Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#130 We zijn het mooiste zonder maskers

Een blik op de klok, vijf over elf, Lorraine is hier pas vijf minuten. Ik wil dat ze weer naar huis gaat, of eigenlijk dat ze nooit gekomen was. “Maar hoe is het nu echt met je?” de vraag waar ik al bang voor was, waarvan ik wist dat die zou gaan komen. Ik zucht, hier kom ik toch niet onderuit, het kan maar beter snel gedaan zijn. “Slecht. Volgens de arts heb ik een burn-out of een depressie. Ik ben alleen maar moe en heb nergens zin in, ik doe eigenlijk niets meer.” Ik hou mijn ogen op mijn theekopje in mijn handen gericht. “Naar zeg,” zegt Lorraine zacht. “Het klinkt heel eenzaam, zwaar en donker.” Verbaasd kijk ik op, dit is wel het laatste wat ik verwacht had. “Ja… dat is het ook,” ik kijk haar onderzoekend aan. “Sonja en Annet waren van de week hier en die begrepen er niets van. Ze zeiden dat ik er zo nooit uit kwam, dat ik het helemaal verkeerd deed en dat ik beter een wandeling kon gaan maken. Alsof dat alles oplost.” Ik slik. Lorraine lijkt even te aarzelen. “Ik begrijp hoe het is. Op het werk weet niemand het, maar ik heb in mijn studietijd een depressie en anorexia gehad. Ik weet nog goed hoe uitzichtloos alles toen voelde en dat ik nergens meer toe kwam. Niemand begreep me, iedereen zei dat ik maar gewoon bezig moest blijven en dat het dan wel over ging, maar zo werkt het niet. Ik voelde me zo eenzaam.” Ik voel de tranen over mijn wangen stromen. Eindelijk iemand die weet wat ik voel. “Dankjewel,” fluister ik. Lorraine glimlacht en slaat haar arm om mijn schouders. “We zijn het mooiste zonder maskers,” zegt ze. Sluit aan op: http://schrijvenonline.org/forum/themaforums/janu… http://schrijvenonline.org/forum/themaforums/janu… http://schrijvenonline.org/forum/themaforums/janu… http://schrijvenonline.org/forum/themaforums/janu… http://schrijvenonline.org/forum/themaforums/janu… http://schrijvenonline.org/forum/themaforums/weke…

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Dreaming, Je begint in tegenwoordige tijd en schakelt dan naar de onvoltooid verleden toekomende tijd (ovtt), ja het heet echt zo. :) twee keer: 'Ik zou willen' HP bevindt zich in het heden in gezelschap van Loirraine en wenst, op dat moment, dat Loirraine vertrekt: - Ik wil dat ze weer (naar huis) gaat, wens (wil) dat ze nooit gekomen was. Tip: houd in proza je werkwoordtijden zo eenvoudig mogelijk. (ott en ovt) Nu ik je fragment toch gelezen heb: 'warme tranen over mijn wangen stromen'. Tranen komen uit het lichaam en zijn daarom altijd warm, wil je dat toch vermelden?

Lid sinds

9 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Dreaming, dit stukje laat heel goed haar moedeloosheid, en daarmee haar depressie/burn-out, zien. Tja, al die goed bedoelde adviezen ;) Maar ... sleur HP naar buiten. Ook al wil ze het liefst haar bed meenemen. Het lost niets op maar geeft misschien rust in haar hoofd.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dreaming, herkenbaar verhaal. Altijd fijn als iemand je begrijpt mits het niet in de sfeer van' hebikookgehad' komt. Met Janp eens betreft de tijd. Ik heb daar ook een handje van. Aan alles komt een einde, ook aan een burnout al houd je dat niet voor mogelijk.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor jullie reacties! Ik heb de tijd aangepast, onvoltooid verleden toekomende tijd, klinkt erg verwarrend. ;)

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mooie scène, zonder plot. Pas op dat je niet van jouw dialoog een infodump maakt door het verhaal erin uit te leggen. In die valkuil ben ik zelf weleens vaker getrapt. Dan heb je geen show maar dialoog-tell en dat is nog erger dan tell naast je dialoog. Het maakt je dialoog minder levend.

Lid sinds

7 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Odile: bedankt voor je reactie. Wat bedoel je met een tell-dialoog en infodump in de dialoog? Heb je daar misschien een voorbeeld van (bv uit bovenstaande tekst)? @Blavatski: dankjewel.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Slecht. Volgens de arts heb ik een burn-out of een depressie. Ik ben alleen maar moe en heb nergens zin in, ik doe eigenlijk niets meer. Dit bovenstaande is op het randje van infodump, waarbij je de dialoog gebruikt om informatie te geven, in dit geval de diagnose van de arts. In 300 woorden is dat heel moeilijk te voorkomen, weet ik. Vaak wordt gekozen om dit ofwel buiten het dialoog te houden en in het dialoog te laten zien dat het slecht gaat, in plaats van het te zeggen.