Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#95 Spinazie

“Vreet maar op die spinazie, we gaan toch allemaal kapot!” Mijn moeder kwakt de was in de wasmand en steekt een shaggie op. Ze ziet niet dat er een kleine vonk op een van de lakens neerdaalt. “Ze vertellen ons echt niet alles. Al die Russen zijn de pijp al uit of ze liggen te creperen. Nog even en die rotzooi is hier. Donder toch op met je geen spinazie eten!” Ze kijkt in de wasmand. “Godver! Een gat in mijn nieuwe laken!”

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Geen gezellige moeder. Ik hoop voor je dat dit niet autobiografisch is. Het nare mens dat de moeder is komt wel over als een naar mens, daar ben je in geslaagd.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@PetraO, nog de Tsernobyl-effecten? Lekker rauw stukje zoals we eerder van je konden lezen. Het neerdalen van de vonk vind ik dan nog feeëriek.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De Russen komen, zei mijn vader altijd als hij vreemde vliegtuigen zag. Hij is er niet meer, maar in jouw stukje zijn ze terug. Lekker rauw, fijn je weer te lezen,Petra!

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt voor jullie reacties. Toch weer leuk, dat het stukje gelezen is. Echt autobiografisch is het niet, maar de eerste zin heeft mijn moeder wel zo uitgeroepen na die ramp in Tsjernobyl. Het was toentertijd lang onduidelijk wat er precies aan de hand was, want de Sovjets lieten nou eenmaal niet het achterste van hun tong zien. Onze regering (Ik ben vergeten welke dat was) moest toch wat, denk ik, en zo kregen we het advies om geen verse spinazie te eten. Dat was net zo"n advies als de trapkast waar we in de jaren vijftig in moesten gaan zitten, mocht het misgaan. Mijn moeder was geen naar mens, maar ze drukte zich wat typisch uit. Ze leek een rauwdouwer terwijl ze eigenlijk een watje was. Ach ja, ook alweer lang voorbij.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dag Petra, goed van je dat je je moeder toch verdedigt ondanks haar rake manier om bepaalde toestanden aan te kaarten. Persoonlijk vind ik dat sinds Tsjernoby, de mensen (de wereld) heel vreemd zijn geworden. Anders, ik weet niet goed hoe uit te leggen, gewoon, ja, anders! :o Er moet toch iets in de lucht terecht gekomen zijn! :puke:

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi Blavatski, misschien heb je gelijk en is er toch meer in de lucht gekomen dan we denken. Ik zag gisteren nog een documentaire over de dieren die nu in dat gebied leven: de meeste gaan dood, maar er zijn ook dieren die iets ontwikkelen waardoor ze tegen de straling bestand zijn. Dus misschien zijn we allemaal mutanten zonder dat we het weten (hoewel: kun je een mutant worden tijdens je leven, dat weet ik niet)

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Prachtige microscène, Petra. Ik ben waarschijnlijk van de juiste leeftijd, want het was me onmiddellijk duidelijk dat het om Tsjernobyl ging. Dit vind ik iets te vertellerig en te netjes geformuleerd vergeleken met de rest van Moeder's uitspraken: "Ze vertellen ons echt niet alles."

Lid sinds

7 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik dacht ook gelijk aan Tsjernobyl. Zwanger van mijn dochter heb ik toen groente uit potjes gegeten. Heel herkenbaar en leuk fragment.

Lid sinds

8 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ten tijde van Tsjernobyl was ik drie jaar en niet echt geïnteresseerd in kernrampen. En hoewel ik voldoende heb gelezen over Tsjernobyl, was dat absoluut geen associatie die ik had met het verhaal. Ik las het meer als een Scifi meets PetraO. Alsof het in de toekomst speelt maar dat er gek genoeg nog steeds shag wordt gerookt.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bedankt Ostinato,Tja, Marianne en Annemieke. Ostinato: je hebt gelijk: die ene zin zou dit personage niet zo zeggen. Anderen: ik heb me niet echt gerealiseerd dat heel veel mensen van nu Tjernobyl niet hebben ervaren. En als dat niet zo is, zou je hier SciFi kunnen zien. Al denk ik niet dat mensen over een jaar of dertig nog roken. Dat is nu al iets voor de echte volhouders.

Lid sinds

7 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mooie reacties allemaal, weet niet veel toe te voegen. Heel duidelijk de moederfiguur, strak taalgebruik met een zacht karakter erachter, dat ik er niet achter gezocht. Mooi gevonden!