Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#163 - De bok

‘Elke dag krijg je een speciaal soort thee om je spirituele en emotionele balans te herstellen,’ had de man in het zachtgroene uniform gezegd. ‘Geen zorg. We geven slechts af en toe injecties. Voor je eigen bestwil, Johannes.’ Zijn stem was zacht, zalvend zoet haast. en voelde zo thuis, zo warm. ‘Het kan even duren voordat het werkt. Laat je beslommeringen van je afglijden. Niets moet hier. Je kunt wandelen in de tuin of lezen of een film kijken.’ Zijn gezicht was in een bokkenkop veranderd. ‘Het is beter dat je geen bezoek krijgt,’ had de zachtgroene man gezegd. Dat was prima. Hij wilde zijn broer niet zien. Absoluut niet. Peter lachte hem altijd uit, zei dat hij Paul heette, niet Johannes. Sterker nog, had hij de zorgzame, groene man gezegd, Peter had de bokkenpruik op, was voortdurend bezig zijn leven tot een hel te maken. Ja, Peter was erop uit om zijn relatie met Carola te vernietigen. Hij sloeg met zijn vuisten tegen zijn slapen. Peter moest dood, dood, dood. De man in het geruststellende groen had hij gezegd dat Peter hem in de war bracht. Dat die Paul levend wilde maken. Dat die zei dat hij, Johannes, eigenlijk Paul heette. Maar ik ben Johannes. Johannes, niet Paul. Ik kan niet begrijpen dat Peter daar zo over doordramt. Hij wilde wel Carola zien. Absoluut. Carola die hem begreep. Carola, zijn strijdmaatje. ‘Ze kan niet komen,’ had de groene man gezegd. ‘Ze is niet in orde.’ Voor een kort moment wilde hij dat groene liegbeest op zijn giftige bek timmeren. De man had sussend zijn bokkenpoot op zijn arm gelegd. De nagels prikten in zijn vlees.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leonardo ik geloof niet dat ik je eerder gelezen heb. Bedankt voor deze ‘bad’ trip ;) ik ben nu helemaal in de bonen zonder maar een slok van die thee te hebben gehad. Met andere woorden ik vind je verhaal erg goed.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dank je, @Nancy. Ik ben wereldberoemd binnen een straal van 100 m waar ik woon. Als je mij als schrijver beter wilt leren kennen: op mijn website staan een paar korte verhalen. Ik zal later reageren op anderen - eerst mijn boekpresentatie a.s. zaterdag.

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Leonardo, deze kon je natuurlijk terugverwachten. :D Ik lees: zachtgroen uniform zachtgroene man zorgzame groene man geruststellend groen groene man groene liegbeest Het is een fragment, dat is duidelijk, en wel een indringende. Het was bijna alsof ik schrok toen ik las over vuisten die op slapen sloegen. @Nancy, voordat jij kwam was @Leonardo hier famous. :nod: Hij schreef 'Mosterd voor de maaltijd' een handbijbeltje over dialogen. Zaterdag komt zijn tweede boek uit. Succes en veel plezier, @Leonardo. Laat de Pisano-wijn maar stromen.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Leonardo, Ik heb je gemist en ben blij hier weer even van je schrijfstijl te mogen genieten. Speciale inzending, zoals altijd trouwens. Succes met Noblesse Oblige. Ik volg je met interesse. :o

Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leonardo, Dat is lang geleden idd. En nog steeds breng je al je theorie met mate in praktijk. ;) Ik vind dit niet prettig lezen. Het perspectief zwalkt en de lezer moet zoeken wie wat zegt, dan wel had gezegd. Die vvt bevordert de leesbaarheid ook niet. En dan wissel je ook nog tussen directe en indirecte rede. Over smaak valt overigens best te twisten.

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Leonardo, Welkom terug. Het leest inderdaad niet prettig. Komt wellicht mede door de opmaak. Maar ook de herhaling van het groen, die Mili aanstipt, ervaar ik als storend. Voor het overige sluit ik me aan bij de reactie van janp. En: Onderstaande zinnen kloppen grammaticaal gezien wel, maar lezen niet lekker.
Sterker nog, had hij de zorgzame, groene man gezegd,
De man in het geruststellende groen had hij gezegd dat Peter hem in de war bracht.
Dat kan simpel verholpen worden: 'Sterker nog, had hij tegen de zorgzame, groene man gezegd,' en 'Tegen de man in het geruststellende groen had hij gezegd dat Peter hem in de war bracht.' of 'Hij had de man in het geruststellende groen duidelijk gemaakt/uitgelegd dat Peter hem in de war bracht.'

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Mili De groene man is zijn anker. Het enige waaraan hij meent houvast te hebben. @janp De hp zit in een inrichting en heeft twee persoonlijkheden. Hij "zwalkt" tussen beide en daarom [i]lijkt[\i] het perspectief te zwalken. Hij wisselt in feite voortdurend van pet. Uit dien hoofde praat hij ook onsamenhangend, wisselt steeds van herinneringen naar het heden en terug. Dus, janp, een matige toepassing van de theorie? Ik had wellicht directe rede cursief moeten zetten, maar het leek me hier wel duidelijk. @Angus - natuurlijk zijn jouw zinnen taaltechnisch beter. Maar vanuit het perspectief van de hp die obsessief is over zijn "nieuwe" identiteit en de "logica" vanuit zijn perspectief. waarin hij zich vastklampt aan de arts (maar niet echt), past dit "kromme" taalgebruik m.i. wel. Jouw formuleringen komen gewogen en rationeel over en zouden naar mijn gevoel een alwetende derde introduceren die verhaalt. Dat is nou net wat ik niet wil overbrengen. Desondanks ben ik blij met je reactie want ik overschat wellicht de lezer in deze scène.

