Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#166 - Koning Aap

Ik ben reuzebenieuwd hoe het volk mij zal ontvangen. De maestro heeft zo hard aan me gewerkt. Hij fluisterde lieve woordjes tegen me. Zijn grijns zal me altijd bijblijven toen hij me naakt neerzette. ‘Zoals je werkelijk bent, aap,’ zei hij, ‘Ik zeg dat je gouden kleren aan hebt.’ Hij schaterde het uit, de schavuit. Wat zou de hoi polloi wel niet denken? Gelukkig gaf hij me passende kledij. Zijdeglad; geen gekriebel. Nou ja, afgezien van de eerste uren dat de verf nog moest drogen. En tjonge, wat stonk die troep. Nu sta ik, rechtop, met een doek over mijn kop. Ik zie geen steek, heb een vieze smaak in mijn mond. Mijn gezicht is mooi geplooid; met een krachtige kin kijk ik als Napoleon de wereld in. Straks kom ik ter wereld, als de notabele mij onthult. Ik hoop dat de mensen hun leider herkennen, en niet alleen de aap zien die ik voorstel.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat een originele invulling Leonardo. Bij het lezen van de titel dacht ik even dat je ons mee naar de dierentuin zou nemen. Verrassende geboorte. Hoi polloi is nieuw voor me. Weer iets geleerd, leuk. Je laat in het midden wat de passende kleding dan wel is nu het in ieder geval geen goud is. Dat maakt het plaatje voor mij wat onaf. Alsof ik de clou mis.

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
ik had ook het gevoel dat ik iets mis tussen de naakte aap die geen gouden kleren heeft en de passende kledij, maar was tussendoor ook afgeleid door DE hoi polloi - heb het nooit in het Nederlands gebruikt zien worden en kan me dus vergissen, maar aangezien hoi al het lidwoord is, leest het voor mij buitengewoon ongelukkig met een lidwoord ervoor. Daarbij is het formeel meervoud (lett. 'de velen' al kan het prima met 'de massa' vertaald worden), waardoor ook een pv in enkelvoud er voor mij wat ongelukkig bijpaste. Kortom, ik was afgeleid en miste welllicht daarom een clou ... Je laatste zin maakt dan weer veel goed.

Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leonardo Pisano, De geboorte van een (letterlijk) beeld, denk ik. Wat/wie het beeld representeert haal ik er niet uit. In deze zin staat volgens mij niet wat je wilt weergeven:
Zijn grijns zal me altijd bijblijven toen hij me naakt neerzette.
ik denk zo: Zijn grijns toen hij me naakt neerzette, zal me altijd bijblijven. (Hij zette me naakt neer, zijn grijns zal me altijd bijblijven)

Lid sinds

6 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Met google kom ik op 'De apenkoning' , een 16e eeuwse Chinese roman. Waarschijnlijk zoek ik te ver. Een maestro/beeldhouwer die een beeltenis maakt van een aap. De naakte aap krijgt passende kledij die niet kriebelt, zijdezacht ... @nancy, @ schrijvenmaar: verder lezend is de kledij hem op het lijf geschilderd. Ik zie erin dat elke idioot er met het juiste pakje uitziet zoals je hem wil zien. Als een leider. Denk ik ook aan uitdrukkingen als 'een aangeklede aap' en 'voor aap staan'. ' ik zeg dat je ... >> ik kleine letter na komma ;) Nu sta ik rechtop >> zou ik naar mijn gevoel geen komma plaatsen tss ik en rechtop. Het lijkt me anders op een tussenwerpsel, en het gaat toch om 'rechtop staan' als geheel?

Lid sinds

5 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Leonardo, bijzondere vertelling over een beeld dat onthuld gaat worden, zo begrijp ik. Ben er niet uit of die Napoleon betreft of een andere hoogmogende (een echte koning?). Leuk de associatie met Desmond Morris' 'De naakte aap' (weet niet of je dat bedoelde?). Hoewel 'de kleren van de keizer' ook nog een optie is? Enne ... hoi polloi begrijp ik nu nav #3 en google.

Lid sinds

7 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Leonardo, De geboorte van een beeld met vrijheid voor de kijker. Voor mij had het (persoonlijke mening) nog iets spannender gemogen. Nu heb ik in de eerste alinea al een beeld van een beeld. Dit zit in het woord 'maestro'. Wat ik wel mooi vind is de verwarring die je brengt. Zijn het nu de klaren of de aap die centraal staan? hartelijke groet, schrijfcoach Inanna

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat ik wel mooi vind is de verwarring die je brengt. Zijn het nu de klaren of de aap die centraal staan?
Bij mij blijft vooral verwarring hangen. Ik word niet in het verhaal getrokken. Voor mij is het een stilistische oefening die niet tot leven komt en geen duidelijk beeld(en) oproept.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor jullie reacties. Het was een oefening in snel schrijven. Niet zo geslaagd, constateer ik achteraf. Te cryptisch. Idee was een portret van een politiek leider die door de kunstenaar in diens visie wordt uitgebeeld als de charlatan die die is. Nee, ik had niet specifiek Trump in gedachten. :)

Lid sinds

6 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind het wel een toepasselijk beeld voor vele leiders die het verstand van een aap nog niet ver voorbij lijken te zijn. Of de gehaaide kunstenaar die ons zand in de ogen probeert te strooien door de aap een menselijk aanzien te geven.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ook ik worstelde met dit verhaal. Je ropet met je zinnen mooie beelden op maar de samenhang ontgaat mij. dank voor je toelichting in #10, dat helpt mij om het te plaatsen en te begrijpen.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Je toelichting # 10 verduidelijkt veel. Als een verhaal een puzzel wordt, lees ik het anders. Dus eindigde ik met gedachte dat voor aap staan het onderwerp was. En dacht dus even aan Trump, ja, dat krijg je ervan.

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Pisano, ik ben ook in verwarring, het beeld van de aap is duidelijk en ook ik dacht aan de kleren van de keizer. De politiek heb ik er niet in gelezen. Wel geboeid gelezen!

Lid sinds

4 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi polloi en ik las hoi pipeloi, cultuurbarbaar die ik ben...hoewel Jan Jans is toch een klassieker :D maar goed, weer wat geleerd, de meerderheid in het Grieks toch?