Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

#82 Elsje

'Je hebt me nooit zien knoeien,' zeg ik zacht terwijl ik een tak klimop voor de steen weghaal. Onze lieveling Elsje 4 april 1944 – 28 november 1945 Jong gestorven, vroeg bij God Het meisje van wie maar één foto is, na haar overlijden gemaakt, een vredig slapend peutertje. Het meisje over wie mijn opa zelden sprak, maar met een warmte, die ik tot in mijn botten voelde. Mijn opa, haar grote broer. Ik probeer me voor te stellen hoe hij aan dit graf heeft gestaan, met zijn vader, zijn moeder en zijn broer en zus. Tien jaar was hij toen. Nu schijnt de zon en is het graf prachtig omgeven door groen. Er wordt nog voor gezorgd, getuige het houten vogeltje voor de steen. Zouden Elsjes ouders behalve het graf ook de verzorging ingekocht hebben? Op die dag in november moet alles er veel grauwer uitgezien hebben. Het was koud, bewolkt, druilerig. Er was een donker gat in de grond, omgeven door bruine aarde. En daar verdween een kistje in, een veel te klein kistje. Ze heeft me nooit zien knoeien. Maar als ze oud geworden was, had ik haar dan wel echt gekend? De broer en andere zus van mijn opa zag ik ook nauwelijks. Oudooms en –tantes zijn vaak letterlijk en figuurlijk heel ver weg. Te ver weg. Behalve Elsje. Elsje is in al haar kinderlijke onschuld heel dichtbij. 'Dag Elsje,' fluister ik. 'Wil je je broer de groetjes doen van mij?'

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Met de voorgaande eens, dit is een juweeltje. De lengte van het verhaal past perfect bij de inhoud en je hebt een heel mooie schrijfstijl, menslievend.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dank jullie wel allemaal voor de lieve reacties. Elsje heet in het echt anders, maar haar grafje bestaat nog steeds en ik ben er een jaar of twee na de dood van mijn opa voor het eerst geweest. Het raakt me zo... Nog steeds. Soms heb je dat met dingen.

Lid sinds

7 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe vertederende en hartverwarmende onschuld overal zijn weg vindt... :thumbsup: