Wekelijkse schrijfopdracht #176
Iedere week kun je aan de slag met een nieuwe inspirerende schrijfopdracht. De opdrachten worden om en om uitgeschreven door schrijfcoaches Odile Schmidt, Wilma van den Akker, Corrie, Inanna van den Berg, Frank Noë, Nel Goudriaan, Marijcke Cauwe en Greetje Kruidhof. Iedereen kan meedoen!
Vorige week kon je met de wekelijkse schrijfopdracht publicatie winnen in ons literair magazine Alice, dat op 2 februari verschijnt. De winnaars zijn: Angus met Colt Python, Riny met Erotica, Karinska met Verborgen verlangen en Schrijvenmaar met Erotica. Gefeliciteerd!
Lees hieronder de 176e opdracht, ga naar het forum van Schrijven Online en plaats je verhaal om gratis feedback te ontvangen.
Wekelijkse schrijfopdracht #176 - Slaapliedje
Door schrijfcoach Wilma van den Akker
Na het Perzisch kwatrijn en de limerick krijgen jullie van mij de opdracht om een slaapliedje te schrijven. Bij een slaapliedje zijn melodie en ritme erg belangrijk. Heel bekend is het Wiegelied van Brahms. Tekst en melodie vind je hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Guten_Abend,_gut’_Nacht. Je herkent het geluid van de speeldoos wel. Van 'Slaap kindje slaap' gaan we allemaal gapen en als je googelt op slaap- of wiegeliedje vind je verschillende versies van Annie M.G. Schmidts 'Stekelvarkentjes wiegelied' beginnend met 'Suja, suja prekeltje...' Ik geef hier nog één wat ouder voorbeeld, van de dichter Leopold. Het is een fragment van het gedicht 'Laat de luiken geloken zijn' (1893 -1894):
dan zal komen de droomenvrouw
zacht over den grond
zij de vrome, die schromen zou
zoo zij wakenden vond.
Het gedicht begint en eindigt met:
Laat de luiken geloken zijn
wiege wiegele weine
en de stilte onverbroken zijn
wiege wiegele wee.
Vormkenmerken
Er zijn geen strenge vormeisen opgesteld voor slaapliedjes maar uit de voorbeelden kun je opmaken dat ritme, melodie, rijm en/of klankherhaling bepalend zijn. Een slaapliedje heeft duidelijk een rustig, wiegend ritme. Een aantal lange of langgerekte klanken, bijvoorbeeld 'slaaaaap' keert regelmatig terug. 'Suuuuja, suuuuja...' In het voorbeeld van Leopold is dat onder andere de klank 'oo' in: komen, droomen(vrouw), vrome en schromen.
Slaapliedjes gaan over rust in tegenstelling tot de drukte van overdag. Soms wordt verwezen naar een mythische figuur zoals het zandmannetje of de dromenvrouw, die je naar een 'andere wereld', het dromenrijk helpt. En dan gaat het over zoete, vredige dromen, niet over nachtmerries!
Maak eerst een spinassociatie naar aanleiding van het woord 'slapen'. Schrijf dat woord in het midden, omcirkel het en schrijf er woorden omheen waaraan je moet denken bij het beginwoord. Ga hier een tijdje mee door. Kies dan een paar woorden uit waarmee je zinnen kunt maken voor je slaapliedje. Houd rekening met het ritme en gebruik lange klanken, die je kunt laten terugkeren. Maak met een paar regels een slaapliedje. Rijmen is in dit geval wenselijk. Laat bepaalde woorden en/of regels terugkomen (= herhaling!). Lengte: minimaal 4, maximaal 20 regels.
Publiceren en feedback
Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:
- Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
- Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
- Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!
Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.
Over de schrijfcoach
Wilma van den Akker noemt zichzelf Mevrouw SchrijfTaal. Ze schrijft zelf en geeft schrijfcursussen en workshops, onder andere bij de openbare bibliotheken in Amsterdam (Oba) en de Volksuniversiteit Amstelland. In Amsterdam Noord heeft ze zelf cursussen opgezet onder de titel Noord schrijft! Ook online begeleidt ze dichters en andere schrijvers. Voor de Schrijven Online Academie geeft ze zorgvuldige feedback bij de cursus Gedichten Schrijven. Wil je meer weten over Wilma van den Akker? Bezoek hier haar website. Ze is ook te vinden op Facebook.