Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#264 De rede voorbij

Je bent een huichelaar. Je wist het zelf al en nu zullen al je vrienden het ook weten. Heb je dan geen greintje respect in je lijf? Ze heeft verdomme veertig jaar lief en leed met je gedeeld en nu zit jij, ja uitgerekend jij, hier te grienen terwijl iedereen die je kent zijn respect betuigt. Je hebt al zoveel tijd in deze werkkamer doorgebracht en nu zit je er weer. Gooi dat glas wijn leeg en ga naar de kapel. Wat ben je nu weer aan het doen? Een beetje die wijn rond laten walsen in je glas. De seconden tikken weg man! Was ik net soms niet duidelijk? Oké, je hebt me overtuigd laffe zak. Je denkt je geweten de mond te kunnen snoeren met drank. Ik ben te soft geweest. Laat me het dan zo zeggen. Al jouw affaires heeft ze moeten slikken. Terwijl ze crepeerde van de kanker lag jij in de armen van die actrice. Maar wie bleef je steunen, zelfs toen je in de gevangenis zat? Ja dat was zij en niet één of andere kortstondige scharrel. Je idealen heb je verkondigd ten overstaan van duizenden toehoorders, maar een paar woorden van afscheid, zelfs je aanwezigheid is teveel gevraagd. “Vašek, ben je hier? Als je nu niet komt dan is de ceremonie straks voorbij. Je zou toch spreken? We kunnen het niet langer rekken!” “Sorry Michael, ik kom eraan. Zorg dat ze nog even op me wachten.” “Dames en heren, graag wil ik nog een paar woorden tot u richten over mijn lieve vrouw en grootste steun in mijn bestaan. De laatste dagen is mij vaak gevraagd hoe ik over Olga haar dood heen ga komen. Laat mij u zeggen dierbare vrienden, daar zal ik nooit overheen komen. Net zoals ik nooit over haar leven heen ben gekomen. Haar onvoorwaardelijke steun en liefde heeft zich voor altijd in mij gevestigd……..”

Lid sinds

1 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wow, dan ben je inderdaad de rede voorbij. Mooi hoe je die tweestrijd in je hoofd beschrijft. Het verhaal doet me wel sterk denken aan het boek van Kluun: Komt een vrouw bij de dokter. "De laatste dagen is mij vaak gevraagd hoe ik over Olga haar dood heen ga komen." -- over deze zin struikelde ik een beetje. Misschien kun je de naam van Olga noemen in de zin ervoor: ...mijn lieve vrouw Olga... of je zou kunnen schrijven: ....hoe ik over de dood van Olga heen ga komen. Maar dat is persoonlijk. Verder graag gelezen.

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Fief, Dankjewel voor je reactie. Ik heb vreselijk met mezelf in de clinch gelegen over wanneer ik de naam Olga zou noemen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor het begin van de speech.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mooi. :thumbsup: :) :ninja:

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind het leuk. In eerste instantie dacht ik dat de stem van buiten kwam en dat Vasek echt een beetje een wijntje zat te doen en er geen zin in had. En dat is eigenlijk ook zo. Maar Vasek trekt hem aan zijn oor overeind. Het leuke aan de tekst is dat je je als lezer afvraagt in hoeverre wat hij zegt betkenisvol is of dat dat ook alleen maar voor de bühne is.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jurrit, Vasek heeft het dus tegen zichzelf. Dat werd me later duidelijk. Ik vraag me af of je niet heel simpel: Olga's dood kan zeggen. Het beletselteken kent drie puntjes. Huichelarij kwam duidelijk naar voren; hij heeft dus nooit iets van Olga begrepen. Verhaal om over na te denken.

Lid sinds

4 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Orginele insteek, het geweten van hp te laten spreken :thumbsup: . Tav: hoe ik over Olga haar dood heen ga komen. Zou mss je Olga weglaten, haar dood is voldoende voor mij als lezer. Of hier: Ze heeft verdomme veertig jaar lief en Ipv Ze: Olga? Graag gelezen en fijne dag, ondanks dit herfsterige weer.

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Tilma, Voor mij voelde dit verhaal als balanceren op een dunne draad. Ik heb mij hier bezondigd aan wat geschiedvervalsing om iemand (die ik hoog heb zitten) zijn karakter wat op te poetsen. Gezien de wisselende reacties ben ik daar maar deels in geslaagd. De persoon in kwestie lijkt er alleen maar slechter vanaf te komen.

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Riny, Dankjewel voor de goede suggesties. Zoals al gezegd in de reactie aan Tilma was het karakter van Vasek lastig op te poetsen.

Lid sinds

5 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Jurrit, Originele insteek met een sterke stem die van binnen komt. Ik denk dat het grote schuldgevoel dat je omschrijft zeker een deel van zijn karakter oppoetst. In de speech zelf mis ik deze opsomming van al zijn fouten wel een beetje; of moet dit nog komen?

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Virtuosuo, Het was ook mijn bedoeling om het gevoel niet in de speech naar voren te laten komen. De speech moet het contrast tussen de persoon en de staatsman benadrukken.