Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#221 Pincode

De wijkagent loopt achterom. Hij treft de grijze vrouw in ontzielde toestand in de badkamer aan. Daar loopt de kraan. Het plasje gestold bloed is van haar gebroken neus, de blauwe plekken komen van haar val. Een natuurlijke dood, stelt de politieagent. In het toilet hangt een scheurkalender met naamdagen van katholieke heiligen. Buurvrouw licht toe: “Als ze daar zat schreef ze er iets uit haar eigen leven bij, scheurde het blaadje eraf en gaf dat mee aan haar excrementen, als gezelschap op de lange reis naar het zuiveringsbedrijf. Zo noemde ze dat.” Het open blaadje van de scheurkalender is gedateerd donderdag 31 mei 2018 Corpus Christi, Sacramentsdag. Een van de heiligennamen is omcirkeld. Op tafel staat brood en wijn. Jezus' lichaam en bloed. De agent maakt foto’s voor het dossier. Buurvrouw vertelt de agent dat de ‘grand old lady’ een mens van vaste gewoonten was. “Om tien uur vanmorgen wilde ik koffie bij haar gaan drinken voor de zaterdagse boodschappen, maar ze deed niet open.” De weekendarts vond in haar elektronisch patiëntendossier alleen wat algemene ouderdomsklachten. Zij vult ‘Vermoedelijk hartstilstand’ in. Zaak afgedaan. Op het bureau wordt de zoon opgespoord en verwittigd. Ferdinand Kommerkwel van Opland, inkoper van textiel uit China, verblijvende in een hotel in Haizhou, het handelsdistrict van Guangzhou, aan de zuidoever van de Parelrivier. Na een telefoontje met de notaris besluit de heer Kommerkwel: “Dan kom ik wel”. Ferdinand krijgt de huissleutel na een kort proces verbaal. Hij verklaart zijn moeder medio mei nog te hebben gesproken. Ze voelde haar dood waarschijnlijk naderen, want ze gaf hem haar pincode. Bij de bank krijgt hij de schrik van zijn leven: op 1 juni zijn al haar rekeningen leeggehaald. Terug in het politiebureau doet Ferdinand aangifte en verzoekt hij inzage van het verslag van de wijkagent. Dat is gedateerd op 2 juni. De wijkagent noteerde dat de keukendeur niet op slot was. Als Ferdinand op onderzoek uitgaat ontdekt hij dat op de achterkant van de scheurkalender bij haar doopnaam de pincode staat: Petronilla 3105.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
veel verhaal in zo weinig woorden, maar het past precies, met een fraaie karaterschets en een onvoorziene wending aan het eind

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Goed verhaal. Er blijft nog iets te raden over voor de lezer. Bij ontredderd denk ik aan iemand die nog leeft. Moet het niet ontzield zijn? Gr. Nynke

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Peter, … wat een afschuwelijke gebeurtenis. Ik hoop dat het fantasie is.

Lid sinds

4 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Beetje een thriller Peter, dat hoop ik tenminste, want je schrijft ook autobiografisch. Het einde geeft een de lezer iets mee om over na te denken. Graag gelezen. Fijne zondag.

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooi spannend verhaal, Peter. Echter alleen een schouwarts kan en mag doodsoorzaak vaststellen. Zeker geen gewone politieagent.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
John: de wijkagent moet keuze maken tussen vermoedelijk natuurlijke doodsoorzaak of mogelijk misdrijf; hij waarschuwt de huisarts en die zal in de meeste gevallen een overlijdensbriefje invullen en instanties bericht geven; een schouwarts komt erbij als daar aanleiding toe is. Zie deze link: https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/l… Als hij niet overtuigd is van een natuurlijke doodsoorzaak moet een arts specifieke stappen ondernemen. ... En wat moet de arts in dergelijke situaties doen? ... Bij twijfel moet hij de gemeentelijke lijkschouwer (schouwarts) inschakelen.