Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#149 - Links en Rechts

Iedereen kan tekenen. Ik bekijk de website waar dit op staat en juich inwendig. Als kind heb ik met volle overgave getekend. Naarmate ik ouder werd begonnen de krabbels verdacht veel op de werkelijkheid te lijken. Mijn moeder gaf me oprecht complimenten en ik glunderde van trots. Pas toen ik tekeningen van een nichtje zag, ging ik vergelijken. Mijn schetsen waren nog niet de helft zo goed en ik was teleurgesteld in mezelf. Mijn oude tekenblok is maar voor de helft gevuld. Dertig jaar later wijst iemand me op deze cursus. Leer tekenen in vijf dagen! Ik zoek mijn tekeningen van vroeger weer op, ik kan nou eenmaal niets weggooien, en ga bijna zelf spinnen als ik de soezende tevreden kat op het niet meer zo witte papier zie. Ik ga het doen! Tijdens de cursus leer ik dat ieder kind tekent en dat de meeste kinderen stoppen zo rond de pubertijd. In de pubertijd gaan de linker- en de rechterhersenhelft steeds zelfstandiger functioneren. De rechterkant voelt en weet en de linkerkant denkt en is van de theorie. Rechts creëert en links gaat vergelijken en is kritisch. Het voldoet niet aan de verwachting en je creativiteit blokkeert. Na de overtuigende cursus schrijf ik me in voor het vervolgtraject waarbij je honderd dagen lang een opdracht krijgt om iets te tekenen. Ik heb geleerd om de linkerhersenhelft uit te schakelen. Geen taal, geen logica, geen regels, geen tijdsdruk. Een feest van ontspanning als je de hele dag links zit te zijn. Twee maanden geleden ontdekte ik SOL. Wekelijkse schrijfopdrachten met een deadline, ja, dat is iets voor mij! Creativiteit krijgt de ruimte en ik vermaak me maar mijn laatste tekening is van een paar weken geleden en mijn nieuwe tekenblok is maar voor de helft gevuld….

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@i-Kat, je schrijft een voor mij interessante verhandeling. Ik dacht na over mijn eigen linker- en rechterhersenhelft en kwam tot de conclusie dat zij even sterk zijn, dat er waarschijnlijk oorlog woedt in mijn hoofd. Je tekst vind ik ook van creatieve intelligentie getuigen. Van het tekenen naar schrijven en vice versa. Deze humoristische zin: 'Een feest van ontspanning als je de hele dag links zit te zijn.' is multi-interpretabel. Eerst dacht ik, nee toch ... :D (het aparte bedoelde ik positief)

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
i-Kat met veel plezier gelezen. Het één stimuleert het andere en wat een mooie persoonlijke invulling geef je aan de weekopdracht. Klein zeurtje: Pas toen ik tekeningen van een nichtje zag ging ik vergelijken. Na zag een komma.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag i-kat, Met veel interesse jouw hersenactiviteiten zitten uit te puzzelen...en de mijne. :o Tekenen en schrijven zijn dus rechtse activiteiten en het resultaat beoordelen, linkse. Hier op SOL doen we dus beiden helften werken. Kan alleen maar positive resultaten boeken. :nod: Lang leve SOL. :thumbsup:

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuk geschreven, i-Kat! 'Een feest van ontspanning als je de hele dag links zit te zijn.' Moet 'links' hier niet rechts zijn? Aangezien je je linker hersenhelft hebt uitgeschakeld? Of begrijp ik hem verkeerd?

