Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#189 Puzzel

Puzzel (Schilderij: winterlandschap met schaatsers, Hendrick Avercamp, ca. 1608) Een waterig zonnetje schijnt naar binnen. Het geroezemoes in de huiskamer van Zorgcentrum de Meeren komt niet boven de gehoordrempel van mevrouw Eijsens, toch ontgaat haar weinig van de gezelligheid. Op de grote tafel ligt een legpuzzel, een afbeelding van schaatsende mensen. Duizend stukjes, alleen een deel van de randen is gelegd. Daar zijn de achterkleinkinderen van haar buurvrouw Annie vanochtend mee bezig geweest, maar die zijn nu naar huis. ‘Laat de puzzel maar liggen hoor', had Marije gezegd. ‘Er is vast wel iemand die er mee verder wil gaan.' Marije is een schat. Als zij dienst heeft is er altijd iets te beleven op de afdeling. Met haar bruine krullen en lachende ogen weet ze zelfs die ouwe zeur Johannes op te vrolijken. ‘Heeft u vroeger ook geschaatst?’ had één van de kinderen gevraagd aan mevrouw Eijsens. Ze had teruggedacht aan haar jeugd. Vroeger was er élke winter ijs, dat was tegenwoordig wel anders. En op het ijs was het altijd veel gemakkelijker om een praatje te maken met onbekenden. Zo had ze Karel destijds leren kennen. ‘Weet je hoe wij ons vroeger warm hielden met schaatsen? We deden oude kranten onder onze kleren. Dat werkte prima hoor.' ‘O dus dáárom hebben die mensen zulke wijde broeken aan!’ had het jochie geantwoord, wijzend op de pofbroeken van de mensen op de puzzel. Ze had hem maar niet verteld dat dit schilderij minstens driehonderd jaar ouder was dan zijzelf. Marije kreeg gelijk. Bijna iedereen die de huiskamer binnenkomt, probeert wat stukjes aan te leggen. Nu zijn er ook weer 3 mensen mee bezig. De dochter van Margreet. Een vroegere buurvrouw van Ria. En de kleinzoon van Nel. Ze sorteren stukjes op kleur. Mevrouw Eijsens ziet vanuit haar stoel hoe ze met elkaar lachen. Mensen die elkaar tot vandaag nog nooit gesproken hadden. Puzzelen verbroedert. Net als schaatsen.

Lid sinds

4 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoi Nerine, jouw verhaal leest een beetje als een verslag. Dat komt onder meer door het gebruik van de vvt en door het beschrijven van een situatie in plaats van die te laten zien. Dat mevrouw Eijsens tevreden aan de tafel zit is zo'n dooddoener, dat kun je beter anders omschrijven, of evt weglaten. Zinnen als 'Marije had gelijk gekregen' worden actiever als je schrijft: Marije kreeg gelijk.

Lid sinds

3 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind de puzzel mooi gevonden met een deel van de randen gelegd want wie begint in het midden :D Ik zag het gezellige tafereeltje wel voor me dus voor mij beeldend geschreven. Je derde zin vind ik erg goed met die gehoordrempel en maakt de tweede overbodig. Er zit al voldoende informatie in de zin om te weten waar we zijn en dat het om een bejaarde vrouw gaat. Een lief verhaaltje.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nerine, ... je hebt een gezellig verhaaltje geschreven. Ons een kijkje gegeven in een verzorgingshuis. Maar 'schaatsende mensen' zijn schaatsers. Kijk nog eens wat je ziet in dat schilderij. Vertel dat maar. Oh ja, getallen kun je beter schrijven. 1000 - duizend enz. De warmte was voelbaar. :nod:

Lid sinds

2 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vond het zeer aangenaam geschreven' het heeft een prettig ritme. Je beschrijft hoe de oude dame het beleeft en is goed te volgen. Puzzelen verbroedert- mss moeten we meer puzzelen. :nod:

Lid sinds

2 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank voor jullie reacties. Ik heb een aantal dingen aangepast. @ Anton: de twee concrete voorbeelden die je noemt heb ik aangepast. Je had helemaal gelijk. Ik ga nog even nadenken wat ik kan doen om meer te laten zien in plaats van beschrijven. @ i-Kat: Ik heb de zin eruit gehaald. Leuk dat je de gezelligheid noemt. Ik vind het schilderij van Avercamp een gezellige kneuterigheid uitstralen, die heb ik proberen te vangen in woorden. @ Riny: fijn dat ook jij de gezelligheid en warmte leest (zie boven). Ik ben het niet met je eens dat schaatsende mensen hetzelfde betekent als schaatsers. Net zomin als ik een schrijver ben omdat ik wel eens een stukje schrijf. 1000 heb ik uitgeschreven, je hebt gelijk en ik was te snel geweest met plaatsen. Ik ga nog nadenken of en hoe ik meer van het schilderij kan 'laten zien' in mijn stukje. @ May Laysen: Of meer schaatsen ;)

Lid sinds

4 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Hallo Nerine, Ik vind ook dat je een mooi, lief en warm verhaal hebt geschreven. 'Schaatsen verbroedert'. Ik denk dat je helemaal gelijk hebt daarin. Het idee van een puzzel neerleggen, en dan zien wie er wanneer aan werkt, is een top idee. Misschien moeten we minister De Jonge inseinen voor een campagne: "Puzzelen in de zorgcentra: het nieuwe wapen tegen eenzaamheid" :)

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je hebt al veel goede tips gekregen. Eigenlijk heb ik er niets aan toe te voegen, behalve dat ik het een leuk verhaal vind met een fijn tempo en een goed moraal. Met plezier gelezen!