Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#276 Ontstaansgeschiedenis

 

De ruimte ruikt naar olie. Moeder staat gebogen over de houten plank waarop de deeggerechten liggen, die een laatste afwerking nodig hebben voordat ze in de pan gelegd worden. Ik houd van de geur die in de keuken hangt tijdens deze feestdagen. Ik verlang naar het geluid van de bruisende olie, zodra het deeg contact maakt met de hete vloeistof.
De anderen zitten in de huiskamer. Het licht van de kaarsjes danst vrolijk de keuken in en vermengt zich met het licht van het vuur en de olielamp aan het plafond.
De keuken is geen plek voor een man, maar ik kom hier al van jongs af aan. Daardoor blijf ik me de jongen voelen, die ik ooit was. Voor mij is de keuken de plek waar ik mijn moeder in vertrouwen kan nemen. Waar ik met haar mijn twijfels kan bespreken. Ze geeft me raad en weet me altijd te steunen. Met haar durf ik mijn diepste geheimen te delen. Vooral hier in de beslotenheid van deze ruimte. Als ik rondkijk, vind ik mezelf er steeds weer terug. De houten voorraadkast die ik voor haar gemaakt heb, de twee stoelen, de werkbank, alles van mijn hand. Ik heb er mijn beroep van gemaakt. Binnenkort zal ik hier de boel weer eens opknappen.
‘Wat is het toch een fijne tijd. Nietwaar jongen?’
‘Ja moeder.’
‘Is er iets? Zit je wat dwars, je bent zo stil. Tijdens Chanoeka moeten we blij zijn. Zit de verloving je dwars? Was je vanavond liever bij haar geweest? Haar ouders zijn toch bij haar? Ik had haar zo graag hier gezien. Het is alweer maanden geleden dat ze hier was. Zo’n lieve meid.’
‘Nou, moeder, u moet weten, ze is niet echt ziek moeder.’
‘Wat bedoel je jongen?’
‘Maria is niet ziek, moeder, ze is zwanger.’
'Ach Jozef toch ...'

 

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Hadeke, mooi beschreven sfeer. Ik ben niet zo bekend met de Joodse gebruiken, maar ik maak uit je verhaal op dat het zwanger zijn voordat je getrouwd bent not done is, of zie ik dat verkeerd? 

De keuken is geen plek voor een man

Dat is nogal een statement, maar dat zal ook met de gebruiken te maken hebben, denk ik.

Nou, moeder, je moet weten, ze is niet echt ziek moeder.’

Ik zou "moeder" op het eind van de zin weglaten. Nu staat er twee keer moeder in de zin. Ik proef uit het verhaal ook een zekere formele benadering tussen moeder en zoon (moeder in plaats van mama of mam of ma). Zou "u" dan niet beter zijn dan "jij"?  

 

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dankjewel Fief. Ik heb inderdaad de 'u' toegepast. Dat klopt meer.
Ik dacht bij dit verhaal: 'Ik moet niet teveel weggeven.' Maar misschien heb ik iets te weinig weggegeven. Daarom nog maar een laatste zin toegevoegd. Hopelijk brengt dat je naar de juiste tijd en plaats waarin één en ander zich afspeelt.

De dubbele 'moeder' in de door jou aangehaalde zin had ik bedoeld om het ongemak weer te geven. Daar ga ik nog even op peinzen.

Ook de titel maar aangepast. :-)

Lid sinds

2 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hadeke, nu je de titel aangepast hebt, dringt de naam Maria pas tot mij door. (rollende ogen). Die jongen is natuurlijk Jozef. Nu valt alles op zijn plek. 

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Eindelijk, eindelijk ben ik in de gelegenheid. Ik heb het me zo vaak gewenst en nu doet zich dan die gelegenheid voor. Eerlijk antwoorden Jozef: wie heeft jouw Maria zwanger gemaakt?

Je beseft dat van je antwoord een hele geloofsgeschiedenis afhangt.

Leuk, goed geschreven verhaal, Hadeke.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Wat een bijzonder verhaal. Een kerstverhaal; hoe is het voor Jozef geweest om te accepteren dat Maria zwanger was van Jezus? Even een bijbels detail geplaatst in een hedendaagse context. Mooi.

 

Lid sinds

3 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Een bijzonder verhaal inderdaad, en leuk dat je zo ook de moeder van Jozef een plek in dit oude verhaal geeft. Door alle details zie en ruik ik de keuken, handig een kind dat timmerman is;-) Het formele taalgebruik past hier prima. Graag gelezen! 

Een tip: denk aan actief taalgebruik, kijk hier nog eens kritisch naar. Hiermee maak je een verhaal krachtiger. In onder andere deze zin: 'die een laatste afwerking nodig hebben voordat ze in de pan gelegd worden.' Dit kan dan worden, 'Ze wachten op een laatste bewerking voordat moeder ze in de pan legt..'

 

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Hadeke, ik moest in het begin wennen aan je formele zinnen. Het haalde mij er even uit, maar later in het verhaal begreep ik waarom. Je hebt de tekst goed opgebouwd, zonder echt de spanning weer te geven. (Dat vind ik nog steeds bijzonder.) Het geheim heb je tot het einde bewaard, goed geschreven!👍