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mili, wat een heerlijke reactie van jou. Ik zie het helemaal voor me, die oorlog in je hoofd, maar op zich is evenwichtig gebruik het streven! Als je de hele dag geleefd wordt door je agenda en je afspraken braaf opvolgt is links dominant. Werk je meer op gevoel en intuïtie en ben je bezig met muziek, vorm, kunst dan is de kans groot dat je niet zo'n planner bent en rechts dominant is. Er zijn leuke testjes te vinden! Zoek maar eens naar de ballerina test. Mw.Marie, dank je wel, de komma staat er in! Ik vond de zin te kort er voor maar als jij zegt dat het er moet staan neem ik dat gewoon aan. Blavatski, of oordelen echt links zit weet ik niet, het is meer dat links van de logica en analyse is en rechts de creativiteit, gevoel. Je gaat dat wat je gemaakt hebt analyseren en rationaliseren en dat kan conflicten geven. Je herkent het vast, iets voelt goed maar als je er te veel over na gaat denken is het niet goed meer. Met schrijven zie je het ook gebeuren, freewriten gaat meestal makkelijker dan vasthouden aan een verhaal wat je wilt vertellen.Lang leve SOL inderdaad!! Maddy, dank je wel, goed dat ik je heb kunnen prikkelen! SdL, ik begrijp de verwarring maar ik bedoelde wel links, in de zin van dat ik de hele dag bezig ben met logica, rationaliseren en planning en als ik dat uitschakel en een tekening ga maken waar ik alle tijd voor heb is dat heel ontspannen. Ik vond die zin grappig en was benieuwd hoe jullie het op zouden vatten. Leuk dus dat je er wat over zegt zoals ook Mili deed :D

Lid sinds

7 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
i-Kat,, bij een volgende keer kan ik dus gewoon zeggen dat mijn verkeerde hersenhelft de touwtjes in handen heeft. Wat een opluchting, maar ik weet niet of ik er genoegen mee kan nemen. De interactie van onze grijze massa heb je mooi verwoord. Graag gelezen Connie

Lid sinds

6 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Interessante analye van je eigen creativiteit. Al begrijp ik nog niet waarom je het tekenen laat vallen en out-of-the blue aan het schrijven gaat. Is er een missing link?

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
i-Kat, ... wat een heerlijk onderwerp heb je aangesneden. Weer iets om over na te denken en te lezen, en dan zoals zo vaak ook weer veel vergeten. Jammer is dat toch. Dat je nu meer schrijft dan tekent, komt omdat je nu eenmaal niet twee dingen tegelijkertijd kunt doen. Bovendien kun je zelf het een laten prefereren boven het ander. Het was fijn om te lezen. Succes, ook met je tekenen.

Lid sinds

6 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Marceline, dank je wel, veel verzin ik en soms is het echt gebeurd. De website bestaat echt www.leertekenen.nl en het is een methode die werkt. Een cadeau aan jezelf. Connie, dat kun je gerust zeggen. Ik geloof wel dat je meer moet loslaten om creatief te kunnen zijn. Dat doe je met freewriten en dar gebeurde ook tijdens de cursus via eenvoudige oefeningen om je hersenen in een andere staat te krijgen. Had Van Gogh dit geweten dan had hij niet zo'n zwaar leven gehad ;) Vriendt, volgens mij gaat het vaak zo, dat je iets leuk vindt en het andere daarmee vergeet of verwaarloost. Tekenen en schrijven kun je altijd weer oppakken in tegenstelling tot fysieke uitdagingen. En het is beide heerlijk om te doen. Riny, mja, vergeten, dat is jammer. Je kunt de cursus gaan doen :D Kost allemaal tijd, schrijven en tekenen, maar wel hele fijne tijd! Kwestie van prioriteiten stellen en ja zeggen tegen jezelf :)

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo i-Kat, ... dank voor je reactie. Met vergeten, wil ik in dit geval zeggen, dat mijn 'kleine hersenen': werkgeheugen, - leeftijd gebonden - kleiner worden. :D Ik heb net even je aangegeven website bekeken. Het was een verrassing voor mij. Dankjewel.

Lid sinds

6 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Leuke en interessante analyse. :) Heel leuk dat je de schrijfopdrachten van SOL erbij betrekt. Voor mij is de overgang van het tekenen naar het schrijven ook wel wat abrupt in je stuk.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Helder geschreven essay / verhaal dat goed inzichtelijk maakt hoe iemand kan blokkeren en ontremmen. Volgens mij blokkeren kinderen inderdaad door zich te vergelijken met anderen, door een kritische opmerking op een ongelukkig moment en door onzekerheid. Meer dan door rijping van de linker hersenhelft.