Lid sinds

8 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leonardo, ik ken je niet, lees voor het eerst iets van je. Maar dacht al na een paar zinnen: meervoudige persoonlijkheid, wat treft hij goed de verwarring in die mens. Cora

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hi Leonardo, ... het is weer geweldig! Gefeliciteerd met je nieuwe boek. Ik heb maar niks met monsters. Ik pieker me suf, als ik de tuin inga, kijk ik achter de coniferen van de buren; maar geen monster te vinden. Fijn weekend, Leonardo.

Lid sinds

4 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
want ik overschat wellicht de lezer in deze scène.
Hallo Leonardo, mij is geleerd de lezer vooral niet te onderschatten, het is lastig een goede balans hierin te vinden en je kunt het nooit iedereen naar de zin maken. Ik moest ook af en toe teruglezen maar deed het graag omdat je stuk absoluut de moeite waard is om deze (dubbele) aandacht te krijgen. Het greep me, vooral deze zin ' Hij sloeg met zijn vuisten tegen zijn slapen. Peter moest dood, dood, dood' is raak.

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Angus - natuurlijk zijn jouw zinnen taaltechnisch beter. Maar vanuit het perspectief van de hp die obsessief is over zijn "nieuwe" identiteit en de "logica" vanuit zijn perspectief. waarin hij zich vastklampt aan de arts (maar niet echt), past dit "kromme" taalgebruik m.i. wel. Jouw formuleringen komen gewogen en rationeel over en zouden naar mijn gevoel een alwetende derde introduceren die verhaalt. Dat is nou net wat ik niet wil overbrengen.
Da's apart. Want naar mijn gevoel - en niet meer dan dat - neigt de formulering die jij gebruikt in die twee zinnen heel erg naar schrijftaal. Ze komen formeel - zelfs archaïsch - over en duiden - weer naar mijn gevoel - net op een verteller die op afstand staat. Mocht je hp (of een van zijn persoonlijkheden :) )- ongeacht zijn leeftijd - een nazaat zijn uit een oud adellijk geslacht, dan zou ik het kunnen plaatsen.Dat wel.

Lid sinds

8 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dus, janp, een matige toepassing van de theorie?
Wat mij betreft wel. Je intentie is het weergeven van twee persoonlijkheden. De wijze waarop je die intentie uitvoert maakt dat de lezer gaat zoeken, nadenken en teruglezen. Kortom, de fictionele droom wordt verstoord - en dat is in strijd met de bedoeling van creatief schrijven: de lezer in die droom trekken. Die laatste woorden komen je ongetwijfeld bekend voor. ;) Praktiseer wat je preekt. Het gegeven, die dubbele persoonlijkheid, leent zich naar mijn smaak niet voor een kort verhaal.

Lid sinds

4 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leonardo, Ik lees je vooir het eerst maar je bent een legende hier, begrijp ik. Bij eerste lezing deelde ik de verwarring van sommigen hier. Pas als je door hebt dat het hier gaat om MPS in de context van een instelling is het prachtig. Misschien toch nog ergens een aanknopingspunt inbouwen?

Lid sinds

6 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leonardo, Mooi geschreven. Ik kon de zalvende stem van de groene man voelen die als een waas om de HP heen danste. Mooi om dat rustige te verstoren met de vuisten. Zelf brak voor mij de magie op de zin: Dat die zei dat hij, Johannes, eigenlijk Paul heette Dat kwam omdat ik over de woorden struikelde en het drie keer moest lezen voordat ik de dat die .... dat hij ... wie zei nu wat.. hij? zo een gevoel. Voor de rest mooi stukje.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Cora, @Riny, @Stella - bedankt voor jullie fb. @Angus - bedankt voor je toelichting. Mocht ik het herschrijven, dan zal ik je opmerkingen beslist ter harte nemen. M.i. is overigens het taalgebruik van de hp niet zozeer archaïsch - wel "krom," @janp - bedankt voor je wijze toelichting. Je hebt wel een punt dat een MPS zich niet leent voor zo'n ministuk. Dat ik jouw fictionele droom verstoor doet me zeer ;) @marceline - je moet niet alles geloven wat er over mij wordt gezegd. Mijn poep stinkt net zo hard als die van een ieder. Bedankt voor je fb dat je het na een tweede keer lezen kunt plaatsen en je niet "groen" hebt geërgerd. Ik ben altijd van de subtiele aanknopingspunten en mijn valkuil is dat ik dan te cryptisch ben. @Darkvalley - die formulering moet dus vloeiender want het is klaarblijkelijk een fictionele-droomverstoorder. Bedankt voor je fb.

Lid sinds

8 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leonardo, ... nu wordt het me duidelijker. Je inzending gaat over de ziekte MPS. Ja, ziektes kunnen ook monsters voortbrengen.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Dat de thee niet heeft gewerkt is duidelijk. Het is een weergave van een persoon die in de knoop zit en groen is als gif duidelijk aanwezig. Fijn je weer te lezen, succes vandaag!

Lid sinds

5 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mooie weergave van de MPS. Dat is op zich al verwarrend en een monster in meerdere gedaantes. Veel succes met je boek!