Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

wekelijkse schrijfopdracht #250 - kijken

Het officiële woord is capodastro, gitaristen hebben het gewoon over een capo. Een metalen klem om op de hals van mijn gitaar te zetten zodat ik de toonsoort kan aanpassen. De capo past in mijn hand en voelt glad, koel en zwaar aan. De capo lijkt op een metalen latje ter dikte van een lineaal als die aan beide zijden omgebogen is. De lat is in het midden in een hoek van 90° graden gebogen. De uiteinden lopen taps toe. Vlak voor de hoek is met een klein schroefje het beweegbare deel bevestigd. Een metalen lat van 9 centimeter die op de zelfde manier aan beide zijden gebogen is. Door een springveer kan ik dit latje bewegen en klemmen om de gitaarhals. De binnenkant is afgewerkt met rubber, althans ik denk dat het rubber is. Vandaag valt mij op dat de capo op de letter F lijkt. Eerder zag ik er het silhouet van een vogelkop in, met de schroef als oog van de vogel. Boston staat er in sierlijke letters in het wit op. De capo zelf is zwart, met uitzondering van het schroefje en de springveer die de kleur van zilver hebben.

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Corine, ik heb het weleens gezien, maar ik had geen idee wat het was. Alleen mis ik een beetje de beleving in je verhaal. Je hebt het wel goed en beeldend geschreven :thumbsup: Graag gelezen!

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Corine, je hebt de capo heel goed omschreven. Leuk dat je er een vogel in ziet. Ik zie er altijd een meisje in, met heel lang haar. En ze danst de boogie :).

Lid sinds

7 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Corine, … ik geloof je direct. Je hebt het zo cool en clean omschreven; er is geen speld tussen te krijgen, denk ik dan. Knap gedaan. :nod: :thumbsup:

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Leuk beschreven Corinne en weer iets bijgeleerd, ik wist niet meer dat dit een capodastro was. Heerlijk dat je gitaar speelt, heel vroeger ook kort tijd gedaan, ik benoem de capo een klem, na jouw stukje weet ik wel beter :D Duidelijk geschreven en ik kom graag weer bij je lezen. Fijne avond..

Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Anke, Ja, de beleving is er bij het concreet beschrijven hoe een capo eruit ziet wat weggezakt. Ik had daar over kunnen schrijven dat ik mijn capo altijd bij mij heb als ik met de gitaar op pad ga. Omdat ik bij het spelen van folkmuziek nooit bladmuziek bij mij heb (en eerst moet horen wat de toonsoort is waar de andere muzikanten in spelen), is een capo een uitkomst. Dank je wel voor jouw reactie. Corine

Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi mw. Marie, Een klem is ook een passend woord, de capo wordt ook wel barréklem genoemd. Ja, gitaarspelen is sinds een paar jaar een grote hobby. Soms luister ik met verwondering naar de muziek die ik zelf maak. Heerlijk om mijn hoofd leeg te maken. Ik ben bezig met een kort verhaal, ws plaats ik tzt bij proeflezen een stuk. Groetjes, Corine