Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

# 163 - Profiel van een monster

Wekelijkse schrijfopdracht # 163 – Profiel van een monster Op het rooster in de haard leg ik een ‘houtblok’ van de supermarkt en steek het papier aan weerszijden aan. In no time, volop vlam – licht en warmte. Ik zoek Classic fM op en nestel me met thee en boek op de bank. Een klap van een schooltas op de keukenvloer kondigt Minke aan. ‘Hallo mam, ben je daar? Moet je horen we moeten voor Nederlands een opstel maken over monsters, het profiel hebben we al gekregen. Wat vind jij nou precies van monsters?’ ‘Hi lieverd, fijn dat je er bent, zullen we eerst maar wat drinken?’ ‘Goed, geef mij maar chocolademelk; wacht ik pak zelf wel even’. Wat klinkt dat gezellig. Maar wat moet ik in ’s hemelsnaam met monsters. Oh wacht! Als Minke zit, vertel ik: ‘Op school hadden we het wel eens over het monster van Frankenstein. Een wetenschapper wilde een lijk tot leven brengen maar dat mislukte; het werd een monster. Daarom hebben we het over het monster van Frankenstein. Dat monster bestaat natuurlijk niet, want dood is dood. Wel konden er griezelverhalen geschreven en verteld worden.’ ‘Kan jij er een vertellen, mam?’ ‘Nee, echt niet. Ik houd niet zo van griezels, ik weet niet hoe ik daarmee om moet gaan.’ ‘Wij moeten een verhaal schrijven over een zelfverzonnen monster, bijvoorbeeld een harig beestje met enge poten of zoiets. Mam, wat kijk je opeens anders. Oh, denk je aan oma, ik heb wel eens gehoord, dat je haar een monster vond.’ Verbaasd kijk ik haar aan: ‘Hoe kom je daarbij?’ ‘Dat heeft Pieter van tante Gerda verteld.Tante Gerda was toch een zus van oma?’ ‘Luister Minke, oma was inderdaad een heel moeilijke vrouw. Het is jammer dat ze zo was, ze heeft daardoor veel van haar leven gemist. Maak jij nu maar het monsterverhaal. Ik kan het niet.’

Lid sinds

4 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Riny, je laat me glimlachen. Origineel, het leest als echt waar gebeurd. Even zat ik ook met Minke! En dat haardblok, dat gebruik ik ook in de kachel, zoooo handig! Fijne zondagavond.

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Riny, ik vind het bijzonder origineel. Sommige zinnen zijn naar mijn smaak overbodig. Voorbeeld is de dialoog in de laatste alinea van ‘Verbaasd.. t/m zus van oma.

Lid sinds

5 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Riny Een papieren houtblok, bestaan die? Een gesprek die echt tussen moeder en dochter plaats heeft kunnen vinden. Ik hoop dat die dochter een mooi opstel kan maken voor school Graag gelezen.

Lid sinds

3 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Riny, dit is uit het leven gegrepen, zo leest het tenminste voor mij. Het verhaal kabbelt rustig voort, ik proef de heerlijke herfst-sfeer bij de open haard. Met aan het einde een 'verspreking' over iemand, zoals we dat allemaal wel eens hebben meegemaakt, en daaraan gekoppeld een wijze les. Graag gelezen, Riny!

Lid sinds

6 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Riny, ik denk dat deze zin jou wel typeert: [‘Nee, echt niet. Ik houd niet zo van griezels, ik weet niet hoe ik daarmee om moet gaan.’] ;) De overgang naar oma als monster vind ik een beetje fragiel alleen door het kijken van Minke. Je eigen stem in het monstergeweld weer gewaardeerd.

Lid sinds

3 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat een heerlijk verhaal, zo passend bij jouw stijl en schrijven. Origineel tussen al deze monster verhalen en fijn om te lezen.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mw.Marie, ... dank voor je glimlach. Ook gezellige herfstavonden toegewenst! Mmm... Jägermeister.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nancy, ... leuk dat je me daarop wijst. Aanvankelijk dacht ik ook om dat laatste stuk weg te halen. Maar bij nader inzien wilde ik de hp niet in de kou laten staan en het was tevens een les voor Minke om haar anders te laten kijken. Zo zit zij niet opgescheept met een oma als monster. :D Dankjewel voor je reactie.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Siv, ... het is geen papierenhoutblok. Het is een cakevormig blok samengesteld uit zaagsel en paraffine, verpakt in "papier" dat je aan de uiteinden moet aansteken. Te koop bij de supermarkt. Of het de dochter gelukt is? Fijn dat je het graag gelezen hebt. Dankjewel.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mili, ... dankjewel voor je reactie. Ja, die monsters; ze liggen zover buiten mijn bereik. Barry Sadler heeft een rustgevende invloed.

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hi Marceline, ... dankjewel voor je positieve reactie. Doet me goed. Ik weet ook niet hoe ik anders zou moeten schrijven; wie weet wat er nog zal veranderen.

Lid sinds

3 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Riny, ik wist al wel dat jij niet met een gruwelijk verhaal zou komen, gerust te lezen voor het slapen gaan :D Sommige zinnen storen me, zoals het beschrijven van je gedachtes zoals 'oh, wacht!' Ook de twee zinnen er voor. Volgens mij kan het gezellige verhaal prima zonder. Het pakken van chocolademelk geeft al gezelligheid/knusheid aan denk ik dan. De twist dat oma misschien een monster was vind ik grappig. Het leest alsof ze het echt zo vroeg en dus goed gedaan!

Lid sinds

7 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo i-Kat, ... dank voor je vertrouwen in mijn niet monsterlijke kwaliteiten. Voorlopig? - je weet maar nooit. ;) Ik lees de opdracht en dan begint het proces. Monsters? - daar doe ik niet aan mee. Enfin, het getij keert en ik begin te tikken. "Oh wacht" hoort gewoon in die riedel thuis. Het ging allemaal vanzelf. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het goed geschreven is. :unibrow: