Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Opdracht #294 - Papa Patrick

Papa Patrick

Marietje voelde de broccoli weer omhoog komen. Ze kokhalsde. Papa Patrick zat voor haar. Zijn blik liet haar geen moment los.
  ‘Kom op, schatje, je moet. Voor de wereld.’
  Angstig keek Marietje naar de televisie. Pas nog, vlak na haar vijfde verjaardag, had ze een keer níet haar groenten op gegeten. Waar vader haar altijd al voor had gewaarschuwd, was gebeurd. De wereld was vergaan, bijna dan. Op het nieuws die avond waren huizen te zien, die allen onderwater stonden. Het was zo erg dat alles in zwart-wit was. In Zeeland waren veel mensen dood gegaan. “ZIE JE NOU WEL!” had haar vader geroepen. "DAT KRIJG JE DUS ALS JE JE GROENTEN NIET EET!" Ze had gehuild.

  Met hernieuwde kracht duwde Marietje nog een stuk broccoli naar binnen. Ze stootte met haar vork.
  ‘Goed zo!’ riep papa Patrick. ‘Die stammetjes zijn het gezondst.’
  Ze gaf over. Die avond was er een grote boot op het nieuws. Sommige mensen konden nog ontsnappen, maar velen verdronken in de diepe zee.

**

De kerk was stil.
  ‘Pas toen ik 19 jaar oud was, besefte ik me dat dit een scène uit de film Titanic was.’ Marie keek naar de kist achter zich. ‘Velen van jullie kenden Patrick anders. Maar laten we wel wezen: het was een vreselijke man.’ 
  
Ze legde haar hand op de kist. Ze ademde diep, door haar buik. Er was totaal geen misselijkheid. Nooit meer, dacht ze. 
  ‘En nu is hij dood. Of het nou de dementie was, of toch voedselvergiftiging, …’ Ze stopte in haar zin en keek rond. Mensen huilden. ‘Het onderzoek loopt natuurlijk nog. We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Ik denk, eerlijk gezegd, dat hoe je het ook wendt of keert: deze man was niet meer te redden.’

 

Lid sinds

1 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hallo Karel, wat een akelig man die Patrick. Ik vind het een geweldig verhaal. Wat moet dat voor een kind betekenen als er onheil optreedt iedere keer dat ze haar groenten niet opeet. Heeft ze dan in haar beleving de wereld gered als ze het wel doet? Als je het op die manier bekijkt, vind ik het een mooie invulling van de opdracht. En zonder de opdracht is het nog steeds een goed verhaal.

besefte ik me --- volgens mij is het "realiseerde ik me" of "besefte ik". Contaminatie noemen ze dat toch?

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Fief! Dank je voor je mooie woorden :)! Je hebt mijn invulling van de opdracht inderdaad correct je beseft, of gerealiseerd ;). 

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Ha Karel123, lekker beeldend geschreven en lekker absurd en toch geloofwaardig. En dan die halve bekentenis bij de kist. Wel is het 'wendt of keert'. Maar dat terzijde.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

@Karel

iets in dit verhaal klopt niet, maar ik kan er niet goed de vinger op leggen. Misschien is het het vertelperspectief - er zit natuurlijk een impliciete wisseling in taalgebruik in dan. Wat mij betreft haalt het tweede deel het eerste onderuit. Het komt ook wat uit de lucht vallen, ondanks dat de sprong in de tijd helder is. De rol van de watersnoodramp van '53 is ook vaag. Dat is jammer. 

Een nog niet genoemd taalzeurtje: scene >> scène.

Succes met schrijven,

 

 

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Leonardo. Mmmm, ik ga het nog eens teruglezen als het wat langer geleden geschreven is, misschien zie ik het dan ook. In ieder geval dank voor je feedback! Taalzeurtje aangepast! (dank trouwens, taalzeurtjes zijn altijd welkom.)

Lid sinds

6 maanden 1 week

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Karel, goed begin. Je pakt me er gelijk bij en ik heb direct een hekel aan papa Patrick. Mijn verwarring zit inderdaad bij de watersnoodsramp en de Titanic. Wat heeft ze nou precies gezien?

Verder een leuke plotwending en open einde. Hij was zeker niet meer te redden.

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Karel, je eerste deel is erg aangrijpend, goed geschreven en beklemmend.

Met betrekking tot het tweede stuk, ben ik het wel een beetje eens met Leonardo. Ergens schuurt het; misschien wel die onbekende doodsoorzaak? Is het van belang in dit korte stukje? Misschien had ik nog iets meer van opluchting verwacht van de hp, of een andere emotie met betrekking tot de dood van haar vreselijke vader. Maar nogmaals, verder erg goed!

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Edwin enz. Tnx voor de uitgebreide feedback! Ik denk dat ik begrijp wat jullie bedoelen. Ik heb de tekst nu aangepast, hopelijk komt dit zo wat sterker naar voren. Dank!

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Geniaal verhaalidee, goed geschreven. Het tweede deel is minder belevend geschreven dan het eerste, waardoor je een verschil krijgt. Misschien is het dat wat schuurt? De keuze om het zo te doen heeft als voordeel dat het verschil in tijd sterker wordt, dus er is wat voor te zeggen.