Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

opdracht # 255 - freewriting in the morning

Titel : Free-writing in the morning of grappig hoe toevalligheden een rol in het leven spelen. Het is ondertussen wel geweten dat ik oud en ziek ben, en niet meer tot veel in staat. Iedere ochtend word ik misselijk en met een dof hoofd wakker. Waarschijnlijk van teleurstelling dat er weer geen beterschap te bespeuren is en dat ik de dag moet proberen door te komen met de dingen te doen, die nog wel lukken, o.a. schrijven en op de laptop bezig zijn. Met mate inderdaad, want de ogen zijn ook niet meer wat ze ooit waren. Ik had een echtgenoot zoals er velen zijn, met goede en minder goede kanten. Een van de goede kanten was dat hij me al heel vroeg op weg zette in de computerwereld. Zelf interesseerde het hem niet zo, maar hij zag hoe ik avonden zat te rekenen en te tekenen voor mijn hobby, het trekken van horoscopen. Alles nog met hoofd berekenen, want de rekenmachinetjes stonden nog in hun kinderschoenen en waren niet gebaseerd op het 360° – systeem, de cirkel. Zo dus ben ik nu, tientallen jaren later, een seniorendame die op de pc tokkelt. Mijn seniorenvriendinnen zijn hier jaloers op en in het ziekenhuis of op de zorg zijn ze verbaasd dat zo'n oude tante zich op moderne wijze bezighoudt. Ik moet waarheidsgetrouw eraan toevoegen dat mijn kinderen mij met eindeloos geduld bijschaven wanneer ik 'vast zit'. Lees ik onlangs in het 'Schrijven' – magazine een artikel over freewriting in de morgen van Frank Noë. Direct na het ontwaken naar je schrijftafel gaan en met de pen drie pagina's schrijven over wat in je opkomt. De wolk van je nachtelijk gepieker van je afschrijven zou de geest helder en alert maken. Lees ik nu de schrijfopdracht van deze week: Ongebruikelijk. Proficiat Odile voor deze opdracht te bedenken. Na drie freewriting-ochtenden ondervind ik nog geen beterschap, maar er is een sprankeltje hoop. En op de achtergrond draait inderdaad de wasmachine...

Lid sinds

1 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste Marijcke, je teksten lezen niet als dat van een seniorendame. Je lijf is misschien een "oude tante", je geest is nog fris. Ik leest je teksten graag.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Marijcke, ik sluit me aan bij Fief: ook ik vind het leuk om je te mogen lezen. Ik ben altijd benieuwd wat je geschreven hebt. Verder kan ik zeggen dat ik een tijd heb gesukkeld met hoofdpijn en tandpijn, vaak toen ik 's morgens wakker werd. Na wat onderzoeken bleek ik aan nachtelijk 'kaakklemmen' te doen en zit ik met enige nekhernia's opgescheept. Door middel van een opbeetplaat (via tandarts en stomatoloog) en een orthopedisch slaapkussen is dit al veel verbeterd. Ik ben nu blij dat ik gewoon met een dof gevoel wakker kan worden. Dat artikel over freewriting heb ik nog niet gelezen, maar ik neem straks wel een kijkje, haha.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag N.N.D., Fijn dat je mijn teksten graag leest, ik heb er zelf veel plezier in :o Wat naar voor je dat je zo'n vreemd ziekteverschijnsel had/hebt. Wij mensen worden toch geplaagd, hè?! Gelukkig is er een verbetering. Ben blij voor jou. Dat freewrtiten in the morning is wel een heel karwei, hoor! Zo recht uit bed aan de schrijftafel. Ik ben benieuwd hoe lang ik het volhoud. Je moet je geschrijfsel eigenlijk direct weggooien, maar ik bewaar ze om er later misschien nog eens om te lachen! :D

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Marijcke, Wat een mooie tekst heb je geschreven. Ook ik sluit mij aan bij de opmerking van Fief. Jouw verhalen lezen zeker niet als dat van een 'oudere' dame. Mag ik een tip geven? Probeer dagelijks te visualiseren dat je een gezond lichaam hebt en dat je helemaal in je kracht staat. Je geest programmeert beelden en woorden, hij is tot heel veel in staat. Ik heb je verhaal heel graag gelezen.

