Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Schrijfopdracht # 190 - Overspelen

Schrijfopdracht opdracht # 190 – Overspel Lekker buiten zitten met koffie en een boek; geen vuiltje aan de lucht, denkt Vera. Totdat de rust wordt verstoord door een klappend tuinhekje en een rennende dochter met een boos gezicht. Haar bal houdt zij stevig tegen zich aangeklemd. ‘Mama-a, mam-mama… !’ Vera schrikt, ze heeft Minke nog nooit zo buiten zichzelf gezien. ‘We waren aan het overspelen in de tuin bij Ilse. Toen kwam haar pappa thuis en hij deed toen heel raar … ‘ snikt ze. ‘Toen liep Ilses mamma naar hem toe en hij gaf haar een stomp. Kijk zo ‘ – en Minke gooit pardoes de bal naar Vera. Wat is hier aan de hand? Ze slaat een arm om Minke heen neemt haar mee naar de keuken voor een opfrisbeurtje. ‘Ziezo, dat doet goed, hè?’ ‘Ja, maar ik werd boos, omdat wij weggestuurd werden door Ilses vader om op straat te gaan overspelen, maar dat is stoepranden en dat mag ik niet van jou omdat dat gevaarlijk is want er komen teveel auto’s daar!’ ‘Goed dat je naar huis kwam, lieverd. Kom we drinken buiten nog wat limonade en dan lees ik je een verhaaltje voor’. ’s Avonds komt Bas - de vader van Minke - later thuis dan verwacht, maar dat gebeurt de laatste tijd wel meer. ‘Fijn dat je er bent, je hebt zeker al voldoende koffie gedronken, wat denk je van een wijntje, of heb je liever een cognacje?’ ‘Nee, doe maar niet. ik ga douchen en naar bed.’ ‘Oh ..., dat is anders niets voor jou.’ Wanneer Vera even later naast Bas in bed kruipt, geeft ze hem een kusje op zijn koontje. Hij draait zich kribbig van haar af. Zij denkt aan de ouders van Ilse en het verdriet van Minke, aan overspel en stoepranden, zou …? Nee, dat is te gek – is er nu dan toch een vuiltje aan de lucht?

Lid sinds

2 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk om overspelen en overspel te gebruiken. Als ik het goed begrijp wil je suggereren dat Bas iets met de buurvrouw heeft (gehad). Hij zocht in ieder geval een moment om zijn vrouw een stomp te geven en wilde de kinderen daarvoor op straat sturen. Het cynisme en de humor die je gebruikt door overspel ook overspelen te gebruiken is gewaagd. Maar wie niet waagt ... Het woordje "toen" is vaak not done, maar doordat het kindertaal is kan het hier. Het geluid van een rennende dochter? (hoe klinkt dat?) Zintuigen op scherp zetten en nadenken over dat geluid. Wat hoor je als een kind rent. Aan iemands stappen zou je wel kunnen horen wie het zou kunnen zijn. Ze heeft Minke nog nooit zo buiten zichzelf gezien. Dit zou ik anders omschrijven. . Geen vuiltje aan de lucht eerst, maar later twijfelt ze ... Begin, midden en eind heb je. Plot ook. Die elementen zijn er. Echter, denk ook aan de zinsopbouw in jouw verhaal. Zelf het verhaal hardop voorlezen helpt. Voorbeeld: Ze slaat een arm om Minke heen neemt haar mee haar naar de keuken om haar wat op te frissen.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Janko, ... nou is mijn antwoord aan jou helemaal weg. De laatst aangegeven zin door jou heb ik veranderd in: Ze slaat een arm om Minke heen en neemt haar mee naar de keuken voor een opfrisbeurtje. Jouw overige opmerkingen: rennende dochter (toch hoor ik haar nog) kan ik veranderen in klepperende klompjes. Met klompjes kun je niet zo makkelijk ballen. Minke schrok zo van die boze buurman - die de moeder van haar vriendinnetje ook nog eens stompte - dan raak je wel van de kook. Dank voor je tip over zinsopbouw en trouwens voor je gehele reactie. :nod: :thumbsup:

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag @Riny. Jij laat zowel de HP als de lezer met een vraagteken zitten, zeg! Leuk, zoals je het onderwerp door de kindermond ter sprake brengt. Ik hoor het kind huilen en in paniek raken. Een paar puntjes : en een rennende dochter --zou ik veranderen. opfris beurtje --opfrisbeurt(je) kan aan elkaar. de HP geeft een kusje op het koontje van haar echtgenoot... Bas is toch de echtgenoot? Beetje vreemd die verkleinwoorden bij een volwassene. Zou er zelf : kuste hem op zijn wang ofzo van maken.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Edith, ... dank voor je reactie. Mijn jongste dochter rende altijd. ik heb weer teveel gevoelsmatig geschreven, wanneer raak ik dat toch eens kwijt. zie #2 Ja, Bas is de echtgenoot van Vera en Ilse, het vriendinnetje van Minke. Ik had nog willen vertellen, dat de ouders van Ilse niet zo'n best huwelijk hadden. Dan zou ik ruim boven de 300 woorden uitkomen. Ach gos, dat kusje op het koontje. Helemaal mijn gevoel. Van het ziekenhuis, kreeg ik een dringend telefoontje. Toen wij aankwamen was mijn man nog maar net overleden. Hij zag inderdaad lijkbleek, behalve dat stukje wang. Ik gaf daar een kusje op, het was nog warm. Bij zijn begrafenis en de kist door familieleden gesloten moest worden, zag ik dat mijn kleinzoontje opa nog een kusje gaf. Als hij dat durft, durf ik dat ook. Ik heb het gedaan, helemaal geen spijt van; het voelde zo koud en zo hard als een doorkoude steen. Het alsof ik een cadeautje heb gekregen dat zij niet van me kunnen afnemen. Het verhaal is helemaal verzonnen, hoor!

Lid sinds

2 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ach gunst Riny. Ik voel me een tactloze ezel. Sorry (maar ja, ik kon dat niet weten). Natuurlijk voelde dat als een cadeautje... En natuurlijk moet je je niet aan een lezer storen in dit geval. Wat triest, dat je niet bij zijn overlijden was. Geen wonder, dat je dat kusje als zodanig hebt ervaren.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Edith, ... nee, hoor. Jij kwam bij mij niet over als een tactloze ezel. Ik heb dat 'welterusten zeggen' van Vera als vanzelf geschreven, heel spontaan. Fijn dat je nog even langs kwam.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Ik hoor die dochter ook rennen. Ilses - Ilse's. 'Wat is hier aan de hand?' begrijp ik niet zo goed. Bedoel je: Wat was er precies aan de hand?' Nee, dat bedoel je niet want dat heeft Minke al uitgelegd. teveel - te veel Ik denk wel dat dat vuiltje er is, Riny.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hi Tja, ... wat leuk! Fijn dat je Minke ook hoort rennen. Ilse's - heb ik aan gedacht, ik heb laatst geleerd alleen met een s-klank een apostrof, dus Loes' het is wel Henks bal. Vera vroeg zich dat af. Ze kent haar dochter, er moest iets heel vreemds gebeurd zijn. Zeker toen Minke de bal boos naar haar toegooide. Goed gedacht, Tja. Dank voor je aandacht en de feedback.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Tja, ... ik ben gaan zoeken naar de apostrof. Ilse heeft dus ook een s-klank, moet dus met een apostrof. Je hebt gewoon gelijk. :thumbsup: :nod: Dankjewel.