Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid

#215 Geuren - SIGAREN

13 oktober 2018 - 21:37
Hij is niet meer, maar elke keer als ik de geur van een Agio ruik dan is hij er. Ik zit op zijn arm en ruik zijn vertrouwde geur vermengd met die van zijn vers gestreken overhemd. Na de hoogmis voert hij met ons de eendjes bij de grote vijver in het dorp. Soms loop ik naast hem, mijn kleine hand in de zijne. Mijn lieve vader. Later eten we zondagse soep, waar ik altijd wat rozig van word. Hij doet voor hoe ik voorzichtig moet blazen en helpt me met de eerste lepel. Na de maaltijd zijn we stil. Dan luistert hij naar Hilterman samen met zijn Agio. Mijn wijze vader. De sigaren komen tevoorschijn als hij zijn stadse broers de moestuin laat zien. Goedkeurend knikken ze. Grote wolken slierten langs de waslijn, tussen de bonenstaken door. Over de aardappelen drijven ze naar het akkerland aan de dijk. “We eten hier het hele jaar van,” zegt hij. Mijn slimme vader. Elk jaar geeft hij hetzelfde antwoord op de vraag wat hij voor zijn verjaardag wil: “Zoete kindjes.” “Ha ha, te laat,” roepen we dan. “We hebben al sigaren!” En elk jaar lacht hij erom. Eindeloos plezier als hij kringetjes blaast, we rijgen ze enthousiast aan onze vingers. ‘Geen beter erfdeel dan het kind te zijn van een voortreffelijke vader,’ zei Euripides ooit. De geur van Agio brengt me altijd naar het baken van mijn jeugd, mijn wortels, mijn vleugels. Mijn voortreffelijke vader.

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
14 oktober 2018 - 9:54
Mooi die variërende herhaling over je vader. Ik moest even in het verhaal komen, maar al snel nam je me mee. Een heel klein dingetje: Hilterman kan volgens mij niet zonder 'G.B.J.'. Dat is een onlosmakelijk eenheid. :-)

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
14 oktober 2018 - 14:03
Mechtilde wat een mooie herinneringen. Zo hoort een vader te zijn. Vol gevoel en sfeervol omschreven. Alleen struikelde ik in het begin. 'Hij is niet meer'; klinkt het misschien wat ouderwets?

Lid sinds

9 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
14 oktober 2018 - 14:40
Mooi, hoe je de herinneringen aan de sigaren weer even terugbrengt. Liefdevol geschreven. Wij spaarden als kind sigarenbandjes. Mijn ouders kende iemand die bij de Schimmelpenninck werkte. gr. Nynke

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
14 oktober 2018 - 14:46
Mooie ode, mooi gebracht. 'Over de aardappelen drijven ze naar het akkerland aan de dijk.' Een zin om van te smullen.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
14 oktober 2018 - 19:09
Heerlijk, je sigarenverhaal bracht mij ook weer terug bij mijn eigen vader. Liefdevol verhaal, heel graag gelezen. Fijne avond.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
15 oktober 2018 - 13:03
Ik moet denken aan Harrie Jekkers. 'Die leren jas. Die shag lucht'. En dan ga ik meteen denken, zeg je niet teveel? Het zijn stuk voor stuk mooie herinneringen, en die herhaling werkt het in de hand, maar de momenten lijken elkaar welhaast een beetje te verdringen. Niettemin dank voor de sigaar. Ik heb meegeroken.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
15 oktober 2018 - 16:52
@Mechtilde, Wat een prachtige ode aan je vader. Die herhalingen geven een mooie cadans aan je tekst. Je roept de verschillende beelden een fijne sfeer op: de zondagse soep, het voeren van de eendjes na de Hoogmis. Het mooiste stukje vind ik de scène met de stadse broers in de moestuin. Heel fijn om dit verhaal te lezen, ik genoot van je taalgebruik. (Ik aarzelde even of die uitspraak van Euripides erbij moest, maar je hebt deze zo mooi geïntegreerd in je verhaal, dat mijn aarzeling wegviel.)

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
15 oktober 2018 - 19:48
Wat een prachtig stuk. En wat geeft het een mooi en compleet beeld van een vader en dat in zo weinig woorden. De herhaling draagt daar zeker aan bij. Heel fijn om te lezen.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
16 oktober 2018 - 22:35
Een mooie herinnering. :thumbsup: -Hij is niet meer, maar elke keer als ik de geur van een Agio ruik dan is hij er.- De beginzin vind ik afbreuk doen omdat het de samenvatting is van wat gaat komen: de tell van de show. Het enige wat nog niet wordt prijsgegeven is om wie het gaat. Is de vader niet voor alle meisjes een held? ;)

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
17 oktober 2018 - 16:02
Mechtilde, … ook bij mij maal je herinneringen los. Heel fijn gedaan en dan ja, G.B.J. Hilterman. Het bezoekje aan de moestuin met zijn broers. Ik ken dat als 'bouwen.' Wat een pret hebben jullie gehad met zo'n vader. Ik hoor, zie en ruik die zondagmiddag; dankjewel.

Lid sinds

6 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
21 oktober 2018 - 17:31
Sorry allemaal, ik heb teveel andere dingen gedaan de laatste dagen. Dank voor jullie reacties. Ik ga alweer lezen bij de volgende opdrachten. Ben benieuwd.