Lid sinds

2 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk die toevalligheden afzetten tegen het trekken van horoscopen. Ik wens je een fris ochtendhoofd toe morgenochtend.

Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Marijcke, Vreselijk om iedere ochtend te moeten hopen op een betere gezondheid. Dat doet je beseffen dat je blij moet zijn met wat je hebt. Bedankt voor je inspirerende tekst en ik wens je een goede gezondheid!

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Marijcke, je tekst ontroert me. Niet alleen door de inhoud, maar ook door de eerlijkheid er van. Geen opsmuk te bekennen. Je verbergt je nergens en daardoor raakt het zo. Je lichaam zorgt helaas voor heel wat obstakels, maar in je woorden heb je een vrijheid gevonden waar ik alleen maar bewondering voor heb. Alle beterschap Marijcke!

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Marijcke, je hebt hem weer prachtig geraakt; weet mensen nog steeds te inspireren, mooi is dat. Bovendien is het leuk om zo over SO te lezen. Dankjewel. :nod: :thumbsup:

Lid sinds

4 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Marijcke je doet me weer beseffen dat vergankelijkheid en een tegenstribblende lichaam overwonnen kan worden door schrijven, die les neem ik heel graag mee op mijn reis door het leven :thumbsup: Ik heb deze winter het boek: 'Vreugde' door Dalai lama en aartsbischop Tutu gelezen. Prachtige lessen voor het leven staan erin, Zo voelt jouw tekst ook voor mij. Heel graag weer gelezen en ik wens je een fijne dag :nod:

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Anke, dank je wel voor je lieve woorden. Ik ben daar veel mee bezig. 'Het in mijn kracht gaan' en het heeft me al meermaals geholpen. Het werkt echt, maar Anke, oud zijn is toch verbonden aan het verliezen van krachten. Er is geen ontkomen aan. Ouder worden is niet zo moeilijk, dat lukte me wonderwel, tot 81, maar op een gegeven moment bèn je oud en het aanvaardingsproces bij mij verloopt nogal moeizaam. Ik vind het wel leuk om hier op SOL enig begrip te krijgen. Er wordt bijna nooit iets geschreven door oudere mensen; het schrijven met de hand gaat niet meer zo goed en men heeft niet kunnen of niet willen leren werken/spelen met de computer. De ogen willen ook niet meer zo mee. Ik schrijf nu eenmaal graag en vind het prettig om er over te schrijven om zodoende aan de jongere generaties door te geven dat men moet genieten van het nog niet oud en krachteloos zijn en je niet zo druk maken over bepaalde tegenslagen. Op het einde van het leven is eigenlijk niets meer belangrijk, behalve wat liefde en aandacht heb je verder alleen nog maar berusting. :o nodig.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je wel Tilma, voor je opwekkende woorden. We doen ons best. Vanmorgen een half uur zitten freewriten over de boom aan de overkant. Ik denk dat het een jonge eik is. Ik besefte dat ik eigenlijk maar weinig van bomen weet en er te weinig oog voor heb gehad tijdens mijn leven. Niet dat ik niet van hun schoonheid genoten heb, maar het besef dat ik van zoveel zaken zo weinig weet, is wel een beetje choquerend. Dat is ondertussen een van de zaken die ik geleerd heb door dit ochtendritueel. Nog een fijne dag toegewenst. :)

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Jurrit, fijn dat bedankje voor mijn voor jou inspirerende tekst. Het valt inderdaad niet mee om bij iedere nieuwe dag de hoop op beterschap te moeten opgeven. Tijdens de dag trek ik gelukkig meer of min bij en de avonden zijn soms zeer genietbaar. Dan valt de ouderdom enigszins mee, want dat is natuurlijk de oorzaak. Wij mensen zijn veroordeeld tot oud zijn op het einde van het leven en dat is moeilijker dan ik had gedacht. Daarom schrijf ik er hier een beetje over. Om de jongere generatie te zeggen : geniet van je leven en maak niet van elke mug een olifant want aan het einde van het leven is eigenlijk niets meer belangrijk en kun je alleen maar lachen over de zaken waar je je als jongere mens druk over maakte. Ik wens je nog een fijne dag toe en een mooi weekend. :)

