2020 - 0:30

Hey Dos, wat fijn dat je weer eens langs kwam. Ik begon me al af te vragen waar je uithing.
Dank je wel voor je compliment. Wanneer mogen we weer een verhaal van jou tegemoetzien?