Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#205 -Een droomwens in vervulling? Ja, dat wil ik wel.

Hoe zou het zijn je eigen antiquariaat te runnen? Het lijkt mij nog even geweldig als zoveel jaar geleden toen ik als tiener voor het eerst mijn voet over de drempel zette van mijn ideale antiquariaat in het Gooi. Die boekhandel had werkelijk alles voor mij. Een echte ouderwetse etalage, hoge houten boekenkasten met de meest mooie ingebonden exemplaren. Prachtige platte vitrines vervaardigd uit echt hout en handgeslepen glas waarin de oudste juweeltjes te pronk lagen. De eigenares leeft in mijn herinnering weer op als een nonchalant geklede donkerharige vrouw met een blonde labrador aan haar voeten die tamelijk ongeïnteresseerd overkwam, maar in tussentijd heel goed wist wat de klant uitvoerde en waar hij of zij naar op zoek was. Camerabewaking had zij niet. Ook niet nodig trouwens, want terwijl ze de ene na de andere sigaret opstak, hield ze de rondkijkende en soms lezende klanten in de gaten. De winkel is er helaas al jaren niet meer en raakte zwaar in verval na een paar jaar dienst te hebben gedaan als Indisch restaurant. Anno 2018 heeft een dergelijk soort winkel geen enkele fatsoenlijke bestaansmogelijkheid. Iemand met een beetje gezond verstand weet van te voren, dat zoiets geen lang leven beschoren is. Sommige handelaren zijn na een jaar al een "gesloten" antiquariaat. Letterlijk. Fini. Vrienden, die in de boekenbranche actief zijn raden het ook zijn zeerste af om er aan te beginnen. Opgegroeid in de wereld van kleine zelfstandigen weet ik als geen ander wat een dergelijk leven inhoudt. Een onzeker bestaan, dat vaak geen vetpot is ook al doet de media de mensen geloven dat de gemiddelde ondernemer een luxeleven leidt. Zeker, ze zullen er zijn, die groten. In werkelijkheid is het een tak met steeds minder wordende faciliteiten die steeds meer onevenredige lasten, verantwoordelijkheden en plichten voor de kiezen krijgt. Niet direct een soort leven, dat ik een ander zou aanbevelen. Toch, als mij vanavond nog de kans zou worden geboden mij als antiquaar te vestigen in een dergelijk verrukkelijk pand met alles erop en eraan, dan zeg ik tegen beter weten in: ja, ik wil dit wel! Liever vandaag dan morgen.

Lid sinds

2 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik doe mee, Edith! Heb als jonge twintiger/ studente nog een tijdje in zo'n zaak gewerkt en vond het ronduit geweldig. Dank je wel voor de herinneringen die je bij me opriep. Al eens aan crowdfunding gedacht?

Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat leuk deze reactie, @Meiga! Ben blij, dat ik er blijkbaar je weer warm voor kon maken. Nee, ik heb niet aan crowdfunding gedacht. Bovendien waarom zou mijn winkel wel kans van slagen hebben en terwijl ervaren handelaren het niet eens kunnen bolwerken? Nee, ik wacht mijn tijd rustig af. Als die tijd rijp is, ben ik er klaar voor. Zo ging dat (bij mij) ook met schrijven. En het was van het ene op het andere moment voor elkaar! Erg bedankt voor je enthousiaste reactie en het meedenken trouwens!

Lid sinds

2 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Edith, Tijdens het lezen van je verhaal stond ik als kleine jongen weer midden in een antiekwinkel te snuffelen tussen oude en onbekende spulletjes. Leuk om te lezen en aan terug te denken. Je hebt de winkel mooi beschreven. Graag had ik nog gelezen dat jij door die winkel liep en alles bekeek of aanraakte. Dat had het nog persoonlijker gemaakt.Goed verhaal.

Lid sinds

9 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Edith, wat een mooie droom! Zo'n oud antiquariaat heeft iets magisch en is echt een plek voor verborgen schatten. "Die boekhandel had werkelijk alles voor mij. Een echte ouderwetse etalage, hoge houten boekenkasten met de meest mooie oude exemplaren. Prachtige platte vitrines vervaardigd uit echt hout en oud glas waarin de oudste juweeltjes te pronk lagen." Hier lees ik driemaal het woordje oud. Misschien twee schrappen? Verderop kom ik ook vaker kort achter elkaar het woordje 'zeker' tegen. Hier zou ik ook wat weghalen. Dank voor het delen van je mooie droom!

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Jouw verhaal brengt me terug naar meerdere antiquariaten waar ik ben geweest. Interessant onderwerp en geschikt als column. Volgens mij bestaan ze nog her en der, als er genoeg klanten zijn zoals in een druk stadscentrum of in een wijk waar veel lezers zijn, eventueel te combineren met online verkoop van boeken.

Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag @Jurrit. Ontzettend leuk, dat mijn stukje prettige herinneringen bij je oproept. Tja wat het persoonlijke tintje betreft, 300 woorden lenen zich niet zo best voor teveel kleur aan een verhaal. Helaas. Ik ben al blij, dat ik mensen wist te raken en terugbracht in de tijd. Hartelijk dank voor je bezoekje en je gezellige reactie!

Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag @Edwinchantalenquinten! Fijn dat je in mijn "droomgevoel" kunt delen. Dank je voor je tips wat betreft te vaak gebruik van woorden. "Oud-oud-oud" : driemaal is scheepsrecht, maar schrijven is schrappen, dus dat ga ik doen! Je schrijft: "Verderop kom ik ook vaker kort achter elkaar het woordje 'zeker' tegen. Hier zou ik ook wat weghalen." >>ik ga op zoek en zal ook dit aanpassen. Dank voor het oplettend en inlevend lezen!

Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag @Schrijfcoach-Odile-Schmidt. Alweer iemand met gelijke interesse! Dit zou geschikt zijn als column? Leuk en goed, dat ik het weet. Ik schrijf namelijk een maandelijks (soort) column voor een ander forum. Dank voor de tip! En dan te denken, dat ik vreesde dat erg geen animo voor zou zijn. Wie weet kan ik jou en andere geïnteresseerden toch nog eens begroeten in mijn eigen "boekenbedoening" , als de tijd rijp is. Er zijn absoluut nog antiquariaten aanwezig, maar de één na de ander sluit toch de deuren. Kijk alleen al naar een groot boekenbedrijf als de Slegte. Als die het al niet halen kan (na zoveel overnames?) Hetzij vanwege de leeftijd, hetzij vanwege de lasten die hoger zijn dan de inkomsten.

Lid sinds

4 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Edith. Ook bij mij ben je aan het goede adres. Ik ken ook jongeren, die gek op echt boeken zijn en zo graag in een oude boekhandel verblijven. Odile geeft je een leuke tip. Misschien 3D ronddolen in een 'oude' boekhandel. Wie weet hoor ik het als jouw tijd rijp is. Ik kom graag en neem jongere generatie mee! Volgens mij schuilt succes in echte identiteit uitstralen. Je tekst graag gelezen. Een klein dingetje: waarin de oudste juweeltjes te pronk lagen. waarin de oudste juweeltjes pronken? Hele fijne zondag met deze heerlijke warmte vandaag.

Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag @Mw Marie. Is het niet geweldig zoveel potentiële bezoekers en klanten alvast in het verschiet te hebben? Wie weet, Marie, wie weet! Je bent dan van harte welkom. Dat geheim van het succes hebben, daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben. De eigen stijl. Ik merk dat ook tijdens de bezoeken aan de schrijffora, telkens weer. Ieder ontwikkelt hier iets van zichzelf en wordt daardoor een soort "schrijf(handels)merk". Op een gegeven moment herkenbaar. Jij ook een fijne dag om bij te komen en er straks weer tegenaan te kunnen. (36 graden...) , al mag die zon voor mij wel een tijdje achter de wolken blijven.

Lid sinds

3 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Edith, Ook ik vond het fijn dat je me meenam met een wandeling door het antiquariaat. Fijn beschreven. De kleine doublures van een aantal woorden vielen mij niet meteen op maar dat kan met de boodschap te maken hebben. Mijn eerste gedachte bij een dergelijke droom is vaak: Stel je voor dat je straks, als je 85 bent n je stoel zit en denkt: mmm, had ik het maar geprobeerd. Dat zou jammer zijn, toch? Daarom mij (ongevraagde) advies: ga ervoor, als het je droom is! Probeer het, anders krijg je mss ooit spijt. Trek je niks aan van wat anderen al probeerden en waarin zij mislukten; zij zijn niet jij en wat een ander niet lukt kan jou wel lukken :nod: En blijf dromen en streven naar waarmaken van die dromen.

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Edith, je droom mooi verwoord; ik voel het bij je zinderen! Ik sluit me aan bij Karinska; ga ervoor, meid! Als je je zaak opent kom ik graag langs, met een bloemetje voor jou en brokjes voor je labrador! ;)

Lid sinds

3 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hadith, je hebt je droom op een heel duidelijke manier in beeld gebracht. Grote boekwinkels zijn voor ons altijd uitjes. We gaan onze eigen weg, spreken een tijdstip af in het boekencafé, vragen elkaar of we al klaar zijn en plakken allebei nog een uurtje snuffelen na de lunch er aan vast. Ik hoop dat je ooit toch nog die droom kunt realiseren. Graag gelezen, Groet Connie

Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag @Karinska! Dank voor het lezen en je fijne reactie. Ook voor je ongevraagde en goedbedoelde advies. Ik ben blij, dat ik zoveel mensen toch al warm heb kunnen maken voor iets waar ik zelf warm voor loop. Als het ooit zover komt ben je van harte welkom! (En maak je over dat "dromen" geen zorgen. Kijk maar naar mijn persoonlijke noot onderaan mijn reacties die ik bij het aanmelden op dit forum als slagzin koos)

Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag @Ton. Alweer een voorstander erbij. Als jullie nu allemaal ook nog klant worden dan zit het wel snor. Wie weet komt het nog zover en kan ik je aardige geschenkjes in ontvangst nemen. Nee, maar zonder gekheid, dank voor het komen lezen en voor je aardige reactie! Momenteel wil ik voorlopig na 37 graden (grondtemperatuur lag hier op een gegeven moment rond 38 graden!) alleen maar een aantal flinke regenbuien en zonloze dagen.