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Edwin, wat heb je me blij gemaakt met je mooie woorden. Het is inderdaad moeilijk om te accepteren dat het lichaam bij het oud-zijn gebreken vertoont die lastig zijn om dragen. Dat je als een voetballer op het bankje moet zitten terwijl er een belangrijke wedstrijd bezig is. Is het een geschenk dat mijn geest scherp en alert blijft en mijn wil tot schrijven toeneemt? De meeste oudere mensen zitten suf in hun hoekje, uitgedoofd. Ik hoop voor jullie hier op SOL dat mijn schrijfsels jullie er toe aanzetten te genieten van elke dag dat je nog niet op het bankje moet plaats nemen. :o

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Riny, wat ben ik blij om ook van jou lieve woorden te mogen ontvangen. Om te kunnen lezen dat mijn teksten inspirerend zijn. Misschien is het de bedoeling dat ik hier op SOL af en toe eens mag verwijzen naar het allerlaatste hoofdstuk van onze levensroman. Het oud-zijn. Dat het allemaal niet meevalt en dat ik het zou willen uitschreeuwen : mensen, geniet van elke dag dat je nog van het leven kunt genieten, ook al loopt alles niet naar wens. Uiteindelijk blijkt niets belangrijk te zijn, alleen de ervaringen die je hebt mogen opdoen, hebben waarde en die neem je mee op de volgende levensreis. Ik wens je een mooi weekend toe, Riny, geniet ervan! :o

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Anke, dank je wel voor je lieve woorden. Ik ben daar veel mee bezig. 'Het in mijn kracht gaan' en het heeft me al meermaals geholpen. Het werkt echt, maar Anke, oud zijn is toch verbonden aan het verliezen van krachten. Er is geen ontkomen aan. Ouder worden is niet zo moeilijk, dat lukte me wonderwel, tot 81, maar op een gegeven moment bèn je oud en het aanvaardingsproces bij mij verloopt nogal moeizaam. Ik vind het wel leuk om hier op SOL enig begrip te krijgen. Er wordt bijna nooit iets geschreven door oudere mensen; het schrijven met de hand gaat niet meer zo goed en men heeft niet kunnen of niet willen leren werken/spelen met de computer. De ogen willen ook niet meer zo mee. Ik schrijf nu eenmaal graag en vind het prettig om er over te schrijven om zodoende aan de jongere generaties door te geven dat men moet genieten van het nog niet oud en krachteloos zijn en je niet zo druk maken over bepaalde tegenslagen. Op het einde van het leven is eigenlijk niets meer belangrijk, behalve wat liefde en aandacht heb je verder alleen nog maar berusting. :o nodig.
Hoi Marijcke, Je hebt een mooie leeftijd bereikt, eerlijk gezegd had ik je een paar jaartjes jonger geschat. Ik kan over ouderdom (nog) niet meepraten. Een oom heeft weleens gezegd; je bent nog jong, doe nu de dingen die je graag wilt doen, straks is het misschien te laat. Ik hoop in elk geval dat we nog lang van jouw mooie verhaaltjes mogen genieten en ik wens je een goede gezondheid toe en desondanks ook een beetje kracht ;)

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat heerlijk om weer iets van je te lezen juist ik nu geplaagd word door een oogontsteking en het met een oog doe. Ook al doet je lijf het steeds minder, je blijft in wat je schrijft ruimhartig en gul. Je openheid werkt aanstekelijk. Er zijn ook jongere mensen die met hun gezondheid kampen maar het verschil is denk ik dat ouderdom een ander thema is dan jong ziek zijn. Je hebt gelijk dat we nauwelijks de stem van tachtigers horen op internet en dat is erg jammer. Wat me opvalt is dat je kunt lachen om de dingen die je vroeger ernstiger opnam. Dat relativeert. Ik ben pas over de vijftig en mijn vader is net tachtig. Hij is nog erg actief, maar ook geplaagd met een lading lichamelijke klachten. Wat me opvalt is dat hij dezelfde krachtige uitstraling heeft als jij, hoe geplaagd je ook wordt, je komt met je woorden levend over.