Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#245 Uitgestreken

Uitgestreken ‘Donders, Gerritsen, zo een kleine meid.’ ‘Zekers, Jansen, en dat op deze ochtend, waarop iedereen blij zou moeten zijn en een opbeurende start zou dienen te maken voor dit nieuwe jaar. Moet je die heerlijke geuren ruiken. Voor haar geen Gelukkig Nieuwjaar.’ ‘Tja, de geuren van de resten van weldadige maaltijden. En dan ligt zij hier, dat arme kind. Doodgevroren.’ ‘Niet eens een jas, laat staan sokken of schoenen.’ ‘Ik heb het al koud, terwijl ons uniform op deze winterse omstandigheden berekend moet zijn.’ ‘Wie heeft haar gevonden?’ ‘De dienster uit dit huis, toen ze de vuilnis in de bak deponeerde.’ ‘Duidelijk dat dit wichtje hier het nieuwe jaar niet gered heeft.’ ‘Wat ik me afvraag Gerritsen, waarom gaat zo’n dametje niet huiswaarts bij zulk een koude. Lekker naar haar familie. Lekker naar binnen.’ ‘Het is een verkoopstertje Jansen, ze zal nog niet genoeg verdiend hebben om thuis te mogen komen. We moeten straks maar eens kijken of ze wat muntgeld bij zich draagt.’ ‘Ach ja, dat zal het wezen. Zie je die streken op de muur? Ze heeft zich verwarmd met haar eigen zwavelstokjes.’ ‘Ai, ze heeft zich proberen te warmen met haar koopwaar. Moet je kijken.’ ‘Waar Gerritsen?’ ‘Hier. Twee losliggende en afgestreken zwavelstokjes en daar, naast haar hand, een hele bundel. Ik denk me in dat ze eerst het vuur in twee stokjes apart heeft gejaagd en daarna in een hele bos.’ ‘Dat moet het zijn. En moet je dat gezicht zien. Zo jong nog.’ ‘En die glimlach, zo vredig.’ ‘Weet je wat me nu zo in enen overvalt Gerritsen?’ ‘Wat Jansen?’ ‘Als ik haar zo aanschouw moet ik opeens aan mijn eigen grootje denken. Vreemd niet?’ ‘Nee Jansen. Nee, helemaal niet vreemd. Ik …’ ‘Gaat het Gerritsen?’ ‘Het gaat, het gaat. Kom aan de slag.’ De beiden mannen turen een kort moment naar boven, waar een ster net niet waarneembaar door het daglicht, in zijn flikkeren hun aandacht lijkt te trekken.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ach, het meisje met de zwavelstokjes is zo ongeveer het zieligste sprookje op aarde. Toch schemert er iets komisch door je tekst. Was dat de bedoeling? Jansen en Gerritsen doen me denken aan Jansen en Janssen van Kuifje. En daardoor krijgt hun conversatie iets grappigs.. Misschien komt het ook wel door je taalgebruik dat tegen het oud-Nederlands aanschuurt. De laatste alinea zweept de emoties omhoog. Mooi.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
O jee , nu krijg ik zelf dat Jansen en Janssen gevoel niet meer uit mijn hoofd. ;-) Een lichte toets was wel de bedoeling en het wat ouderwetse taalgebruik moest wel, omdat zwavelstokjes een tijdsbeeld aangeven dat ik met het woordgebruik wilde versterken. Dank voor je reactie.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Grappig Hadeke, ik heb precies hetzelfde met jouw agenten. Dat maakt dat dit hele nare sprookje op deze wijze iets grappigs krijgt. Overigens heb je me met een nieuw sprookje laten kennismaken :thumbsup: Graag gelezen, je hebt een fijne hand van schrijven :nod: Fijne avond..

Lid sinds

2 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Geweldig goed gedaan. Originele invalshoek voor de opdracht, en echt heel goed vormgegeven. De dialogen komen ook heel natuurlijk over. Hooguit is de zin ‘Ik heb het al koud, terwijl ons uniform op deze winterse omstandigheden berekend moet zijn.’ net een pietsie te uitleggerig naar mijn smaak.In de zin ‘Duidelijk dat dit wichtje hier het nieuwe jaar niet gered heeft.’ zou ik liever 'gehaald' in plaats van 'gered' zien, maar heel veel meer spijkers kan ik op dit lage water niet bespeuren. Het is absoluut een van mijn lievelingssprookjes, dus dat stemt mij wellicht extra goedgunstig.Hoe zieliger hoe beter qua sprookjes en dit is me d'r eentje. Het eerstvolgende nieuwe sprookje in de Efteling, 'De zes broers' kan er ook wat van trouwens - een ander lievelingssprookje van me, al kende ik het in een net iets andere versie. Maar ik dwaal af!) De toon van de heerschappen vind ik heel goed werken, al snap ik wel wat die in de andere commentatoren weet te triggeren. Ik heb in ieder geval erg van de tekst genoten.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor jullie reacties. @schrijfcoach ik ben blij met iedere spijker, je slaat ze over het algemeen op de kop. :-) En nu ook. Ik denk dat als ik de naam Jansen verander, de associatie met Kuifje al minder wordt.

Lid sinds

3 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Hadeke, Voor mij is het sprookje ook nieuw. Desalniettemin heb ik van je verhaal genoten. Je hebt het mooi en opbouwend geschreven, met op het eind een lichtpuntje ;)

Lid sinds

2 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat als ik de naam Jansen verander, de associatie met Kuifje al minder wordt.
Eens! Ik had die associatie zelf niet, en als je hem bij het schrijven ook niet had, is een dergelijke reactie moeilijk te voorzien en voorkomen. Maar dat is natuurlijk een van de vele redenen waarom het altijd goed is je teksten door een of meerdere proeflezers te laten bekijken (als je ze bijvoorbeeld ergens 'officieel' wilt publiceren).

Lid sinds

1 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben nog te onervaren om je te wijzen op wat wel of wat niet goed is. Ik kan je wel zeggen of het me aanspreekt of niet. En dat doet het. Heel leerzaam al deze verschillende manieren van schrijven op dit forum.